dc.contributor.author |
Visminaitė, Eglė |
|
dc.date.accessioned |
2019-08-08T06:56:35Z |
|
dc.date.available |
2019-08-08T06:56:35Z |
|
dc.date.issued |
2019-06 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/1922 |
|
dc.description |
The technological project for liqueur production from raw material containing biologically active extracts was prepared. Intended production capacity is 980000 litres of liqueur per year: 294000 litres of “Greek Nocello” and 686000 litres of “Chartreuse”. Production program was developed, in addition to operational mode, employees (craftsman, technologist, production operator, cleaner, warehouse keeper).
Main ingredients used for liqueur production were described: distilled raw material alcohol, sweetener – sugar syrup, flavouring materials (herbs, spices, fruits, seeds, roots, peels, blossoms). The annual demand of these ingredients was calculated: 3972 kg of plant raw material, 390292 litres of ethyl alcohol, 48587 litres of aromatic extracts. Liqueur production technological processes, physical and chemical changes were analysed, and process flowchart was presented. The HACCP was provided, where Critical Control Point was established: CCP-1P – breakage of bottles of glass and its access to product. HACCP plan was presented where risk factors were foreseen. Hygiene will be ensured using measures presented in the prerequisite programmes. Equipment such as extractor, filter, containers, triblock for bottling and corking, labelling machine were chosen with regard to the productivity capacity. When assessing production peculiarities and cross-contamination risk, raw material storage, blending, maturation/maintenance, bottling facilities and warehouse were foreseen. The total production area is 672,54 m2 area. Occupational safety and fire safety was foreseen, the financial assessment of the project was carried out (liqueur “Chartreuse” prime cost is 4,9021 EUR and “Greek Nocello” 11,3579 EUR). |
en_US |
dc.description.abstract |
Parengtas likerių iš augalinės žaliavos su biologiškai aktyviais ekstraktais technologijai projektas. Numatytas produkcijos našumas – 980000 l per metus: atitinkamai likerio „Graikiškas Nocello“ 294000 l, o likerio „Šartrezas“ - 686000 l. Sudaryta gamybos programa, darbo režimas, numatyti darbuotojai (meistras, technologas, gamybos operatorius, valytoja, sandėlininkas).
Aprašyti likerių gamybai naudojami pagrindiniai komponentai: distiliuotas žaliavinis alkoholis; saldiklis – cukraus sirupas; skonio medžiagos (žolelės, prieskoniai, augalų sėklos, šaknys, žievelės ir žiedai). Atlikti jų poreikių metiniai skaičiavimai: augalinės žaliavos reikės – 3972 kg., etilo alkoholio – 390292 l, aromatinių ekstraktų – 48587 l. Išanalizuoti likerių gamybos technologiniai procesai, fizikiniai ir cheminiai pasikeitimai ir pateikta proceso schema. Maisto saugos ir kokybės dalyje, atlikta RV analizė, nustatytas svarbus valdymo taškas: SVT-1F - stiklinių butelių dūžio patekimas į produktą. Pateiktas RVASVT planas, kuriame numatytas RV valdymas, o higienos užtikrinimas bus vykdomas pagal būtinosiose programose pateiktas priemones. Atsižvelgiant į našumą, parinkti įrenginiai (esktraktorius, filtras, talpyklos, triblokas išpilstymui bei kamščiavimui, etikečių klijavimo įrenginys). Įvertinant gamybos ypatumus bei kryžminės taršos riziką, numatytos patalpos: žaliavų laikymo, kupažavimo, brandinimo/išlaikymo ,pilstymo, sandėliai - bendras jų plotas 672,54 m2. Numatytas žmogaus saugos darbe ir priešgaisrinės saugos užtikrinimas, projektas įvertintas finansiškai (.Likerio "Šartrezas“ savikaina 4,9021 Eur., o "Graikinis Nocello” 11,3579 Eur.) |
en_US |
dc.language.iso |
other |
en_US |
dc.subject |
fenoliniai junginiai, technologiškai apdorotas vanduo, antioksidantai, partija, gliukozės sirupas |
en_US |
dc.title |
Augalinių ekstraktų panaudojimas likerių gamyboje |
en_US |
dc.title.alternative |
Use of plant extracts in the production of liqueurs |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |