Santrauka:
Temos aktualumas. Remiantis literatūra, pastebima, jog per pastaruosiuos dešimtmečius, vis didėja ir pamainomis dirbančių žmonių skaičius. Toks darbo grafikas įtakoja darbuotojų gyvenimo būdo pokyčius ir mitybos įpročius (Souza, Sarmento, Almeida, Canuto, 2019). Tačiau Lietuvoje tokių, žmonių, dirbančių pamaininio darbo maitinimosi tyrimų labai nedaug, todėl šiuo tyrimu norima detaliau išanalizuoti žmonių, dirbančių pamaininį darbą, maitinimosi įpročius bei gautus rezultatus palyginti su sveikos mitybos rekomendacijomis.
Darbo tikslas: nustatyti žmonių, dirbančių pamaininį darbą, maitinimosi įpročius.
Tyrimo uždaviniai: 1. Aprašyti pamaininio darbo įtaką maitinimosi įpročiams. 2. Atskleisti žmonių, dirbančių pamaininį darbą, maitinimosi įpročius. 3. Palyginti pamaininį darbą dirbančių žmonių maitinimosi įpročius su sveikos mitybos rekomendacijomis.
Empirinio tyrimo metodika ir kontingentas: tyrimas atliktas 2022 m. balandžio mėn. Anketinė apklausa buvo vykdoma Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje. Balandžio mėn. anketos buvo padalintos kardiologijos, neurologijos, vidaus I, vidaus II ir salugos skyrių personalui, dirbančiam pamaininį darbą. Taikyti šie empirinio tyrimo metodai: 1. Mokslinė literatūros analizė apie pamaininio darbo įtaką maitinimosi įpročiams. 2. Kiekybinis tyrimas – anketinė apklausa apie žmonių, dirbančių pamaininį darbą, maitinimosi įpročius. 3. Statistinė duomenų analizė naudojant Microsoft Excel (2016) programą.
Rezultatai ir išvados: 1. Pamaininio darbo grafikas daro įtaką darbuotojų sveikatai bei maitinimosi įpročiams. Jie maitinasi nesubalansuotai, mityba yra nepakankama, skurdi, nepalanki sveikatai, dažnai trūksta daržovių, vaisių, vitaminų, mineralų bei skaidulinių medžiagų. 2. Žmonės, dirbantys pagal pamaininio darbo grafiką, dauguma maitinasi tris kartus per parą, savo darbe dažniausiai vartoja namuose ruoštą maistą, tačiau didžioji dalis tiriamųjų beveik kiekvieną dieną vartoja saldumynus, net ir nakties laikotarpiu vartoja šokoladinius saldainius, šokoladą, bandeles, taip pat nevengia energinių gėrimų vartojimo. 3. Žmonės, dirbantys pamaininį darbą, nesilaiko sveikos mitybos rekomendacijų, per daug suvartoja gyvūlinės kilmės maisto produktų, nepakankamai suvartoja vaisių, uogų, daržovių, ankštinių daržovių, žuvies, viso grūdo grūdinių produktų, geria nepakankamai vandens, dažnai vartoja miltinius produktus.
Description:
Relevance of the topic: Based on the literature you can see, that the number of people working shifts has been increasing in recent decades. Such work schedules influences employees ’lifestyle changes and eating habits (Souza, Sarmento, Almeida, Canuto, 2019). However, in Lithuania, there are few studies of eating habits of people that work in shifts , so this study aims to analyze in detail the eating habits of people working in shifts and the results obtained in comparison with the recommendations of healthy eating.
Purpose of work: to determine the eating habits of people working shifts.
Research tasks: 1. Describe the impact of shift work to employees eating habits. 2. Reveal the eating habits of people working shifts. 3. Compare the eating habits of shift workers with healthy eating recommendations.
Empirical research methodology and contingent: the study was conducted on april 2022. The survey was conducted at S. Kudirkos hospital in Alytus district. On april the questionnaires were distributed to the cardiology, neurology, internal I, internal II and nursing departments staff that are working shifts. The following empirical research methods were used: 1. Scientific analysis of the literature on the influence of shift work on eating habits. 2. A quantitative study was performed- a survey on the eating habits of people working in shifts. 3. Statistical analysis was performed using Microsoft Excel (2016).
Results and conclusions: 1.Shift work schedules affect workers' health and eating habits. They have an unbalanced diet, nutrition is inadequate, poor, unhealthy, vegetables, fruits, vitamins, minerals and fibers are often in lack in the diet. 2. People who work shifts often eat three times a day, in their work, they mostly consume home-cooked food, but the majority of the subjects consume sweets almost every day, even at night,consume chocolate sweets, chocolates, buns, and do not avoid consuming energy drinks. 3. People who work shifts do not follow healthy dietary recommendations,there is a big over-consumption of food of animal origin and also under-consumption of fruits, berries, vegetables, legumes, fish, whole grains, under-drinking of water, frequent consumption of flour products.