DSpace talpykla

Malnutrition/Eating Problems in Dementia Patients

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Nkwocha, Peter Obieze
dc.date.accessioned 2019-04-19T06:54:27Z
dc.date.available 2019-04-19T06:54:27Z
dc.date.issued 2019-04-12
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/1505
dc.description Per pastarąjį šimtmetį netinkama mityba tapo pasauline problema. Sveikatos stiprinimui labai svarbi sveika ir subalansuota mityba. Pastebėta, kad pacientai sergantys demencija susiduria su mitybos problemomis. Ypač progresuojant šiai ligai. Be tinkamo slaugos vertinimo ir priežiūros, tai gali baigtis prasta mityba. Šiame tyrime nagrinėjamos slaugytojo savybės ir įgūdžiai, kurie yra svarbūs siekiant pagerinti demencijos paciento, kuris kenčia nuo prastos mitybos gyvenimą. Taip pat aptariama kaip atpažinti demencija sergančius pacientus, kuriems gresia prasta mityba ir reikalinga tinkama slauga. Naudojantis kokybiniu metodu šiame tyrime buvo nagrinėti keli moksliniai tyrimai ir straipsniai: Literatūros šaltiniai buvo gauti iš CINAHHL, „Google Scholar“, „Pubmed“, „Research Gate“, „Wiley Online Library“ ir „Nursing Library.org“. Šie straipsniai buvo kruopščiai analizuojami dėl informacijos atrankos teisinių ir etinių aspektų. Buvo naudojami tik straipsniai su santraukomis ir pavadinimais. Taip pat buvo pridedamos nuorodos su originaliu autoriumi ir straipsnio pavadinimu. Šie dokumentai buvo išanalizuoti paieškos, atrankos ir kriterijaus tvarka, siekiant atsakyti į mokslinių tyrimų klausimus ir prisidėti prie šios temos bei opios prastos mitybos būklės pacientams, sergantiems demencija. Taip pat buvo atliktas klinikinis tyrimas, informacija surinkta iš vieno paciento sergančio demencija, buvo gauti duomenys ir informacija, kurią pacientas leido naudoti šiame tyrime., nes duomenų rinkimo metu svarbus pacientų informacijos konfidencialumas. Naudojantis tyrimo metu surinkta teorija buvo analizuojama ir vertinama paciento būklė, sudaromas paciento priežiūros planas. Po kelias savaites taikyto šio priežiūros plano buvo vėl įvertinta paciento būklė ir surinkti rezultatai. Demencija sergantiems pacientams vyksta daugelio funkcinių mažėjimų procesai, tokie kaip pažinimo, fiziologiniai ir pan. Šios sąlygos daro įtaką jų gebėjimui pasiekti ir savarankiškai atlikti „Orem“ apibūdintus visuotinės priežiūros poreikius, todėl atsiranda keletas klinikinių sąlygų, pvz. didelė rizika, nepriklausomai nuo to, kokio tipo įstaigoje jie yra prižiūrimi. Šio tyrimo rezultatai svyravo nuo slaugytojų ir slaugytojų asistentų kompetencijos ir meistriškumo iki paciento funkcionalumo lygio, nes demencija yra progresuojanti liga, priklausomybės nuo vieno paciento lygis visada nėra vienodas su kitu. Šiame tyrime taip pat nustatyta, kaip svarbu toliau mokytis ir įvesti mitybos informavimo programas slaugytojams ir slaugytojams, kurie rūpinasi demencijos pacientais. Atvejo analizėje pacientas pagerėjo, pacientas taip pat pastebimai padidino ir pagerino mitybos būklę, MNI ir teigiamą atrankos testo rezultatą, pacientas pagerino pažinimo veiklą, bent jau pacientas galėjo prisiminti tam tikras veiklas ir geriau bendrauti su šeima ir slaugytoju, pacientas taip pat parodė, kad gerina žinias ir praktiką drėkinimo ir higienos srityse. Apskritai šios teorinės priemonės parodė teigiamus klinikinius paciento rezultatus po kelių savaičių. Šis darbas įrodo, kad sudarant demencija sergančio paciento, turinčio mitybos sutrikimą, priežiūros planą, svarbu identifikuoti pacientą kaip individualų pacientą, taip pat svarbu, kad priežiūros metu būtų laikomasi optimalių etinių normų, nes kai kurie demencijos pacientai gali tapti labai agresyvūs arba nesutikti su procedūromis. Šis tyrimas taip pat parodė, kad slaugytojų padėjėjai nėra gerai informuoti apie pacientų būklę ir turi daugiau bendrauti su slaugytojais, kad pagerintų žinias ir paciento priežiūra būtų kokybiškesnė. Galiausiai, šis tyrimas taip pat parodė, kad turint daugiau informacijos ir žinių apie demencija sergančių pacientų mitybos ypatumus tiek slaugytojams, tiek jų pagalbininkams, slaugos įgūdžiai ir jų kompetencija gali pagerėti. Kalba: Anglų en_US
