Santrauka:
Bakalaurinį darbą sudaro: teorinė dalis skirta literatūros analizei, empirinis tyrimas bei tyrimo rezultatai ir rekomendacijos. Darbo tikslas: Įvertinti 4-7 metų vaikų sveikatai palankios mitybos ir jos ugdymo ypatumus „X“ darželyje.
Darbo uždaviniai: 1. Apžvelgti 4-7 metų vaikų sveikatai palankios mitybos bei ugdymo ypatumus. 2. Įvertinti tėvų bei pedagogų požiūrį į vaikų mitybą ir jos ugdymą darželyje „X“. 3.Nustatyti vaikų mitybos ir jų valgymo ypatumus darželyje „X“.
Išvados: 1. 4-7 metų vaikai turi valgyti daug daržovių ir vaisių, taip pat jų racione turi būti kuo daugiau augalinės kilmės produktų. Saikingai vartoti turėtų pieno produktų, mėsos, žuvies – vieną kartą per dieną. Tokio amžiaus vaikai turi vengti saldumynų, pyragaičių, greito maisto ir visų kitų kaloringų bei nesveikų produktų, kurie gali pakenkti augančiam organizmui. 2. 4-7 metų vaikų tėvų bei jų auklėtojų manymu, darželyje „X“ yra stengiamasi laikytis sveikos mitybos principų, tačiau tame yra spragų, kurias reikia tobulinti. Respondentų nuomone darželyje reikia periodiškai atnaujinti mitybos planus. 3. 4-7 metų vaikai darželyje valgo 1-3 kartus per dieną, dažniausiai darželyje vyraujantis maistas yra – daržovės, vaisiai, grūdiniai produktai, mėsa, žuvis, o gėrimų tarpe – vanduo, natūralūs gėrimai ( kompotai, vanduo su citrina ir kt.), arbata, pienas. Taip pat darželyje dažnai vaikai atsineša tam tikrų užkandžių iš namų – sūrelių, trapučių, vaisių ar sausainių. Pati blogiausia darželio vaikų mitybos dalis yra tai, kad vaikai mažai valgo daržovių, jas palieka nesuvalgę.
Description:
Recently in Lithuania a lot of attention has been given to the pre-school-age children‘s nutrition and its education and a healthy child's life from the childhood. In all these fields the main highlight is a high-quality education and favorable food choice opportunities of development for your health. Society and education specialists agree, that quality of education and its importance for growing personality is important, even for the pre-school-aged children. It‘s like a base for the futures successfully studying. In this chapter of life children is given various values, his emotional intellect is being developed, his opinion and perception is being formed. Personal characteristics are being formed in the childhood- trust in yourself and people that are surrounding you, curiosity, openness. At this age the general children‘s development is occurring, mind features are formed, from which depends present and future social behaviour (Juodaitytė, 2002). That is why main and most relevant nutrition and healthy life basis needs to be indoctrinated into children from the early days.
Purpose- to evaluate 4-7 years old children‘s favorable nutritions and its educations peculiarities in the „X“ kindergarten. Research tasks: to evaluate parents and educators view of children‘s nutrition and its education and to determine the children‘s nutritions peculiarities in the kindergarten „X“. Methodology: the research has been done in Kaunas kindergarten „X“. Interview method- anonymous interview in writing, which had to fill all the workers of the kindergarten and parents. Respondents had to answer to 35 open-ended and closed-ended questions which had to organised separately for the parents and kindergarten teachers.
Parents and the teachers of 4-7 year old kids think that kindergarten „X“ tries to keep healthy nutrition principles, however, it has some gaps, which needs to be improved. All respondents states that in kindergarten „X“ all the menus periodically should be updated, including more different products, so there would be a wider variety of the products. Kindergarten „X“ 60 percent of the children eats 1-3 times a day. Usually in the kindergarten predominate food such as- vegetables, fruits, grain products, meat, fish, among the drinks- water, natural drinks (compote, water with lemon and etc.), tea, milk. Also with the kindergarten kids often brings some snacks from home- cottage cheese, crackers, fruits and cookies. The worst part of kindergarten children is that kids eat not enough of vegetables, they are leaving them untouched.
Wishing to improve and make a better nutrition in the kindergarten „X“ it has been formed a five day exemplary nutrition plan (3 appendix), also examples of favorable nutrition education has been given (in recommendations). By these means kindergarten „X“ kindergartens nutrition could be better and so children would be provided with knowledge and skills for the health favorable nutrition questions.