DSpace talpykla

Lydytų sūrių traškučių su juodagrūdės sėklomis įtaka cholesterolio kiekio pokyčiams kapiliariniame kraujyjeLydytų sūrių traškučių su juodagrūdės sėklomis įtaka cholesterolio kiekio pokyčiams kapiliariniame kraujyje

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Radzevičiūtė, Simona
dc.date.accessioned 2019-06-19T12:21:34Z
dc.date.available 2019-06-19T12:21:34Z
dc.date.issued 2019-06-14
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/1635
dc.description Relevance of the topic. The main cause of death in the Lithuanian population is circulatory system diseases, that are partly caused by dyslipidemia. Increased concentration of low-density lipoprotein is one of the main factors determining the onset of circulatory diseases. Proven, that foods affect cholesterol levels in the blood. Aim of the study. To determine the effect of melted cheese crisps with the seeds of Nigella sativa on cholesterol changes in capillary blood. Tasks to achieve the goal. 1. To describe the sources of scientific literature on the conception of cholesterol and the effect of cheese products on the human body. 2. To reveal the sensations of the respondent‘s organism after the use of product. 3. To evaluate changes on choleterol levels in capillary blood after the use of product. Methodology of the study. The study was carried out in the framework of the project "Ideas in practice" project "New technologies for the production of melted cheese crisps". A new food product – lyophilized melted cheese crisps with the seeds of Nigella sativa, that, according to manufacturers, should reduce cholesterol levels was developed during the project. The study was conducted on 2018.05.01–2019.04.01. 102 blood samples have been performed with “Mission Cholesterol Meter” device for 51 people who did not take cholesterol-lowering medicines. The method used to analyze the data was descriptional statistics on “Microsoft Office Excel 2007“. Results of the study. The results of the study did not show significant fluctuations in cholesterol levels. Conclusions. 1. Nutritional changes related to reduced consumption of saturated fatty acids successfully reduce the risk of cardiovascular disease. Frequent use of cheeses is associated with a decrease in triglycerides and an increase in high density of lipoprotein in the blood. 2. The lowest set total cholesterol concentration in the capillary blood of the subjects before the use of product was 2.87 mmol/l, the highest was 7.68 mmol/l, the lowest total cholesterol concentration of subjects after the use of product was 3.39 mmol/l, the highest was 7.04 mmol/l. 3. The mean concentration of total cholesterol and its fractions after melted cheese crisps with the seeds of Nigella sativa increased slightly, the mean triglyceride concentration slightly decreased. en_US
dc.description.abstract Baigiamąjį darbą sudaro dvi dalys. Mokslinės literatūros analizė ir epirinė tyrimo dalis. Tyrimo metodai. 1. Mokslinės ir dalykinės literatūros analizė apie cholesterolį ir jo poveikį žmogaus organizmui. 2. Kiekybinis tyrimo metodas, biocheminis kraujo tyrimas cholesterolio koncentracijai kraujyje nustatyti ir anketinė tiriamųjų apklausa raštu. 3. Gautų duomenų analizei naudotas metodas – aprašomoji statistika „Microsoft Office Excel 2007“ programa. Darbo tikslas. Nustatyti lydytų sūrių traškučių su juodgrūdės sėklomis įtaką cholesterolio kiekio pokyčiams kapiliariniame kraujyje. Darbo uždaviniai. 1. Aprašyti mokslinės literatūros šaltinius apie cholesterolio sampratą bei sūrio produktų poveikį žmogaus organizmui. 2. Atskleisti respondentų organizmo pojūčius po tiriamo produkto vartojimo. 3. Įvertinti choleterolio kiekio kapiliariniame kraujyje pokyčius po produkto vartojimo. Rezultatai ir išvados. 1. Cholesterolis – tai aliciklinis junginys, kuris gali būti sintetinamas įvairiose organizmo ląstelėse, tačiau didžiausia dalis sintetinama žarnyno ir kepenų ląstelėse. Cholesterolis turi tiek teigiamą, tiek neigiamą poveikį sveikatai. Mitybos pokyčiai, susiję su sočiųjų riebalų rūgščių sumažėjusiu vartojimu, sėkmingai mažina riziką susirgti širdies – kraujagyslių ligomis. Dažnas sūrių vartojimas yra susijęs su trigliceridų kiekio kraujyje sumažėjimu ir didelio tankio lipoproteinų padidėjimu. 2. Dalis tiriamųjų teigė, kad pagerėjo jų odos ir nagų būklė, sumažėjo galvos skausmai, padidėjo suvartojamo vandens kiekis, atsirado sotumo jausmas. 3. Vidutinė bendro cholesterolio koncentracija beveik visose amžiaus grupėse po produkto vartojimo padidėjo, išskyrus >50 m. amžiaus grupę, kurioje bendro cholesterolio koncentracija sumažėjo en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Bendras cholesterolis, DTL, MTL, trigliceridai, aterosklerozė, juodgrūdės sėklos en_US
dc.title Lydytų sūrių traškučių su juodagrūdės sėklomis įtaka cholesterolio kiekio pokyčiams kapiliariniame kraujyjeLydytų sūrių traškučių su juodagrūdės sėklomis įtaka cholesterolio kiekio pokyčiams kapiliariniame kraujyje en_US
dc.title.alternative The Impact of Melted Cheese Chips with Black Cumin Seeds on Cholesterol Changes in Capillary Blood en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra