Santrauka:
Tyrimo aktualumas. Visame pasaulyje atliekami tyrimai mitybos tema įrodo, kad mityba yra labai svarbi mūsų sveikatai. Mityba - tai sveikatos pagrindas, o sveikai mitybai būtinas sveikas maistas (Bulovienė, 2019). Emocijos ir valgymas yra neatsiejama ir pasikartojanti mūsų kasdienio gyvenimo dalis (Konttinen H., 2020). Nustatyta, kad bazinės emocijos, tokios kaip pyktis, baimė, liūdesys ir džiaugsmas, taip pat stresas turi įtakos valgymo reakcijoms per visą valgymo procesą (Macht, M. ir kt., 2008). Lietuvoje tokių tyrimų, kuriuose būtų tiriama, kokį maistą renkasi emocijų paveikti žmonės, yra nedaug, todėl šiuo tyrimu norima detaliau išanalizuoti maisto pasirinkimą, jaučiant tam tikras emocijas, kaip emocijos įtakoja valgymo dažnumą ir suvalgomo maisto kiekius.
Tyrimo problema: Kokie yra suaugusių žmonių maitinimosi ypatumai bazinių emocijų poveikyje?
Tyrimo objektas: Suaugusių žmonių maitinimosi ypatumai bazinių emocijų poveikyje.
Tyrimo tikslas: Nustatyti suaugusių žmonių maitinimosi ypatumus bazinių emocijų poveikyje.
Tyrimo uždaviniai:
1. Apžvelgti suaugusių žmonių maitinimosi ypatumus bazinių emocijų poveikyje.
2. Atskleisti suaugusių žmonių maitinimosi ypatumus bazinių emocijų poveikyje.
3. Atskleisti emocijų poveikį suaugusių žmonių maitinimosi įpročiams, priklausomai nuo jų lyties ir amžiaus
Tyrimo metodika ir tiriamieji. Tyrimui atlikti buvo pasirinktas kiekybinio tyrimo metodas, apklausa internetu. Tiriamieji – Kauno Kolegijos medicinos fakulteto Medicinos technologijų ir dietetikos katedros studentai bei darbuotojai.
Tyrimo rezultatai. Tyrimo metu buvo nustatyta respondentų maisto pasirinkimo, valgymo dažnumo ir suvalgomo maisto kiekio pasirinkimo ypatumai, veikiant teigiamoms emocijoms (džiaugsmui), veikiant neigiamoms emocijoms (pykčiui, baimei, liūdesiui) bei stresui. Taip pat nustatyta vyrų ir moterų užkandžiavimo dėl patiriamų emocijų įtaka persivalgymo dažnumui. Atskleista ar užkandžiavimas dėl patiriamų emocijų priklauso nuo moters amžiaus
Description:
Relevance of the topic. Research on nutrition around the world proves that nutrition is very important to our health. Nutrition is the basis of health, and healthy nutrition requires healthy food (Bulovienė, 2019). Emotions and eating are an integral and recurring part of our daily lives (Konttinen H., 2020). Basic emotions such as anger, fear, sadness, and joy, as well as stress, have been found to influence eating reactions throughout the eating process (Macht, M. et al., 2008). There are few such studies in Lithuania that examine what food people choose then they are affected by emotions, so this study aims to analyze food choices in detail when feeling certain emotions.
Research problem. What are the nutrition peculiarities of adults under the influence of basic emotions?
Research object. Adult nutrition peculiarities under the influence of basic emotions.
Aim of the research. To determine peculiarities of adult nutrition under the influence of basic emotions.
Research tasks.
1. To review the dietary characteristics of adults under the influence of basic emotions.
2. To reveal the peculiarities of adult nutrition under the influence of basic emotions.
3. To reveal the effect of emotions on the eating habits of adults, depending on their gender and age.
Research methodology and subjects. To complete this study was chosen quantitative research method using an internet survey. The research subjects are students and employees of University of Applied Sciences, Faculty of Medical Technology and Dietetics Department.
Research results. During the research, there was identified respondents' choice of food, frequency of eating and amount of food consumed peculiarities under the influence of positive emotions (joy), under the influence of negative emotions (anger, fear, sadness) and stress. The influence of men's and women's snacks on the frequency of overeating due to emotions was also determined. Revealed if snacking affected by emotions depends on a woman’s age.