dc.description.abstract Using a systemic review, and a practical case study; the purpose of this study was to explore malnutrition in dementia patients. The nurse’s ability to recognize these patients and possible nursing interventions In our recent century, malnutrition has become a global problem. The promotion of health, and improvement of well-being requires a good propitious nutrition. Patients suffering from dementia are expected to progressively show a highly aggrandized level of eating difficulties as their medical condition (dementia) progresses. Without proper Nursing assessment and care, this could result to complete malnutrition. This study explores the qualities expected from a nurse (care giver) to improve the life of a malnourished dementia patient, how to identify dementia patients at risk of malnourishment and nursing interventions. Through a qualitative method, the writer utilized several scientific research papers and articles to obtain answers to the research questions. The literatures were obtained from CINAHHL, Google Scholar, Pubmed, Research Gate, Wiley Online Library, Nursing Library.org, and some books were collected from the University library. These articles were thoroughly reviewed on legal and ethical aspects for information selection. Only papers with abstracts and titles were utilized. The reference to the original authors and publication databases were also acknowledged. These papers were analyzed in the due order of searching, screening and critiquing for the purpose of answering research questions and providing a contribution to this topic and a broad overview of malnutrition in Patients with dementia. Orem’s theory of Universal Self Care was used as a focus point during analysis, literatures that did not satisfy the condition were eliminated. A clinical study was also performed, information was collected through a one and one interview, patient data was accessed and only permitted information were utilized, data that was replaced with xxx, were not permitted for use by patient’s will. Confidentiality of patients information was an important part during the data collection. Patients condition was analyzed, assessed and implementations (practical care) were based on theoretical and standards nursing process. After few weeks on this care plan, patient’s condition was evaluated and results were collected. Dementia patients go through a process of many functional declines, such as cognitive, physiological, etc. these conditions affect their abilities to attain and independently perform the Universal Self Care Needs described by Orem, and thus result in several clinical conditions like malnutrition or put them at high risk of it, regardless in the type of institution where they are being cared for. The results of this study ranged from the competence and skillfulness of nurses and nurse assistants to the patient’s level of functionality as dementia is a progressive disease, the level of dependency from one patient is always not the same with another. This study also found the importance of further learning and introduction of nutrition awareness programs for nurses and nurse assistants who are taking care of dementia patients. From the case study, the patient showed improved mobility, the patient also showed significant increase and improvement in the nutrition status, MNI and positive result from screening test, patient showed improved cognitive activity, at least patient was able to remember certain activities and communicate better with family and care giver, patient also showed improve knowledge and practice in hydration and hygiene. In general, these theoritical measures showed positive results in the clinical outcome of the patient after few weeks. This thesis proved that, on the process of creating a care plan for a dementia patient with malnutrition, it is important to identify the patient as an individual patient, it is important to display optimum ethical values during care as some dementia patients may become very aggressive or not comply with procedures. This study also showed that nursing assistants are not well informed about conditions of patients and the need to communicate more with attending nurses, in other to improve knowledge and general care given to the patient to observe and prevent malnutrition, is important. Lastly, this study also showed that with more awareness and nutrition programs available to both nurses and assistants, nursing skills and competence can improve. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.subject Nursing, Nursing Care, Dementia, Malnutrition, Eating, Feeding, elderly, en_US
dc.title Malnutrition/Eating Problems in Dementia Patients en_US
dc.title.alternative Netinkama mityba/mitybos problemos tarp pacientų sergančių demencija en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra