Santrauka:
Netinkama mityba yra paplitusi jaunų suaugusių žmonių tarpe, o pagrindinės tokios mitybos priežastys yra nepakankamas suvartojamo maisto kiekis ir netinkami mitybos įpročiai (Bede ir kt., 2020). Tyrimo tikslas – įvertinti maitinimosi pagal sveikatai palankios mitybos planą poveikį mitybos nepakankamumą turinčių žmonių svoriui, kūno masės indeksui, kūno kompozicijai, mitybos ir gyvenimo būdo įpročiams. Tyrimo tikslui pasiekti buvo sudarytas 14 dienų sveikatai palankios mitybos planas, pagal kurį tiriamieji maitinosi tris mėnesius. Tyrime dalyvavo 10 tiriamųjų. Empiriniam tyrimui atlikti pasirinktos ir kokybinė, ir kiekybinė tyrimo strategijos, vykdytas eksperimentinis diagnostinis tyrimas. Naudoti duomenų rinkimo metodai – diagnostinė apžiūra, anketinė apklausa ir nestruktūruotas interviu. Tyrimo rezultatų analizė atlikta Maxqda Analytics Pro 2022, SPSS Statistic 28 ir Microsoft Office Excel programomis.
Pasibaigus tyrimui visiems tiriamiesiems nustatytas svorio ir kūno masės indekso padidėjimas. Kūno kompozicijos rodikliai tyrimo laikotarpiu pakito ne visi. Raumenų masė padidėjo visiems tiriamiesiems, tačiau buvo nustatytas riebalų masės sumažėjimas dviem tyrimo dalyviams. Pusei tiriamųjų padidėjo kaulų masė. Metabolinis amžius padidėjo dviem tiriamiesiems, o visceralinių kūno riebalų pokyčių per tyrimo laikotarpį neužfiksuota. Trims tiriamiesiems visu tyrimo laikotarpiu buvo stebimas didesnis negu norma vandens kiekis organizme. Pasibaigus tyrimui identifikuotas valgymų per dieną skaičiaus pokytis. Tyrimo pabaigoje tiriamieji daugiau negu du kartus valgė dažniau per dieną negu prieš tyrimą. Taip pat pasikeitė tyrimo dalyvių mėsos valgymo dažnumas. Tyrimo pabaigoje tiriamieji beveik tris kartus dažniau valgė mėsą negu prieš tyrimą, kitų maisto produktų vartojimo dažnumas tyrimo eigoje nepasikeitė. Tiriamųjų fizinis aktyvumas bei patiriamo streso pobūdis ir dažnumas išliko panašūs lyginant periodus prieš ir po tyrimo.
Description:
Malnutrition is common among young adults and the main reasons of malnutrition are insufficient food intake and poor eating habits (Bede et al., 2020). The purpose of the research was to assess the impact of healthy eating on the weight, body mass index, body composition, eating and lifestyle habits of individuals with identified malnutrition. 14-day‘s healthy eating plan was prepared to achieve the purpose of the research and according it the participants ate for three months. 10 participants were involved. Qualitative and quantitative strategies were chosen for the empirical research, an experimental diagnostic study was performed. Data collection methods were: diagnostic examination, questionnaire survey and unstructured interview. Analysis of the results was done by Maxqda Analytics Pro 2022, SPSS Statistic 28 and Microsoft Office Excel. An increase of weight and body mass index was identified for all participants. Body composition changes identified not for all subjects. Muscle mass increased for all, but a decrease of fat mass was observed for two participants. The bone mass increased for half of participants. Metabolic age increased for two participants and no visceral fat changes were captured. Three participants had higher than normal water level during the research period. A change in the number of meals per day was identified at the end of the research. Participants ate more than twice often a day than before the research. The frequency of eating meat also was identified. Participants ate meat almost three times more often at the end of the research than before the research. The frequency of consumption of other foods did not change during the period of research. Physical activity and the nature and frequency of stress remained similar between pre and post research periods.