Santrauka:
Baigiamąjį bakalauro darbą sudaro trys dalys: Mokslinės literatūros analizė, empirinė dalis, rezultatai ir išvados.
Tyrimo metodai:
1. Mokslinės literatūros analizė, dokumentų analizė;
2. Kiekybinis tyrimas – anketavimas, statistinis duomenų apdorojimas, taikant Microsoft Excel 2010 programą.
Darbo tikslas: Atskleisti rizikos grupės susirgti anemija asmenų maitinimosi ypatumus.
Tyrimo uždaviniai:
1. Pateikti teorines įžvalgas apie anemijos ligos esmę, jos sąsajas su mityba.
2. Atskleisti rizikos grupės susirgti anemija asmenų mitybos ir gyvensenos įpročius.
3. Įvertinti augalinės ir gyvulinės kilmės produktų, praturtintų geležimi, vartojimą tarp rizikos grupės susirgti anemija asmenų.
Rezultatai ir išvados:
1. Pagrindinės anemijos atsiradimo priežastys yra nepakankamas maisto produktų praturtintų geležimi suvartojamas kiekis, žarnyno kraujavimai, patologinės būklės bei mitybos įpročiai – veganinės, vegetarinės dietos, kuomet visiškai atsisakoma mėsos ir gyvulinių produktų. Geležimi ir B grupės vitaminais praturtintų produktų vartojimas mažina riziką susirgti anemija, palengvina jos eigą bei patiriamus simptomus. Rizikos grupei priskiriamos reprodukcinio amžiaus moterys, per mažą KMI turintys asmenys bei mėsos nevalgantys žmonės.
2. Beveik pusė respondentų valgo tik porą kartų per dieną. Daugiau nei trečdalio tyrimo dalyvių kūno masės indeksas yra per mažas. Tie, kurie stengiasi maitintis sveikai, kartais neatsisako ir greito maisto. Dažniausiai užkandžiams respondentai valgo vaisius, daržoves, geria kavą, arbatą, taip pat neatsisako alkoholio, o sėklas ir džiovintus vaisius vartoja rečiau, Beveik pusė tiriamųjų gyvena pasyviai.
3. Didžioji dalis rizikos grupės susirgti anemija asmenų dažniau renkasi augalinės kilmės produktus nei gyvulinės. Didelė dalis tiriamųjų suvartoja per mažai mėsos, žuvies arba šių maisto produktų nevalgo iš viso, o pieną didelė dalis tiriamųjų vartoja per dažnai. Jų mityboje dažniausiai vyrauja daržovės, vaisiai ir uogos
Description:
The relevance of the thesis: Anaemia is one of the most common diseases in the worldwide. More and more people are becoming vegetarians, refusing to eat meat saving animals, or considering that it doesn’t contain any important nutrients they could not get from other alimentary products. However, meat is the main source of heme iron and its non-use can be one of the main causes of the disease. This topic is relevant not only for people with anaemia but also for those at risk getting off anaemia.
The aim of the bachelor thesis is to reveal the nourishment peculiarities of the group at risk to get off anaemia.
The tasks of the bachelor thesis:
1. To propose theoretical insights about the essence of anaemia disease and its relation to nutrition.
2. To reveal the group at risk to get off anaemia persons nourishment and lifestyle’s habits.
3. Evaluate the use of plant and animal products enriched with iron among the group at risk to get off anaemia.
The methodology of the research is to accomplish the aim made written quiz - Questionnaire. Using the anonymous questionnaire was explained how nutrition affects people with anaemia. To accomplish the research was chosen people of all ages. Questionnaire was distributed on social network “Facebook”. 107 respondents participated in the research: 100 women and 7 men. The research data was processed using Microsoft Excel 2010 program.
The results of the research: most people of the group at risk to get off anaemia take nourishment wrongly; overuse coffee, alcohol, milk and tool little use fish, meat and vitamin C products, which promote iron uptake. Respondents more often use products of plant origin than animal origin. For people who eat only a couple of times a day BMI is significantly reduced, they live passively and do not exercise.
The conclusions:
1. The main causes of anaemia are insufficient food intake of iron consumption, intestinal bleeding, pathological conditions and eating habits - vegan, vegetarian diets, when is absolutely refused of meat and animal products. The use of iron and vitamin B-enriched products reduces the risk off anaemia, facilitates its course and symptoms. The risk group includes women of reproductive age, people with low BMI and people who do not eat meat products.
2. Almost half of the respondents eat only a couple of times a day and the body mass index is too low for more than a third of the participants. Those who try to eat healthily sometimes do not refuse fast food. In most cases, the respondents eat fruit, vegetables, drink coffee, tea, not refuse of alcohol, and less use of seeds and dried fruits. Almost half of the subjects live passively.
3. The majority of the group at risk off anemia is more likely to prefer herbal products than animal products. A large proportion of the subjects consume too little meat, fish or eat do not eat these foods at all, and milk they consume too often. Vegetables, fruits and berries predominate in their diet.