dc.contributor.author |
Bražinskaitė, Aušrinė |
|
dc.date.accessioned |
2019-08-07T08:32:42Z |
|
dc.date.available |
2019-08-07T08:32:42Z |
|
dc.date.issued |
2019-06 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/1885 |
|
dc.description |
Two different recipes of cupcakes were created in order to expand a current range of cupcakes, render an exotic flavour and stand out in the market. Semi-puff dough cupcakes with mango or passion fruit fillings were created and the cupcakes were decorated with meringue cream produced using Italian and Swiss techniques. The 700 kg production capacity of one type of cupcakes per shift was designed. Total annual production capacity is 125300 kg of each kind of the cupcakes. Upon completion of the applied research, the highest amount of humidity was established in the cupcakes with mango filling and Italian meringue cream due to water present in the composition of the recipe. Production equipment in the designed workshop was chosen according to production capacity, that is 700 kg of the cupcakes per shift. Potential food safety risk factors and their control measures (prerequisite programmes) were assessed during the technological process of baking the cupcakes. The CCP-1P was identified in packaging of the cupcakes in the control process of metal contaminants. In order to ensure health and safety at work the company organises employee training and instruction. The financial-economic assessment determined that the prime-cost of the cupcakes with passion fruit filling and Swiss meringue cream is 4,80 Eur/kg and the prime-cost of the cupcakes with mango filling and Italian meringue cream is 4,90 Eur/kg. |
en_US |
dc.description.abstract |
Siekiant praplėsti asortimentą, suteikti gaminiui egzotinį skonį ir išsiskirti iš rinkoje siūlomų gaminių, sukurtos dvi keksiukų receptūros: pusiau trapios tešlos keksiukai su skirtingais (mangų ir pasiflorų) įdarais ir kremu pagal šveicariško ir itališko morenginio bezė gamybos technologiją. Suprojektuotame keksiukų gamybos ceche per pamainą pagaminama 700 kg vienos rūšies gaminių ir tai sudarytų 125300 kg per metus. Atlikus taikomąjį mokslinį tyrimą nustatyta, kad didžiausias drėgmės kiekis yra keksiukuose su mangų įdaru ir itališku bezė kremu, tam įtakos turėjo kremo receptūrai naudojamas vanduo. Įmonėje įrenginiai parinkti taip, kad cechas būtų pajėgus pagaminti 700 kg keksiukų per pamainą. Keksiukų gamybos technologinio proceso metu įvertinti galimi maisto saugos rizikos veiksniai ir jų valdymo priemonės (taikomos būtinosios programos), ir nustatytas SVT-1F – keksiukų pakavimas, kontroliuojant metalo priemaišas, naudojant metalo detektorių bei jį testuojant. Siekiant užtikrinti žmogaus saugą darbe, įmonėje vykdomi darbuotojų mokymai bei instruktavimai. Atlikus ekonominius-finansinius skaičiavimus nustatyta, kad keksiukų su pasiflorų įdaru ir šveicarišku bezė kremu savikaina yra 4,80 Eur/kg, o keksiukų su mangų įdaru ir itališku bezė kremu – 4,90 Eur/kg. |
en_US |
dc.language.iso |
other |
en_US |
dc.subject |
keksiukas, įdaras, kremas |
en_US |
dc.title |
Keksiukų su įdarais gamyba |
en_US |
dc.title.alternative |
Production of cupcakes with fillings |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |