DSpace talpykla

Beglitiminių sausainių gamybos studija

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Žukauskienė, Aurelija
dc.date.accessioned 2019-08-09T08:40:05Z
dc.date.available 2019-08-09T08:40:05Z
dc.date.issued 2019-06
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2031
dc.description One of the main sources of carbohydrates is bread and its products. Due to the intolerance of gluten in the organism, celiac didease may develop. Therefore people with celiac disease or gluten intolerance should choose gluten-free foods. The final paper analyses gluten-free flour and if such products would satisfy the consumers intolerance to gluten. In order to improve the composition of biscuits, dried dates were used instead of sugar in buckwheat fluor biscuits and coconut shavings in coconut flour cookies, sesame seeds in rice fluor cookies, respectively. Upon completion of the project, the calorific value in rice biscuits was 2186 kJ/522 kcal/100 g, buckwheat biscuits 1244kJ/297 kcal/100 g, and coconut buscuits 1594 kJ/381 kcal/100 g. Moisture content in rice buscuits is 2 per cent, buckwheat - 13 per cent, and coconut - 9,40 per cent, accordingly. Due to the higher moisture content of buckwheat flour, the shelf-life of these biscuits is much shorter in comparison to rice and coconut biscuits. The economic-financial indicators were used to calculate the prime-cost of the products. Prime cost of rice biscuits – 3,77 EUR/kg, buckwhead – 5,24 EUR/kg, and coconut biscuits – 6,19 EUR/kg en_US
dc.description.abstract Vieni iš pagrindinių angliavandenių šaltinių yra duona ir jos gaminiai. Tačiau glitimo netoleruojančių žmonių organizme gali išsivystyti celiakija. Todėl sergantys celiakija ar netolearuojantys glitimo žmonės turi rinktis maisto produktus be glitimo. Baigiamajame darbe analizuojamos beglitiminių miltų rūšys, tokie gaminiai tenkintų vartotojus, netoleruojančius glitimo. Siekiant pagerinti sausainių sudėtį, į grikių miltų sausainius, vietoje cukraus, naudojame džiovintas datules, o kokoso miltų sausainiuose - kokosų drožles, ryžių miltų sausainiuose - sezamo sėklas. Atlikto darbo metu nustatytas sausainių kaloringumas: ryžių 2186 kJ/522 kcal/100 g, grikių 1244 kJ/297 kcal/100 g, kokoso 1594 kJ/381 kcal/100 g. Sausainių drėgmė: ryžių miltų sausainių 2 proc., grikių 13 proc., kokoso 9,40 proc. Dėl didesnės grikių miltų drėgmės, šių sausainių realizavimo laikas ženkliai trumpesnis už ryžių ir kokoso sausainių. Apskaičiuoti ekonominiai – finansiniai rodikliai, kuriais vadovaujantis nustatytos gaminių savikainos. Ryžių miltų sausainių – 3,77 Eur/kg, grikių miltų sausainių – 5,24 Eur/kg, kokoso miltų sausainių – 6,19 Eur/kg en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject glitimas, sausainiai, beglitiminiai gaminiai, celiakija en_US
dc.title Beglitiminių sausainių gamybos studija en_US
dc.title.alternative The analysis of gluten-free biscuit production en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra