Santrauka:
Šių dienų žmogui rūpi sveikesnis gyvenimo būdas, mityba. Žmogus, kuris galvoja apie tai ką valgo, yra suinteresuotas vartoti maistą, kuris pagamintas iš vietinių žaliavų. Čia labai svarbią vietą užima sezoninis meniu. Deja, Lietuvoje ne maža dalis restoranų dėl finansinių kaštų, į savo valgiaraštį įtraukia šaldytus ar kitaip apdorotus produktus, kurie savo kokybe neprilygsta šviežiems produktams. Lietuvoje ne visi restoranai ir/ar kavinės suvokia, kad gauti šviežią produktą – nėra sudėtinga.
Darbo tikslas – atnaujinti restorano „DIA“ valgiaraštį sezoniniais patiekalais.
Teorinėje dalyje aptariamas sezoninis meniu, jo reikšmė, aktualumas, nauda. Produktų apdorojimas, nuostatos, kurių reikia vadovautis, siekiant patiekti tinkamą vartojimui produktą.
Technologinėje dalyje aptariami restorano „DIA“ virtuvės įrenginiai, darbuotojų supažindinimas su jais. Sudaromi du valgiaraščiai: reguliarusis ir sezoninis.
Taip pat, Kauno technologijos universiteto laboratorijoje buvo tirtos mėsos drėgmės surišimo savybės, tyrimui naudojant šaldytą ir šviežią mėsa (braziliškos jautienos išpjovą). Šviežia mėsa buvo raudonesnės spalvos, turėjo geresnes išvaizdos savybes, todėl atrodė estetiškai daug patraukliau ir skaniau. Šaldyta mėsa prarado savo spalvą.
Ekonominėje dalyje buvo apskaičiuota valgiaraščio sudarymo, kontrolinių patiekalų gaminimo išlaidos.
Description:
Marius Paplauskas. Renewal of the Seasonal Menu in the Restaurant “DIA”. Professional Bachelor Thesis / Supervisor lecturer Gitana Gruodė, Kauno kolegija / University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Catering Department. – Kaunas, 2018. These days, a person is concerned about a healthier life style, its diet. The one who is thinking about what it is eating is interested in consuming food made from indigenous raw materials. The seasonal menu is very important here. Unfortunately, in Lithuania, quite a number of restaurants, due to financial costs, include in their menu frozen or otherwise processed products that in their quality are not comparable to fresh products. Not all the restaurants and / or cafes in Lithuania understand that getting a fresh product is not complicated. The aim of the work is to renew the meniu of DIA Restaurant with seasonal dishes. The theoretical part discusses the seasonal menu, its significance, relevance, and benefits, product processing, provisions to be followed in order to serve the product for proper consumption. The technological part discusses the kitchen equipment of the restaurant "DIA" and introduces them to employees. There are two menus: Regular and Seasonal. The properties of meat binding moisture using frozen and fresh meat (Brazilian beef cuts)were examined in the laboratory of Kaunas University of Technology. The fresh meat appeared to be more coloured and of a better appearance, thefore it looked a lot more attractive and aesthetically pleasant, the frozen meat having lost its colour. In the economic part, the cost of the renewed menu, making control dishes were calculated. The Thesis consists of 55 pages and includes 15 tables, 6 figures, 16 references, 5 appendixes.