DSpace talpykla

Moliūgų sėklų kokybinis vertinimas pagal suminį fenolinių junginių kiekį ir antioksidacinį aktyvumą

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Zobėlaitė, Sandra
dc.date.accessioned 2019-06-20T08:26:23Z
dc.date.available 2019-06-20T08:26:23Z
dc.date.issued 2019-06-14
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/1644
dc.description Pumpkin seeds are generally considered to be industrial waste, although in some parts of the world they are consumed roasted or boiled but only locally. These seeds are a good source of protein, lipids and natural antioxidants due to the presence of tocopherols and phenolic compounds and are widely used in traditional medicine because of their beneficial antibacterial, antineoplastic and antidiabetic properties. Interest in natural products nowadays is very high. This manifests itself in a growing need for natural products that do not have any harmful effects on human health, animals and the environment. Aim. Evaluate the quality of pumpkin seeds by the amount of phenolic compounds and antioxidant activity. The goals: 1. Reveal the phytocomponents in pumpkin seeds, their biological activity and impact on human health; 2. Determine the total amount of phenolic compounds in pumpkin seeds; 3. To evaluate the antioxidant properties of pumpkin seeds. Description. Gele Reuzen's pumpkin seeds were analyzed during the study. The amount of phenolic compounds and antioxidant activity from pumpkin seed extract concentrations and extraction time were investigated. For comparison, pumpkin seeds with husk and without husk were analyzed separately. Research methods: 1. Analysis of scientific literature on phytocomponents in pumpkin seeds and their biological activity and effects on human health. 2. Qualitative study of the quality of pumpkin seeds by the total amount of phenolic compounds and antioxidant activity. Results and conclusions. Antioxidant activity decreased with increasing concentration and extraction time of pumpkin seeds with husk, and lately oxidative processes began. The amount of phenolic compounds with increasing extraction time and concentration also increased. The antioxidant activity of pumpkin seeds without husk decreased with increasing concentrations of extracts, and with prolonged extraction time, the phenolic compounds did not grow. Antioxidant activity did not correlate with the amount of phenolic compounds so it means that their antioxidant activity is not determined by phenolic compounds en_US
dc.description.abstract Baigiamąjį darbą sudaro dvi dalys. Mokslinės literatūros analizė ir epirinė tyrimo dalis. Tyrimo metodai: 1. Mokslinės literatūros analizė apie moliūgų sėklose esančius fitokomponentus ir jų biologinį aktyvumą bei poveikį žmogaus sveikatai. 2. Kokybiniu tyrimo metodu nustatomas suminis fenolinių junginių kiekis Folin- Ciocalteu kolorimertiniu metodu ir išreiškiamas galo rūgšties ekvivalentais (GAE) vienam gramui žaliavos (moliūgų sėklų). Moliūgų sėklų skirtingos ekstrakcijos antioksidacinis aktyvumas nustatomas 2,2- difenil-1-pikrilhidrazilo (DPPH) radikalo sujungimo metodu. 3. Statistinė duomenų analizė naudojant Microsoft Excel 2010 programą. Tikslas: nustatyti moliūgų sėklų kokybę pagal suminį fenolinių junginių kiekį ir antioksidacinį aktyvumą. Uždaviniai: 1. Atskleisti moliūgų sėklose esančius fitokomponentus ir jų biologinį aktyvumą bei poveikį žmogaus sveikatai; 2. Nustatyti suminį fenolinių junginių kiekį moliūgų sėklose; 3. Įvertinti moliūgų sėklų antioksidantines savybes. Darbo rezultatai ir išvados. Tyrimų rezultatai parodė, kad moliūgų sėklų su luobele ekstrakto koncentracijai ir ekstrakcijos laikui didėjant, antioksidacinis aktyvumas mažėjo, o dėl luobelėje esančių lengvai oksiduojamų medžiagų prasidėjo oksidaciniai procesai. Fenolinių junginių kiekis ilgėjant ekstrakcijos laikui ir koncentracijai taip pat didėjo. Moliūgų sėklų be luobelės antioksidacinis aktyvumas didėjant ekstraktų koncentracijoms mažėjo, o ilgėjant ekstrakcijos laikui- didėjo, tačiau fenolinių junginių sėklose nebuvo. Antioksidacinis aktyvumas nekorealiavo su fenolinių junginių kiekiu sėklose dėl netinkamo reagento naudojant nustatyti fenolinius junginius. Fenolinių junginių nebuvimas sėklose rodo, kad jų antioksidacinį aktyvumą lemia ne fenoliniai junginiai. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Moliūgų sėklos; antioksidacinis aktyvumas; fenoliniai junginiai en_US
dc.title Moliūgų sėklų kokybinis vertinimas pagal suminį fenolinių junginių kiekį ir antioksidacinį aktyvumą en_US
dc.title.alternative Qualitative Evaluation of Pumpkin Seeds according to the Total Content of Phenol Compounds and Antioxidant Activity en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra