Santrauka:
Temos aktualumas: Odos senėjimas yra neišvengiamas organizmo daugiasisteminis
degeneracinis procesas, kuris nepriklauso nuo žmogaus biologinio amžiaus, o tam įtakos turi vidiniai
ir išoriniai aplinkos veiksniai (Sjerobabski-Masnec Ines & Šitum Mirna, 2009). Dėl senėjimo procesų
odoje gali atsirasti raukšlės, sutrikti pigmentacija, odos elastingumas bei drėgmės lygis. Esant odos
drėgmės trūkumui sutrinka viena svarbiausių odos funkcijų - apsauga nuo toksiškų medžiagų ir
mikroorganizmų patekimo į organizmą (Tončić et al., 2018). Todėl reikia rūpintis organizmu ne tik
naudojant kosmetines priemones ant odos, bet ir iš vidaus, valgant subalansuotą maistą ar vartojant
maisto papildus, turinčius odos drėgmei sintetinti bei išlaikyti reikalingų medžiagų. Vitaminai ir
mineralinės medžiagos gali padėti žmonėms jaustis geriau, stiprinti sveikatą bei pagerinti nagų,
plaukų ir odos būklę (Akalın & Selamoglu, 2019). Ši darbo tema yra aktuali visiems odos tipams ir
senstančiai odai.
Tyrimo problema: koks yra maisto papildų X poveikis senstančios odos drėgmei?
Tyrimo objektas: maisto papildų X poveikis senstančios odos drėgmei.
Tyrimo tikslas: nustatyti maisto papildų X poveikį senstančios odos drėgmei.
Tyrimo uždaviniai:
1. Teoriškai paaiškinti odos senėjimo procesų įtaką odos drėgmei.
2. Išskirti maisto papildų ir kosmetinių priemonių poveikį senstančios odos
drėgmei.
3. Palyginti placebo ir maisto papildų X įtaką senstančios odos drėgmės
rodikliams.
Tyrimo metodai:
1. Mokslinės ir profesinės literatūros analizė, kurios tikslas teoriškai paaiškinti
odos senėjimo procesų įtaką odos drėgmei bei išskirti maisto papildų ir
kosmetinių priemonių poveikį senstančios odos drėgmės lygiui.
2. Kiekybinis tyrimas, eksperimentas, kurio tikslas palyginti placebo ir maisto
papildų X poveikį senstančios odos drėgmei.
Pagrindiniai empirinio tyrimo rezultatai:
Palyginus placebą ir maisto papildus X vartojusių tiriamųjų grupes galima teigti, kad
maisto papildus vartojančių moterų veido odos drėgmės rodikliai ženkliai pagerėjo lyginant su
vartojusių placebą. Tai galėjo nulemti maisto papilduose X esantys mikro ir makro elementai,
antioksidantai bei augaliniai ekstraktai, kurie padeda atkurti lipidinį odos barjerą, skatina drėgmės
pritraukimą iš aplinkos ir sulaikymą odoje.
Pastaba. Baigiamasis darbas parengtas vykdant užsakomąjį tyrimą „X maisto papildo
įtaka moterų odos būklei ir kraujo rodikliams“, sutarties Nr. F23-874.
Description:
Research problem: What is the effect of dietary supplements X on the moisture of
aging skin?
Research relevancy: Skin aging is an inevitable multisystem degenerative process in
the body that is independent of a person’s biological age and is influenced by internal and external
environmental factors (Sjerobabski-Masnec Ines & Šitum Mirna, 2009). Aging processes can cause
wrinkles, impaired pigmentation, skin elasticity and moisture levels in the skin. Deficiencies in the
skin's moisture disrupt one of the most important functions of the skin - protection against the entry
of toxic substances and microorganisms into it (Tončić et al., 2018). Therefore, it is necessary to take
care of the body not only by using cosmetics on the skin, but also from the inside, eating a balanced
food or food supplement that contains the necessary substances to synthesize and retain skin moisture.
Vitamins and minerals can help people feel better, improve health, and improve nail, hair, and skin
care (Akalın & Selamoglu, 2019). This topic of work is relevant to all skin types and aging skin.
Research object: the effect of food supplements X on the moisture of aging skin.
The aim of the research: was to determine the effect of food supplements X on the
moisture of aging skin.
Research tasks:
1. To theoretically explain the influence of the skin aging process on skin moisture.
2. Highlight the effects of food supplements and cosmetics on the moisture of aging
skin.
3. To compare the effect of placebo and food supplements X on aging skin moisture
rates.
Reaserch methods:
1. Analysis of scientific and professional literature, the aim of which is to theoretically
explain the influence of the skin aging processes on skin moisture and to distinguish the effect of food
supplements and cosmetics on the level of skin moisture.
2. Quantitative study, an experiment to compare the effects of placebo and dietary
supplements X on moisture in aging skin.
Main results of empirical research: A comparison of placebo and X-supplemented
subjects showed a significant improvement in facial skin moisture compared to placebo-treated
women. This may be due to the micro and macro elements, antioxidants and plant extracts in food
supplements X, which help to restore the lipid barrier of the skin, promote the absorption of moisture
from the environment and retention in the skin.
Note. The final work was prepared in the framework of the commissioned research
"Influence of food supplement X on women's skin condition and blood parameters", contract No.
F23-874.