Santrauka:
Išanalizavus darželio- mokyklos ,,Varpelis“ vaikų maitinimą išryškėjo problema: vaikų, turinčių alergiją karvės pienui valgiaraštis paskutinį kartą buvo keista prieš trejus metus, todėl reikia ją peržiūrėti ir atnaujinti.
Baigiamojo darbo tikslas- suorganizuoti Ukmergės miesto mokyklos- darželio ,,Varpelis“ vaikų maitinimą, įvesti į valgiaraštį naujų patiekalų, tobulinant gamybos technologiją. Problemai spręsti bei darbo tikslui įgyvendinti numatyti šie metodai: informacijos šaltinių analizė, anktetinė apklausa, technologiniai ir ekonominiai maitinimo organizavimo skaičiavimai.
Teorinėje- tiriamojoje darbo dalyje aptartos ir apibendrintos ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybos rekomendacijos, teisės aktai reglamentuojantys vaikų maitinimą ikimokyklinėje įstaigoje. Atlikus anketinę apklausą, išaiškėjo, kad namuose savo vaikams gamindami maistą tėvai vietoj karvės pieno dažniausiai naudoja migdolų pieną.
Technologinėje- tiriamojoje dalyje parengta 15 dienų perspektyviniai valgiaraščiai- kuriuose vyrauja mažiau pridėtinio cukraus ir druskos turintys patiekalai, didesnė patiekalų įvairovė, atsisakyta bandelių, sumažinta riebių padažų. Maistas gaminamas laikantis higienos reikalavimų.
Ekonominėje dalyje apskaičiuojamos baigiamojo darbo išlaidos.
Rekomenduojama nuolat vykdyti tėvų anketines apklausas, bendradarbiauti su vaikų tėvais.
Description:
Kamilė Urbonaitė, Organization of Catering of Allergic Children in the School - Kindergarten "Varpelis". Academic Supervisor lecturer Juozas Gudauskas, Kauno Kolegija/ University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Catering Department. – Kaunas, 2018. Having analyesed kindergarden ,,Varpelis“ organization of nutrition the problem was highlihted. The meal plan has been changed three years ago and it‘s nececary to review it and change. The purpose of the final work is to update Ukmerges kindergarden ,,Varpelis“ organization of catering by introducing new dishes, changing cookin technology. To solve the problem and the objective to implement were used the following methods: the analysis of the sources of information, questionnaire based survey, the economical and nutritional programs. In theoretical- experimental work were discussed and summarised in preschool pediatric nutrition recommendations, legislation concerning children‘s nutrition in preschool office. A questionnaire- based survey aim was to carry out information about allergical children‘s habits of different kids of milk. Technological- experimental part is based by 15 days diet program, where is less complementary dishes containing sugarį and salt. The estimated final cost of the economic part of the work, of which the total amount is 205.80 eur. Scope of the work. Work consists of 49 pages, 13 tables, 3 figures, 15 information sources, 7 annexes.