Santrauka:
Baigiamajame darbe pateiktas dokumentų sąvadas apie karštai rūkytų gurmaniškų dešrų gamybos cechą, analizuojama literatūra ir moksliniai straipsniai apie dešreles su džemo įdaru („Dausage“), dešrelės su karamelizuotais svogūnais, vartotojui palankios, darniosios gyvūninių produktų technologijos, vartotojui palankus gyvūninių maisto produktų pasirinkimas, bioaktyvių komponentų panaudojimas vytintų ir rūkytų dešrų kokybei gerinti. Pateikiami išeigos ar žaliavų skaičiavimai, aprašoma pasirinkta karštai rūkytų gurmaniškų dešrų gamyba. Karštai rūkytų gurmaniškų dešrų gamybos atlikti finansiniai-ekonominiai skaičiavimai
Description:
Vilma Maigūnaitė. Production shop of hot-smoked gourmet sausages. The final paper/ Supervisor Žydronė Žarskienė; Kauno kolegija/University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Department of Food Technology– Kaunas, 2018. The objective of the paper: To cater customers’ needs and introduce hot smoked sausages with roasted peanuts and caramelized onions to the market. The subject of the paper: Production shop of hot smoked sausages. The structure of the paper. Introduction, theoretical part, technological part, financial-economic assessment of the project, conclusions and list of references. The outcomes of the paper. Production line of hot-smoked gourmet sausages has been designed. Appropriate information has been selected and scholarly articles have been reviewed. Two recipes of hot smoked gourmet sausages have been created as follows: Hot smoked sausages with caramelized onions, which production capacity is 700 kg/shift.“ Hot smoked sausages with mustard, which production capacity is 800 kg/shift. The following factors have been identified after the HACCP analysis: Raw material receiving (IMP1B) , Raw material keeping (IMP-2B), Heat treatment (IMP-3B). The main equipment required for technological processes are: thermal camera (No.11), vacuum filler (No.10), the cutter (No.13), the clipping machine (No.14). Upon completion of the economic-financial assessment of the project, the prime-cost of the products range from € 4,80 /kg to € 4,87 /kg. The volume of the paper. The paper consists of 45 pages, 10 tables, 1 illustrations, 56 literature sources, 2 appendices. Keywords: meat, peanuts, caramelized onions, complex phosphate additives, gourmet sausages.