Santrauka:
Temos aktualumas: vaikų maitinimosi įpročių laikinosios globos metu temos tyrinėjančių mokslinių darbų nėra daug ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio informacijos šaltiniuose. Tačiau tyrinėti šią temą yra labai svarbu, kad Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba kreiptų dėmesį ne tik į tai, ar apskritai vaikai yra maitinasi socialinės rizikos ar globėjų šeimose, bet ir į tai, kokia ta mityba yra. Svarbu atkreipti dėmesį, jog augantis žmogus gautų tinkamus kiekius maistinių medžiagų, jog mityba būtų sveikatai palanki ir subalansuota.
Tyrimo problema. Kokie vaikų mitybos įpročiai laikinosios globos metu?
Tyrimo objektas. Vaikų maitinimosi įpročiai laikinosios globos metu
Tyrimo tikslas. Atskleisti vaikų mitybos įpročius laikinosios globos metu
Uždaviniai:
1. Aptarti pagrindinius vaikų mitybos principus;
2. Pateikti globėjų nuomonę apie vaikų mitybos įpročius laikinosios globos metu;
3. Atskleisti vaikų mitybos įpročių kaitą laikinosios globos metu.
Tyrimo metodika ir tiriamieji: taikytas kokybinis tyrimo metodas – pusiau struktūruotas interviu. Tyrime dalyvavo 7 informantai - laikinieji globėjai, galintys pasidalinti patirtimi apie vaikų mitybos įpročius laikinosios globos metu. Tyrimo dalyvių skaičius prieš tyrimą nebuvo aiškus, buvo nuspręsta vadovautis teorinio prisotinimo principu (kai informacija pradeda kartotis, interviu neberenkami). Preliminarus informantų skaičius prieš tyrimą buvo 7-10, tyrime dalyvavo 7.
Tyrimo išvados:
1. Remiantis informacinių šaltinių duomenimis, vaikų mityba turėtų būti sveikatai palanki ir subalansuota ne tik ugdymo įstaigose, bet ir namuose, mityba turėtų būti įvairi, subalansuota, saikinga, reguliari, turėtų būti vartojamas tinkamas cukraus, druskos, skaidulinių medžiagų, vandens kiekis, maistas turėtų būti ruošiamas tausojančiu būdu.
2. Globėjų nuomone, vaikų mitybos įpročiai būna susiformavę atvykus iš prieš tai buvusios gyvenamosios vietos, dažniausiai vaikų mitybos įpročiai būna netinkami, per daug vartojama saldumynų, per mažai įvairovės, nevalgoma daug daržovių, košių, skirtingų rūšių mėsos.
3. Laikinosios globos metu vaikų mitybos įpročiai keičiasi, tinkamai paskatinus vaikus, jie pradeda įvairiau valgyti, jų mitybos racione sumažėja sveikatai nepalankių maisto produktų, susiformuoja įpročiai laikytis mitybos režimo.
Description:
Topicality of the topic: there are not many scientific works exploring the topic of children's eating habits during temporary care not only in Lithuania, but also in foreign sources of information. However, to explore this topic, it is very important that the Child Rights Protection and Adoption Service pays attention not only to whether children are fed in socially at-risk or foster families at all, but also to what that diet is.
Problem of investigation. What are the eating habits of children during temporary care?
Tasks:
1. Discuss the basic principles of children's nutrition;
2. To provide the opinion of guardians on the eating habits of children during temporary custody;
3. To reveal the change in children's eating habits during temporary custody.
Research methodology and subjects: the qualitative research method used is a semi-structured interview. The study involved 7 informants - temporary caregivers who can share their experiences about children's eating habits during temporary custody. The number of study participants before the study was not clear, it was decided to follow the principle of theoretical saturation.
The conclusions:
1. According to information sources, children's diet should be health-friendly and balanced not only in educational institutions, but also at home, the diet should be varied, balanced, moderate, regular.
2. Children's eating habits during temporary care are formed upon arrival from the previous place of residence, in the opinion of the guardians, most often children's eating habits are inappropriate, too much sweets are consumed, too little diversity is not eaten, a lot of vegetables, porridges, different types of meat are not eaten.
3. During temporary care, children's eating habits change, with proper encouragement of children, they begin to eat more diversely, in their diet there are fewer foods that are unfavorable to health, habits to adhere to the diet regimen are formed.