Santrauka:
Baigiamajame darbe sudaryta nauja technologinė programa, jog būtų galima sėkmingai vykdyti maitinimo veiką.
Teorinėje dalyje aptariami veganizmo pliusai bei trūkumai, aprašoma šio maitinimo tipo samprata, alaus rušių asortimentas, maitinimo įmonių technologinių gamybos procesų valdymas. Pagrindinės sveikos mitybos taisyklės, kurios aktualios kiekvienam žmogui besidominčiam savo sveikata ir mitybos įpročių tobulinimu.
Technologinėje dalyje pateiktas 20 patiekalų valgiaraštis, taip pat buvo sudarytos 4 pasirinktų patiekalų technologinės kortelės su gamybos aprašais, jų savikainos kortelės, energinės vertės kortelės bei nubraižytos dvi gamybos schemos ir išnagrinėta viena patiekalo gamyba.
Taip pat atliktas tiriamasis darbas, kuriame bandyta išsisaiškinti iš kurios rūšies miltų geriausiai iškepa veganiškos bandelės be gyvulinės kilmės produktų, juos keičiant kitokiomis alternatyvomis. Pagal gautus tyrimus paaiškėjo, jog mielės tešlą puikiai kildina ir be kiaušinių. Skaniausios bandelės buvo iš grikių miltų, kadangi jos buvo puriausios bei skaniausios, tai galima matyti iš juslinės analizės vertinimo.
Ekonomineje dalyje apskaičiuota baigiamojo darbo rengimo išlaidos, su visomis valgiaraščio sudarymo išlaidomis bei kontroliniais kepimais, kurios sudaro 180,84 eur.
Description:
Vytautė Meilutytė. Development of a New Technological Programme in the Pub "Gyvas". Graduation Paper / Academic Supervisor Lecturer Gitana Gruodė, Kauno kolegija / University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Catering Department. – Kaunas, 2018. The main purpose of the final thesis was to develop a new technological program to achieve successful catering activities. The theoretical part discusses the benefits and the drawbacks of veganism as well as the concept of this type of nourishment, the selection of beer, the management of production processes of catering enterprises. The main balanced diet rules, that are revelant to every person who is interested in his or hers health and dietary habits improvement. The technological part contains a 20-course menu as well as technological cards of 4 selected meals with descriptions of the production, their self-cost cards, energy-value cards and
sketched two production schemes, and analyzed the production of one dish. Also in practical research is determined, which type of flour is the best for making vegan buns with no additional livestock and animal products, but replacing them with available alternatives. The results were astonishing. It turned out that yeast rises perfectly fine without eggs. The best buns turned out to be the ones that got made from whole-wheat flour. They were the softest which was determined after a sensory analysis assessment. In the economic part, was calculated the cost of preparing the final work, with the making of new menus, as well as trial bakings, which sums up to be 180,84 eur. Final thesis scope. The paper is composed of 55 pages, 13 charts, 4 images, 25 sources of information, 3 add-ons.