Santrauka:
Temos aktualumas. Dauguma žmonių mano, jog norint gyventi sveiką ir pilnavertį gyvenimą užtenka neturėti žalingų įpročių. Tačiau norint būti sveiku turi būti ir sveika mityba bei fizinis aktyvumas. Moksliniai tyrimai rodo, kad vaikystėje susiformavę ir paauglystėje įsitvirtinę mitybos įpročiai lemia suaugusio žmogaus sveikatą ir gyvenimo kokybę, o vaikystės ir paauglystės laikotarpiu turi įtakos brendimo procesams, darbingumui, sergamumui ir bendrai sveikatos būklei.
Tyrimo problema. Koki ikimokyklinio amžiaus vaikų maitinimosi įpročiai ir juos lemiantys veiksniai?
Tyrimo objektas. Ikimokyklinio amžiaus vaikų maitinimosi įpročiai ir juos lemiantys veiksniai.
Tyrimo tikslas. Atskleisti ikimokyklinio amžiaus vaikų maitinimosi įpročius ir juos lemiančius veiksnius.
Tyrimo uždaviniai:
1. Aprašyti ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybos įpročius ir jai įtakos turinčius veiksnius.
2. Atskleisti ikimokyklinio amžiaus vaikų maitinimosi įpročius namuose.
3. Įvertinti vaikų maitinimosi namuose lemiančius veiksnius.
Tyrimo metodika ir tiriamieji. 2022 m. vasario- kovo mėn. atliktas tyrimas, naudojant anketą, sudarytą iš 32 klausimai. Tyrimo metu buvo apklausti vieno Kalvarijos miesto lopšelio – darželio („Žilvitis“) ugdytinių tėvai. Apklausą užpildė 124 respondentai. Su įstaiga, kurioje vyko tyrimas, sudaryta bendradarbiavimo sutartis (F23-313). Gautų duomenų analizė atlikta naudojant Microsoft Excel programinį įrankį ir “SPSS Statistics 22” programą.
Pagrindiniai empirinio tyrimo rezultatai: Nustatyta, kad būdami namuose pusryčius valgo ne visi vaikai. Rekomenduojamus grūdinius produktus kasdien vartojo tik nedidelė dalis vaikų. Žuvies produktai dažniausiai vartojami buvo rečiau nei kartą per savaitę. Dažniausiai namuose valgomos daržovės buvo agurkai bei pomidorai, morkos, salotos, kopūstai, bulvės. Dažniausiai šeimoje vartojami vaisiai: obuoliai ir bananai. Sveikatai nepalankus maistas toks kaip pusgaminiai, greitas maistas ir rūkyti gaminiai (dešrelės, dešros ir t.t.) daugumos vaikų buvo vartojami rečiau nei kartą per savaitę. Saldumynus, konditerinius gaminius kasdien valgė 15,4 proc. vaikų. dauguma vaikų renkasi gerti vandenį arba arbatą be cukraus. Nustatyta, kad vaikų mitybos įpročiai siejasi su tėvų išsilavinimu, šeimynine padėtimi: aukštesnį išsilavinimą įgiję tėvai dažniau vaikams tiekė sveikatai palankesnius maisto produktus.
Išvada:
1. Tinkamas maitinimasis ikimokyklinio amžiaus vaikams yra labai svarbi. Todėl būtina užtikrinti, kad vaikai gautų įvairų, subalansuotą ir visavertišką maistą. Didžiausią įtaką vaikų mitybai turi tėvai, jų rodomas pavyzdys, tėvų auklėjimas ir mokymas gyventi sveiką gyvenimo būdą. Didelę įtaką turi ir ugdymo įstaigos.
2. Nustatyta, kad būdami namuose pusryčius valgo tik ne visi vaikai. Sveikatai palankius maisto produktus (grūdus, žuvį, vaisius ir daržoves) dauguma vaikų vartojo per mažai. Sveikatai nepalankių produktų (pusgaminiai, greitas maistas ir rūkyti gaminiai (dešrelės, dešros ir t.t.)) daugumos vaikų buvo vartojami rečiau nei kartą per savaitę. Dauguma vaikų renkasi gerti vandenį arba arbatą.
3. Nustatyta, kad vaikų mitybos įpročiai siejasi su tėvų išsilavinimu, šeimynine padėtimi: aukštesnį išsilavinimą įgiję tėvai dažniau vaikams tiekė sveikatai palankesnius maisto produktus.
Description:
Relevance of the topic: Most people believe that not having bad habits is enough to live a healthy and fulfilling life. However, to be healthy, human being must have a proper nutrition and physical activity. Results of scientific studies suggest that the food we eat during childhood determines our health and quality of life as adults. Maturation processes, work capacity, morbidity, and general health is also affected.
Investigation problem: What are the eating habits of preschool children and their determinants?
The object: Eating habits of preschool children and their determinants.
Objectives: To reveal the eating habits of preschool children and the factors that determine them.
Research tasks:
1. Describe the eating habits of preschool children and the factors influencing it.
2. To reveal the eating habits of preschool children at home.
3. Evaluate the determinants of children's nutrition at home.
Methodology of investigation and subject: In 2022 from February till March the investigation was initiated and completed in the preschool “Žilvitis” which based in Lithuania, Kalvarija city. It was a cooperation with the institution (F23-313) There were 32 (thirty two) questions in the test and during the research, 124 (hundred twenty four) parents completed the survey. The analysis of the obtained data was performed using the Microsoft Excel software tool and the SPSS Statistics 22 program.
The main empirical research results:
It has been found that not every children eat breakfast at home. Only a small proportion of children consumed the recommended daily cereal products. Fish products were consumed less than once a week. The most commonly eaten vegetables at home were tomatoes, cucumbers, carrots, cabbages and potatoes. Families often choose to eat fruits and the most popular were apples and bananas. Unhealthy foods such as semi-finished products, fast (junk) food and smoked meat products most of children were used less than once a week. 15.4 (fifteen dot four) % of kids ate sweets and confectionery. Most children choose to drink tea without sugar. There was an association found between children's eating habits and their parents' education and marital status. Parents with higher education are more likely to provide healthier food to their children.
Conclusion:
1. Proper nutrition for preschool children is very important. It is essential to ensure that children receive a varied, balanced, and wholesome nutrition. Parents have the greatest influence on children's nutrition, showing examples how to stay healthy, educate children and teaching them to live a balanced lifestyle. The dietary recommendations are followed very strictly and so on educational institutions also have a great impact.
2. It has been found that only not all children eat breakfast at home. Healthy foods (grains, fish, fruits, and vegetables) were consumed too little by most children. To health most of the unfavorable products (semi-finished products, fast food and smoked products (sausages, hot dogs..)) children were used less than once a week. Most children choose to drink water or tea.
3. In the conclusion found out that in this preschool, children's eating habits are associated with their parents' education and marital status. Higher-educated parents tend to give their children healthier food.