Santrauka:
Nustatyta, kad glaistytų varškės sūrelių gamybos schema susideda iš septynių etapų, kur kiekvienam gamybos proceso etapui nustatyti produkto gavimo parametrai: Žaliavų priėmimas iki 8º C, varškės atšaldymas iki 6º C, glaistytų sūrelių varškės masės paruošimas, maišymo trukmė 5 min., sūrelių formavimas ir atšaldymas iki 5º C, varškės sūrelių glaistymas ir atšaldymas iki 5º C, produkto fasavimas ir pakavimas bei glaistytų varškės sūrelių sandėliavimas ir laikymas. Atsižvelgiant į darbų saugą, naudojamos įrangos techninius parametrus, darbuotojų skaičių ir kitus veiksnius atliktas gamybos patalpų modeliavimas ir apskaičiuotas gamybos patalpų bendras plotas 252 m2. Gamybinės patalpos užima 137,3 m3; žaliavų ir gatavos produkcijos sandėliai užima 2,12 m2 bei kitos patalpos užima 112,58 m2. Pateiktas technologinio proceso kontrolės aprašas, pagrindinių ir pagalbinių žaliavų kontrolės aprašai taip pat rizikos veiksnių analizė maisto tvarkymo pakopose ir svarbių valdymo taškų nustatymas technologiniame procese. Nurodyti tokie SVT: SVT1 - produktų priėmime, SVT2 - varškės atšaldyme, SVT3 - varškės masės paruošime SVT4 - gatavos produkcijos laikyme. Atliktas technologinių įrenginių parinkimas: ГОСТ varškės maišytuvas – smulkintuvas 100-120 kg/val, varškės vežimėlis talpinantis 300kg , GSL glaistytų varškės sūrelių gamybos linija 4500 – 8000 vnt/val. Įvertintos projekto sąnaudos numatant 248 darbo dienas, dirbant 5 dienas per savaitę dvejomis pamainomis po 8 valandas. Šiam laikotarpiui reikėtų 1334069,79 Eur investicijos sklandžiai gamybai palaikyti. Gauta glaistytų varškės sūrelių su saulėgrąžų sėklomis 1kg savikaina – 8,8199 Eur
Description:
Mintautė Juškytė. Production shop of glazed curd snacks with sunflower seeds.The final paper. Supervisor assist.prof. Ernesta Trečiokienė. Kauno kolegija / University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Department of Food Technology. – Kaunas, 2018. The objective of the paper: to design production shop of glazed curd snacks. The subject of the paper: Production shop of glazed curd snacks with sunflower seeds. The structure of the paper: Introduction, theoretical part, project part, conclusions, literature, appendices, graphic part. The outcomes of the paper: It has been identified that the production scheme of the glazed curd snacks consists of seven stages where each stage of the production process determines the parameters for obtaining the product: reception of the raw material up to 8º C; cooling of curd up to 6º C; preparation of the mixture for the glazed curd snacks, mixing time 5 min; moulding and cooling up to 5º C; glazing and cooling up to 5º C; prepacking and packaging of the product; storage of the product. Taking into account occupational safety, technical equipment parameters, number of employees and other factors, arrangement of production facilities has been carried out along with the calculation of production facilities’ total area (252 m2). The production facilities occupy 137.3 m3; warehouses of raw material and completed production – 2.12 m2; other facilities – 112.58 m2. The description of the technological process control, the control descriptions of the main and auxiliary raw materials as well as the analysis of the risk factors at food processing stages and Critical Control Points have been identified. The following CCPs have been identified: CCP1 – reception of the raw material, CCP2 - cooling of curd, CCP3 - preparation of off the curd and CCP4 - the storage of the end product. Equipment required for technological processes has been selected: ГОСТ curd mixer-shredder, 100-120 kg/h; Curd trolley, which holds 300 kilos; GSL glazed curd dessert production line, which production capacity is 4500 – 8000 pieces per hour. As provided in the project, the number of working days is 248 a year, (5 days a week in two 8 hour shifts). The investment required for smooth production is €1334069,79. The prime cost of glazed curd snack with sunflower seeds is €8,8199/kg The volume of the paper: the paper consists of 40 pages, 12 tables, 4 illustrations, 36 literature sources and 1 appendixes. Keywords: glazing of curd snacks, sunflowers seeds, puttying, mixing.