Santrauka:
Temos aktualumas: Pieno produktų vartojimas yra svarbi visavertės mitybos dalis. Pieno produktuose daug kalcio, kuris padeda palaikyti kaulų tankį ir sumažinti lūžių riziką. Taip pat jame yra gausu baltymų, kalio, fosforo ir kitų reikalingų medžiagų, kurios padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą bei vystymosi raidą. Tačiau ilgainiui buvo pastebėta, jog pieno produktų vartojimas ir jame esantis pieno cukrus (laktozė) sukelia įvairius nemalonius simptomus bei negalavimus.
Raktiniai žodžiai: Pieno produktai, laktozė, netoleravimas.
Tyrimo problema: Kokios Kauno kolegijos Medicinos fakulteto trečio kurso studentų žinių apie pieno produktus bei jų netoleravimą ir maitinimosi įpročių sąsajos?
Tyrimo objektas: Kauno kolegijos Medicinos fakulteto trečio kurso studentų žinių apie pieno produktus bei jų netoleravimą ir maitinimosi įpročių sąsajos.
Tyrimo tikslas: Įvertinti Kauno kolegijos Medicinos fakulteto trečio kurso studentų žinių apie pieno produktus bei jų netoleravimą ir maitinimosi įpročių sąsajas.
Tyrimo uždaviniai:
1. Aprašyti pieno produktų poveikį sveikatai bei žmonių netoleruojančių laktozės maitinimosi ypatumus.
2. Atskleisti Kauno kolegijos Medicinos fakulteto trečio kurso studentų žinias apie pieno produktus bei jų netoleravimą.
3. Įvertinti Kauno kolegijos Medicinos fakulteto trečio kurso studentų maitinimosi įpročius.
4. Nustatyti studentų žinių apie pieno produktus bei jų netoleravimą ir maitinimosi įpročių sąsajas.
Tyrimo metodika ir tiriamieji: Tyrimui atlikti buvo naudojama anoniminė internetinė anketa, sukurta paties studento, kuri buvo pateikta Kauno kolegijos Medicinos fakulteto III kurso studentams. Empirinio tyrimo strategija – kiekybinis tyrimas.
Description:
Relevence of the topic: Consumption of dairy products is an important part of a complete diet. Dairy products are high in calcium, which helps maintain bone density and reduce the risk of fractures. It is also rich in protein, potassium, phosphorus and other essential substances that help maintain the normal functioning and development of the immune system. However, over time, it has been observed that the consumption of dairy products and the milk sugar (lactose) it contains causes various unpleasant symptoms and ailments.
Key words: Dairy products, lactose, intolerance.
Research problem: What are the links between the knowledge of third-year students of the Faculty of Medicine about dairy products and their intolerance and eating habits?
The object of research: Relationships between students knowledge of dairy products and their intolerance and eating habits.
The aim of research: To evaluate the knowledge of the students of the Faculty of Medicine about dairy products and their intolerance and the connections between eating habits.
Research tasks:
1. Describe the health effects of dairy products and the peculiarities of lactose intolerant diets.
2. To reveal the knowledge of the students of the Faculty of Medicine about dairy products and their intolerance.
3. To evaluate the eating habits of the students of the Faculty of Medicine.
4. To determine the connections between students‘ knowledge about dairy products and their intolerance and eating habits.
Reschearch methodology and research tools: An anonymous online questionnaire created by the student himself, which was provided to the third-year students of Kaunas College Medical Faculty, was used for the research. The strategy of empirical research is quantitative research.