Santrauka:
Atlikta literatūros analizė parodė, kad pasirinktos duonos sudedamosios dalys – marinuotos juodosios alyvuogės ir saulėje džiovinti pomidorai – turi naudingų medžiagų, tokių kaip antioksidantai, karatinoidai, vitaminai, taip pat ir naudojami farmakologijoje. Projektuojamamoje įmonėje gaminamai 2 rūšių itališkai duonai parinktos ir aprašytos pagrindinės ir pagalbinės žaliavos – kvietiniai miltai, vanduo, mielės, saulėje džiovinti pomidorai ir juodosios marinuotos alyvuogės. Parinkta pakuotė: polietileniniai maišeliai. Sumodeliuota technologinė srautų diagrama ir išanalizuotos technologinių procesų pakopos – žaliavų priemimas, laikymas, paruošimas ir dozavimas, tešlos paruošimas, rauginimas, tešlos dalijimas, kepimas, atvėsinimas, pakavimas ir sandėliavimas. Itliškos duonos gamybai parinkti įrenginiai: miltų dozatorius, sijotuvas, tešlos maišyklė, keltuvas tešlos, dalintuvas, tešlos apvalintuvas, kildinimo kamera, kepimo krosnis, aušinimo spinta, raikymo automatas, pakavimo automatas. Patalpų plotai apskaičiuojami atsižvelgiant į įrenginių užimamus plotus, žaliavų, įpakavimo medžiagų bei pagamintos produkcijos laikymo patalpas. Gamybinės patalpos – 370 m2, buitinės ir tarnybinės patalpos – 100 m2, žaliavų sandėliai 160 m2, fasavimo patalpa 62 m2 ,gatavos produkcijos sandėlis 38 m2, laboratorija – 10 m2. Bendras patalpų plotas 740 m2. Technologiniame procese svarbių valdymo taškų nėra. Aprašyta darbuotojų sauga. Įvertinti bei apskaičiuoti finansiniai-ekonominiai rodikliai. Ciabatta duonos įmonės metinis grynasis pelnas yra – 181058,76 Eur., gaminio savikaina ~3,50 Eur/kg
Description:
Vaidas Levanas. Bakery of Italian bread Ciabatta. The final paper. Supervisor Inga Pupelienė; Kauno kolegija / University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Department of Food Technology. – Kaunas 2018. The objective of the paper: To design production workshop of Italian bread Ciabatta which production capacity is 600kg per shift. The subject of the paper: Workshop of Italian bread Ciabatta The structure of the paper. Paper contains these parts: introduction, theoretical part, technological part, financial and economic project assessment, conclusion, organisation of occupational safety, graphical part. The result of the paper. Two types of bread will be produced: Ciabatta with sun-dried tomatoes, Ciabatta with marinated black olives. Analysis of the literature has shown that the selected components has useful substances such as antioxidants, carotenoids, vitamins and also used in pharmacology. The paper describes the main and auxiliary raw material required for the baking - wheat flour, water, yeast, sun-dried tomatoes and black pickled olives. Selected packaging: polyethylene bags. For bakery equipment these devices were selected – flour dispenser, siphon, dough mixer, dough rack, splitter, dough crockery, dipping chamber, bake oven, chest of drawers, sawing machine, packing machine. Appropriate technological process has been selected including the following stages of bread baking: reception and storage of raw materials, preparation and dosing of raw materials, preparation of dough, dough fermentation/proofing, separation, baking, cooling, packing and storing. The area of the premises were calculated by taking into account the areas occupied by the equipment, the premises for raw materials, packaging materials and manufactured goods. Production premises – 370m2, domestic and office premises – 100m2, raw material storage – 160m2, packing room – 62m2, finished products room – 38m2, laboratory – 10m2. The total area of the premises is 740m2. No critical control points in the technological process were discovered. Selected the description of employee safety. Calculated workshop net profit worth - 181058,76 Eur. Product prime cost ~3,50 Eur/kg. The volume of the paper. The paper includes 38 pages, 13 tables, 1 illustrations, 34 literature sources and 1 appendixes.
Keywords: Bread, workshop, ciabatta, wheat flour