Santrauka:
Sukurtos dvi kvietinės duonos receptūros, praturtintos skaidulinėmis medžiagomis, panaudojus džiovintas daržoves ir viso grūdo spelta miltus. Kvietinės duonos su džiovintomis daržovėmis gamyboje taikomos tradicinės technologijos, kurių dėka galima sukurti išskirtinio skonio, sveikatai palankius produktus. Buvo įvertintas gaminių drėgmės kiekis: su džiovintais burokėliais ir morkomis – 36,1 %, su saulėje džiovintais pomidorais – 41,5 % ir kaloringumas: pirmosios duonos – 1286,1 kJ/100 g, antrosios duonos – 1033,2 kJ/100 g. Kvietinės duonos su džiovintomis daržovėmis cecho našumas – 1280 kg per pamainą: kvietinės duonos su džiovintais burokėliais ir morkomis – 640 kg ir kvietinės duonos su saulėje džiovintais pomidorais – 640 kg. Per visus metus planuojama pagaminti 314880 kg gaminių. Projektuojamo cecho gaminių savikaina kvietinės duonos su džiovintais burokėliais ir morkomis – 2,66 Eur, kvietinės duonos su saulėje džiovintais pomidorais – 2,76 Eur.
Description:
Dovilė Valužytė. Production of Heat Bread with Dried Vegetables. The final paper. Supervisor advisor: Svajūnė Garmuvienė; Kauno kolegija / University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Department of Food Technology – Kaunas, 2018. The purpose of the paper: Create new kinds of wheat bread with dried additives (beets, carrots and sun-dried tomatoes), by replacing yeast with leaven. The object of the paper: Wheat bread with dried beets and carrots, wheat bread with sundried tomatoes. The structure of the paper: Introduction, theoretical part, technological part, financialeconomic evaluation of the project, organisation of occupational safety at work, conclusions, list of references, graphical part (plan of production facilities, technological flow-chart). The results of the paper: Two recipes of wheat bread have been created. The bread enriched with fibre, using dried vegetables and whole grain spelt wheat flour. The production of wheat bread with dried vegetables is based on the traditional baking technologies due to which it is possible to produce bread of an exceptional flavour and beneficial for health. The moisture content of the products has been determined as follows: bread with dried beetroots and carrots – 36,1%, bread with sun-dried tomatoes – 41,5%, and caloric value: bread with dried beetroots – 1286,1 kJ / 100 g, the bread with sun-dried tomatoes – 1033,2 kJ / 100 g. The production capacity of wheat bread with dried vegetables is 1280 kg per shift: wheat bread with dried beans and carrots – 640 kg, wheat bread with sun-dried tomatoes – 640 kg, respectively. The intended annual production capacity is 314880 kg of bread. The prime costs of the bread with dried beans and carrots is 2,66 EUR, whereas wheat bread with sun-dried tomatoes – 2,76 EUR. The volume of the paper: The paper includes 56 pages, 27 tables, 7 illustrations, 63 literature sources and 17 appendixes. Keywords: Bread, wheat flour, leaven, dried vegetables, health.