Santrauka:
Baigiamąjį darbą sudaro: mokslinės literatūros analizė, empirinė tyrimo dalis, rezultatai ir išvados.
Tyrimo metodai: 1. Mokslinės literatūros apžvalgos analizė. Šį metodą naudoja, kai siekiama išsiaiškinti svarbiausius aspektus apie pridėtinį cukrų, savybes, vartojimo paplitimą bei poveikį asmens sveikatai. 2. Kiekybinio tyrimo metodas – anketinė apklausa, kuri padeda surinkti duomenis apie respondentų žinias, pridėtinio cukraus turinčių maisto produktų vartojimo įpročius. 3. Kiekybinio tyrimo statistinė duomenų analizė, naudojant Microsoft Excel (2013) programą. Šis metodas padeda susisteminti ir apibendrinti mokslinės literatūros analizės bei anketinės apklausos metu gautus duomenis.
Darbo tikslas: Atskleisti Kauno kolegijos studentų požiūrį į pridėtinio cukraus vartojimą.
Darbo uždaviniai:
1. Aprašyti cukraus savybes ir poveikį žmogaus organizmui.
2. Atskleisti pridėtinio cukraus vartojimą tarp Kauno kolegijos studentų.
3. Palyginti skirtingų studentų, iš skirtingų fakultetų, požiūrį į pridėtinio cukraus vartojimą.
Rezultatai ir išvados:
1. Apžvelgę mokslinę literatūrą galime daryti išdavą, kad cukrūs yra paprastasieji angliavandeniai, kurie pasižymi saldžiu skoniu. Cukraus galima rasti meduje, vaisiuose, pieno cukruje, cukranendrių cukruje, o pridėtinio cukraus – ne tik saldumynuose, gaiviuosiuose gėrimuose, bet ir konservuose, užpilamose košėse/sriubose ir t.t. Vartojant mažais kiekiais cukrus gerina nuotaika, tačiau perdidelis kiekis yra žalingas, nes prastėja virškinimas, padidėja antsvorio ir nutukimo, cukrinio diabeto, širdies bei kraujagyslių ligų ir dantų ėduonies riziką.
2. Atlikus duomenų analizę paaiškėjo, kad nemažai Kauno kolegijos studentų žino apie pridėtinio cukraus poveikį sveikatai ir domisi sveikatai palankia mityba, tačiau didesnė dalis studentų vis dar renkasi baltąjį cukrų bei deda cukrų ar jo pakaitalus, kai gamina maistą, nors dauguma studentų pagrindinių cukraus turinčių produktų valgo ne per dažnai vidutiniškai vieną kartą per mėnesį. Taip pat dauguma studentų žino, kad pridėtinio cukraus yra ne tik saldumynuose ar saldintuose gėrimuose, bet studentams trūksta žinių apie cukraus kiekius.
3. Palyginus Kauno kolegijos studentų pridėtinio cukraus vartojimą skirtinguose fakultetuose nustatyta, kad labiausiai sveikatai palankia mityba bei cukraus poveikiu sveikatai domisi Medicinos fakulteto bei Verslo fakulteto studentai, o mažiausiai – Technologijų fakulteto bei Menų ir ugdymo fakulteto studentai, visų fakultetų studentai daugiausiai naudoja baltąjį cukrų saldinti gėrimams ir maistui, nors žinių apie pridėtinį cukrų, jų poveikį turi nemažai, tačiau informacijos apie cukraus kiekius trūksta visų fakultetų studentams.
Description:
The final work consists of: analysis of scientific literature, empirical part of the research, results and conclusions.
Research methods: 1. Analysis of the review of scientific literature. This method is used to identify the most important aspects of added sugar, its properties, its prevalence and its effects on a person's health. 2. The method of quantitative research is a questionnaire survey, which helps to collect data on the respondents' knowledge and consumption habits of foods with added sugar. 3. Statistical analysis of quantitative research using Microsoft Excel (2013) program. This method helps to systematize and summarize the data obtained during the analysis of scientific literature and questionnaires.
Aim of the work To reveal the attitude of Kaunas students to the College of added sugar:.
Work tasks:
1. Describe the properties of sugar and its effect on the human body.
2. Reveal added sugar among Kaunas College students.
3. To compare the attitudes of different students, from different faculties, towards the consumption of added sugar.
Results and conclusions:
1. Looking at the scientific literature, we can conclude that sugars are simple carbohydrates that have a sweet taste. Sugar can be found in honey, fruit, milk sugar, cane sugar, and added sugar not only in confectionery, soft drinks, but also in canned food, topped porridges / soups, and so on. Consumption of small amounts of sugar improves mood, but excessive amounts are harmful due to poor digestion, increased risk of overweight and obesity, diabetes, cardiovascular disease and tooth decay.
2. The analysis of the data revealed that many students of Kaunas College are aware of the effects of added sugar on health and are interested in a healthy diet, but the majority of students still choose white sugar and add sugar or its substitutes when cooking, although most students products are not eaten too often on average once a month. Also, most students know that added sugar is not only present in sweets or sweetened beverages, but students lack knowledge about sugar levels.
3. Comparing the consumption of added sugar by Kaunas College students in different faculties, it was found that students of the Faculty of Medicine and the Faculty of Business are most interested in the health-friendly diet and the effects of sugar, and students of the Faculty of Arts and Education. for beverages and food, although knowledge of added sugar has a significant effect on it, but information on sugar levels is lacking for students in all faculties.