Santrauka:
Išanalizavus veikiančių maitinimo įmonių situaciją Karmėlavoje pastebėta, kad netoli Kauno oro uosto, nėra Azijos šalių patiekalus siūlančių maitinimo įmonių, daugiausia vyrauja Europos šalių arba lietuviškų patiekalų restoranai ir kavinės. Būtent šioje strategiškai geroje vietoje, kurioje gali apsilankyti gausus keliaujančiųjų skaičius, projektuojamas restoranas, kuriam būdingi Azijos šalių virtuvių patiekalai.
Baigiamojo darbo tikslas - parengti restorano ,,Tolimųjų Rytų skonis” technologinės dalies projektą. Problemai spręsti bei darbo tikslui įgyvendinti numatyti šie metodai: informacijos šaltinių analizė, technologiniai ir ekonominiai skaičiavimai, eksperimentinis tyrimas
Teorinėje dalyje analizuojamos skirtingų Azijos šalių (Kinija, Japonija, Tailandas, Korėja) virtuvių būdingi patiekalai, valgymo ritualai, taip pat aptariami maitinimo įmonės steigimo reikalavimai.
Technologinėje dalyje sudaromas restorano valgiaraštis, parengiamos patiekalų technologijos, maistinės vertės, savikainos kortelės, sudaroma bendra žaliavų kiekio suvestinė. Taikant Gerosios higienos praktikos taisykles viešajame maitinime, užtikrinama maisto kokybė ir sauga, kontroliuojami galimi rizikos veiksniai, jų poveikis, numatomos prevencinės priemonės kaip to išvengti. Parenkama restorano įranga, apskaičiuojami patalpų plotai, pagal jų matmenis nubraižomas restorano patalpų planas.
Darbe atliekamas eksperimentinis tyrimas, kurio metu siekiama koreguoti žaliosios arbatos ledų receptūrą, pritaikant naudojamus ingredientus vegetarams ir/ arba netoleruojantiems laktozės.
Ekonominėje dalyje apskaičiuojamas restorano steigimo biudžetas, įvertinant pastatų, gamybos, darbuotojų darbo užmokesčio išlaidas. Paskaičiuota, kad restorano steigimas atsipirks per 3 metus.
Description:
Simona Narutytė. Organization of the Production Activities in the Restaurant “Tolimųjų Rytų Skonis” Graduation paper / Academic Supervisor Lecturer Inga Motiejūnienė, Kauno kolegija, University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Catering Departament. – Kaunas, 2018. After analyzing the situation of active catering enterprises in Karmėlava it was noted that near the Kaunas airport there are no food service companies offering Asian dishes, mainly restaurants and cafes from European countries or Lithuanian dishes. It is in this strategically good place where many travelers can visit a restaurant designed with Asian cuisine dishes. The aim of the final thesis is to develop a project for the technological part of the "Far East Taste". The following methods are used to solve the problems and achieve the purpose of the work: analysis of information sources, technological and economic calculations, experimental research The theoretical part deals with different Asian countries (China, Japan, Thailand, Korea), typical cuisine, eating rituals, as well as nutrition company requirements. The technological part consists of a restaurant menu, dining technologies, nutritional values, cost charts, and a summary of raw materials. Applying the rules of good hygiene practice in public catering ensures food quality and safety, controls possible risks, their impact, and preventive measures to prevent them. The restaurant equipment is selected, the premises are calculated, the plan of the restaurant is drawn up according to their dimensions. An experiment is being carried out in which an attempt is made to correct the recipe for green tea ice cream by adjusting the ingredients used for vegetarians and / or intolerant lactose. In the economic part, the restaurant's establishment budget is calculated, taking into account buildings, production, and employee salary costs. It is estimated that the establishment of the restaurant will pay off within 3 years. Thesis consists of 53 pages, 15 tables, 6 figures, 30 sources of information, 8 annexes.