DSpace talpykla

Studentų, turinčių didesnį kūno masės indeksą, mitybos ypatumai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Smikaitė, Rugilė
dc.date.accessioned 2019-06-14T11:12:27Z
dc.date.available 2019-06-14T11:12:27Z
dc.date.issued 2019-06-11
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/1591
dc.description The object of the bachelor thesis: dietary habits of Higher Body Mass students. The aim of the bachelor thesis: to evaluate dietary habits of students with higher body mass index. The objectives of the bachelor thesis: 1. To evaluate the influence of food products on overweight. 2. To analyze eating habits of Higher Body Mass students. 3. Reveal what a diet should be when you have a higher body mass index. Overweight these days is one of the biggest health problems that is getting harder to fight with. Obesity problems cannot be solved in many developed countries such as the USA. The change of social and economic environment, eating habits, the increase of high-calorie food intake when food contains calories that transform into fat, the decrease of physical activity and increasing overeating leads to overweight problems. The first part of the thesis analyzes the causes of the development of overweight and its consequences. There are discussed 7 basic substances needed for the body: proteins, fats, carbohydrates, minerals, vitamins and water; presented a healthy diet pyramid and discussed foods, their harm, benefits, and the norms of food the body needs. The second part presents the research for the implementation of which anonymous questionnaires were distributed to 110 students with a higher body mass index. These questionnaires were then processed using Microsoft Office Excel. The results showed that 30% of students are overweight, but only 2% of them are seeking help from specialists. The Research revealed that students tend to choose unhealthy food products such as chips, chocolate, sandwiches, pastries, energetic or sweetened drinks and dairy products with more fat. The amount of vegetables and fruits the students consume appears to be small while their physical activity is noticeably low. Conclusions: It has been found that the inadequate choice of food products has the greatest impact on overweight. Overeating, excessive consumption of saturated fats, fatty meat and dairy products adds to the obesity. To reduce body weight, individuals should choose fresh, healthy products that do not contain high levels of sugar, salt, saturated fat and do not have high glycemic index, because it only provides a sense of satiety for a short period of time. en_US
dc.description.abstract Darbo tikslas: įvertinti studentų, turinčių padidėjusi kūno masės indeksą, mitybos įpročius. Uždaviniai: 1. Įvertinti maisto produktų įtaką antsvorio atsiradimui; 2. Išanalizuoti studentų, turinčių didesnį kūno masės indeksą, mitybos ypatumus; 3. Atskleisti kokia turi būti mityba, esant padidėjusiam kūno masės indeksui. Išvados ir rezultatai: 1. Atlikus literatūros analizę, nustatyta, jog didžiausią įtaką antsvorio atsiradimui, daro netinkamas maisto produktų pasirinkimas. Persivalgymas, per didelis sočiųjų riebalų, riebių mėsos, pieno produktų vartojimas. 2. Atlikus tyrimą matome, jog respondentai dažniau renkasi riebesnius pieno produktus. Taip pat nevengia vartoti saldžiųjų gėrimų, kurie savo sudėtyje turi daug cukraus. Greito maisto produktai nepasižymi didele maistine verte, tačiau net kas 4 studentas greito maisto produktus vartoja kiekvieną dieną . Užkandžiams dažniausiai renkasi vaisius, pyragaičius, riešutus, traškučius, sumuštinius bei pieno produktus. 3. Norint sumažinti kūno svorį asmenys turėtų rinktis šviežius, sveikus produktus, kuriuose nebūtų daug cukraus druskos, sočiųjų riebalų, aukšto glikeminio indekso produktų, kurie sotumo jausmą suteikia tik trumpą laiką. Turėtų rinktis maistą, kuris yra aiškios sudėties, jame nėra papildomų riebių padažų. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Padidėję kūno masės indeksas, studentai, mityba en_US
dc.title Studentų, turinčių didesnį kūno masės indeksą, mitybos ypatumai en_US
dc.title.alternative Peculiarities of Nutrition for Students with Higher Body Mass Index en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra