Santrauka:
Įdiegtas RVASVT planas inovatyvių produktų ,,Žemaitiškų sausučių“ gamyboje, parinktas optimalus raugas ir fermentavimo būdas. Nustatytas svarbus valdymo taškas. Sudarytas žaliavų, receptūrinių komponentų ir naudojamų medžiagų aprašas. Parengta maisto produktų technologinio proceso srautų diagrama. ,,Žemaitiškų sausučių“ gamyboje parengta rizikos veiksnių analizė, įvertinti biologiniai, cheminiai ir fiziniai rizikos veiksniai taip pat numatytos priemonės jų valdymui. Numatytas gaminamos produkcijos asortimentas ir aprašyti gamybai naudojami produktai. Aprašytos būtinosios programos vadovaujantis higienos normomis ir teisės aktais. Sudarytas SVT identifikavimas ir jų valdymo planas. Suprojektuota įmonė ,,Žemaitiškų sausučių“ gamybai. Numatyta gamybos apimtis, darbuotojų skaičius ir įmonės plotas
Description:
Rūta Žemaitytė. Implementation of the HACCP Plan in Production of Innovative Products ŽEMAITIŠKI SAUSUČIAI. The final paper. Scientific advisor: Lina Vaičiulytė - Funk; Kauno kolegija / University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Department of Food Technology. - Kaunas 2018. The purpose of the paper: to implement the HACCP plan for the production of ŽEMAITIŠKI SAUSUČIAI and to select the optimal yeast and fermentation method. The object of the paper: ŽEMAITIŠKI SAUSUČIAI production department. The structure of the paper. The work consists of five parts. The first – theoretical part presents the concept to rye bread and its benefits. The second – planning and realization of safe food production. The third - yeast and their selection in the production of bread. The fourth - financial – economic evaluation of the Project. The fifth –graphic part present company building plan. And the last part is conclusions. The results of the paper. In the final work, the HACCP plan has been implemented in the production of ŽEMAITIŠKI SAUSUČIAI. The optimal leachate of leucorbic mesophilic bacteria and the best fermentation method have been selected. A description of the raw materials and other receptor components has been prepared. The raw materials amounts of technological process and other economic indicators are estimated. The volume of the paper. The paper includes 36 pages, 17tables, 20 literatures sources, 2 illustrations and 1appendixes. Keywords: HACCP plan, food safety, ŽEMAITIŠKI SAUSUČIAI, bakery products, safety at the production plant.