Santrauka:
Temos aktualumas: šiandien ypač aktualus didėjantis neigiamas aplinkos poveikis, kuris pirmiausiai
atsispindi odoje – pasireiškia dehidratacija, spalvos pokyčiai, suglebimas, raukšlės. Dauguma žmonių
skundžiasi odos būklės sutrikimais, kurie stipriai sutrikdo gyvenimo kokybę, todėl efektyvių, natūralų
senėjimo procesą stabdančių priemonių paieška yra itin aktuali.
Tyrimo problema: Kaip maisto papildai daro įtaka odos uždegiminiams procesams ir oksidaciniam
stresui?
Tyrimo objektas: X maisto papildo įtaka odos uždegiminiams procesams.
Tyrimo tikslas: ištirti X maisto papildo įtaką 35-45 metų amžiaus moterų odos uždegiminiams
procesams.
Tyrimo uždaviniai:
1. Apžvelgti odos savybes ir uždegiminio proceso odoje ypatumus, remiantis mokslinės
literatūros duomenimis.
2. Atskleisti priešuždegiminiu poveikiu pasižyminčias antioksidacines medžiagas.
3. Įvertinti su uždegimu susijusių odos pokyčių dinamiką, nulemtą maisto papildo X
vartojimo, palyginant rezultatus su placebą vartojančia grupe.
Tyrimo metodai:
1) Mokslinės literatūros šaltinių sisteminė ir lyginamoji analizė 2) Gyvenimo būdo duomenų rinkimas
panaudojant anketą 3) Veido odos parametrų diagnostika naudojant aparatą „DermaLab Combo“ 4)
Odos parametrų, susijusių su uždegiminiais rodikliais, pokyčių vertinimas po maisto papildo X
vartojimo.
Pagrindiniai empirinio tyrimo rezultatai: atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad 15 savaičių vartojant
maisto papildą X, pasireiškia odos savybių pokyčiai - eritemos sumažėjimas 12,96 proc. tiriamųjų.
Tą patį laikotarpį placebą vartojančios grupės tyrimo rezultatai išliko reikšmingai nepakitę.
Baigiamasis darbas parengtas vykdant užsakomąjį tyrimą, sutarties Nr. F23-874
Description:
Relevance of the topic: today the growing negative impact of the environment is especially relevant,
which is primarily reflected in the skin - dehydration, discoloration, sagging, wrinkles. Most people
complain of skin conditions that severely impair their quality of life, so the search for effective,
natural anti-aging measures is especially important.
Research problem: How do food supplements affect the skin’s inflammatory processes and
oxidative stress?
The object of the research: the effect of X food supplement on skin inflammatory processes.
The aim: to investigate the effect of dietary supplement X on skin inflammatory processes in women
aged 35-45 years.
Research tasks:
1. To review the properties of skin and peculiarities of skin inflammatory process, based on the
data of scientific literature.
2. To reveal anti-oxidative substances with anti-inflammatory effects.
3. To evaluate the dynamics of inflammatory skin changes due to the use of dietary supplement
X in comparison with the placebo group.
Research methods:
1) Systematic and comparative analysis of scientific literature sources 2) Collection of lifestyle data
using a questionnaire 3) Diagnosis of facial skin parameters using the DermaLab Combo device 4)
Evaluation of changes in skin parameters related to inflammatory patterns after administration of food
supplement X.
The main results of the empirical study: the results of the study showed that after 15 weeks of
taking dietary supplement X, there are changse in skin properties - a reduction in erythema of 12.96
% studied subjects. The results in the placebo group remained significantly unchanged over the same
period.
Thesis was prepared during the commissioned research, contract no. F23-874