Santrauka:
Baigiamasis darbas susideda iš trijų pagrindinių dalių. Pirma dalis yra kaip įžanga į maisto saugą, kuri parodo kam maisto sauga yra reikalinga, kaip valdomi maisto saugos rizikos veiksniai, kokia yra mėsos cheminė sudėtis, apdorojimo būdai ir aptariamas natūralių apvalkalų panaudojimas. Antroje dalyje aprašomas saugių maisto produktų gamybos planavimas ir realizavimas, kuris susideda iš: žaliavų, sudedamųjų dalių ir pakavimo medžiagų aprašų, maisto produkto technologinio proceso srautų diagramos, maisto saugos rizikos veiksnių analizės ir jų valdymo priemonių taikymo, patalpų planavimo, įvertinant kryžminę taršą ir maisto saugos rizikos veiksnius ir taip pat įmonėje vykdomų procesų bei produktų kontrolės. Trečioje, skirtoje finansinio-ekonominio projekto įvertinimo dalyje apskaičiuojamos tiesioginės ir netiesioginės gamybos išlaidos
Description:
Vaida Urbonaitė. Assurance of Food Safety in Hot-smoked Sausages Production Company by Using Natural Spices and Coating. The final paper. Scientific advisor: Edita Kurtkuvienė; Kauno kolegija / University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Department of Food Technology. – Kaunas, 2018. The purpose of the paper: to implement and apply in practice the food safety management system in the hot smoked sausage manufacturing plant (applying the requirements of the international IFS standard). The object of the paper: production department of hot smoked sausage. The structure of the paper. Introduction; theoretical part; planning and realization of safe food production; financial and economic evaluation of the project; conclusions / recommendations and suggestions; literature and other sources of information; graphic works, illustrative material, accessories: drawing of the company's building. The results of the paper. Analysis of the literature on the subject was done. A description of the raw materials and materials used for the production of hot smoked sausages is provided. The calculations of raw materials required for the production of hot smoked sausages (1100 kg / shift of productivity) and materials calculations are presented. By applying the international standard IFS requirements in the hot-smoked sausage production chain, the analysis of possible food safety risk factors was made, their management measures were determined. The equipment and inventory for manufacturing of hot smoked sausages was adapted. The calculations of occupied areas were accomplished. The financial - economic evaluation of the project is presented. It is planned to produce 272800 kg of hot smoked sausages a year. Hot smoked sausages prime cost - 5.28 Eur. The volume of the paper. The paper includes 88 pages, 26 tables, 2 illustrations, 23 literature sources and 7 appendixes. Keywords: food safety, food safety management system, sausages.