Santrauka:
Atlikus informacinių šaltinių analizę, buvo išsiaiškinta, kad mėsos produktai yra būtini žmogaus organizmui, nes joje yra žmogaus organizmui reikalingų nepakeičiamų aminorūgščių. Taip pat šaltai rūkytoje dešroje esančios spanguolės turi nemažą kiekį skaidulinių medžiagų, kurios žmogaus organizmui yra labai naudingos, sudarytas šaltai rūkytos dešros su džiovintomis spanguolėmis produkto aprašas, atlikus proceso analizę parengta srauto diagrama, nustatyti galimi biologiniai, cheminiai ir fiziniai rizikos veiksniai šaltai rūkytų dešrų su džiovintomis spanguolėmis gamyboje ir pritaikytos priemonės jų valdymui, šaltai rūkytų dešrų su džiovintomis spanguolėmis gamybos cecho patalpos suplanuotos taip, kad būtų išvengta kryžminės taršos, numatytos ir įdiegtos 6 būtinosios programos, kurios skirtos rizikos veiksnių prevencijai, atlikus ekonominius skaičiavimus nustatyta, kad 1 kg šaltai rūkytos dešros su džiovintomis spanguolėmis savikaina yra 7,12 Eur/kg.
Description:
The analysis of information sources revealed that meat products are beneficial to the human health because meat contains the essential amino acids needed to a human body. Cranberries in a cold-smoked sausage also have a significant amount of fiber that is very useful for the human body. The description of the product (cold-smoked sausages with dried cranberries) is prepared. Based on the process analysis, a flow chart is drawn. The potential biological, chemical and physical hazards during cold-smoked sausages with dried cranberries processing are identified and the hazards control measures are applied , the processing room of cold-smoked sausages with dried cranberries is designed to avoid cross-contamination, 6 prerequisite programs are selected and implemented to prevent hazards , the economic calculations showed that the cost of 1 kg of cold-smoked sausages with dried cranberries is 7.12 EUR/kg.