Santrauka:
Temos aktualumas. Vis didėjantis maistui alergiškų vaikų skaičius parodo, kad tai svarbi problema visuomenėje. Atsiranda vis sudėtingesnių ir pavojingesnių reakcijų į tam tikrus maisto produktus. Dėl šios problemos atsiranda iššūkių, sunkumų šeimose. Maistui alergiški žmonės ir vaikai jaučiasi suvaržyti, riboja save, keičiasi šeimos gyvensenos, ypatingai mitybos įpročiai.
Tyrimo problema. Kokie šeimos maitinimosi savitumai auginant maistui alergišką vaiką?
Tyrimo objektas. Šeimos maitinimosi savitumai auginant maistui alergišką vaiką.
Tyrimo tikslas. Atskleisti šeimos maitinimosi savitumus auginant maistui alergišką vaiką.
Tyrimo uždaviniai:
1. Aprašyti maisto alergijos sampratą ir vaiko maitinimosi savitumus esant maisto alergijai.
2. Atskleisti maistui alergiško vaiko maitinimąsi.
3. Identifikuoti šeimos maitinimosi iššūkius auginant maistui alergišką vaiką.
Tyrimo metodika ir tiriamieji. 2022 m. vasario - kovo mėn. naudojant klausimyną (sudarytą iš 23 klausimų) vykdyta anketinė apklausa (kiekybinis tyrimas). Tyrimo dalyviai – visų Kauno miesto lopšelių darželių, alergiškų maistui vaikų, tėveliai (apklausta 80 respondentų). Atliekant kokybinį tyrimą buvo taikytas interviu metodas (10 klausimų). Atsitiktine tvarka pasirinktas vieno Kauno lopšelio - darželio 8 tėveliai, auginantys maistui alergišką vaiką. Tėveliai buvo kviečiami į nuotoliniu būdu organizuojamą susitikimą. Gauti rezultatai buvo analizuojami, tuomet rezultatų statistinė analizė atlikta naudojant Microsoft Excel programinį įrankį ir “SPSS Statistics 22” programą.
Rezultatai. Beveik pusė respondentų vaiko maisto alergijos formą įvardijo kaip lengvą. Dažniausiai alergija pasireiškė: pienui ir pieno produktams, kiaušiniams, riešutams ir kviečiams. Taip pat paaiškėjo, kad tik 18,3 proc. respondentų šeimų mityba nesikeite, t.y. valgo kaip įprastai, tačiau vaikui maistą gamina atskirai (be alergenų). Dažniausiai minėti šeimos maitinimosi iššūkiai auginant alergišką maistui vaiką buvo: „tinkamų alternatyvų paieška“, „tinkamo mišinuko kūdikiams paieška“, „vaiko maitinimas šventėsė, įstaigose“, „aplinkinių nuomonė“, „skirtingos specialistų nuomonės“, „vaiko noras valgyti tam tikrus produktus“ ir t.t. Nemaža dalis respondentų nurodė esantys nuolatinės kontrolės būsenoje. Išvykos, šventės, renginiai tampa pavojingi alergiškam vaikui. Todėl auginant maistui alergišką vaiką užkandžius ir maistą reikia gaminti namuose, nes ne visi vaikiški renginiai yra pritaikyti vaikams turintiems alergiją.
Išvados.
1. Vis didėjantis maistui alergiškų vaikų skaičius parodo, kad tai svarbi problema visuomenėje. Alerginės reakcijos į maistą gali lemti įvairius odos, virškinimo sistemos, kvėpavimo organų ir kitų organų negalavimus. Stengiantis apsaugoti vaikus, nuo alerginių reakcijų ikimokyklinėse, poilsio stovyklose, socialionės globos namuose, vaikų ugdymo įstaigose yra organizuojamas pritaikytas maitinimas.
2. Dažniausiai alergija pasireiškė: pienui ir pieno produktams, kiaušiniams, riešutams ir kviečiams. Kaip patį efektyviausią būdą auginant maistui alergišką vaiką respondentai įvardijo griežtą tam tikrų maisto produktų vengimą, maisto alternatyvų ieškojimą, vaiko mokymą teisingai atrinkti alergiją sukeliančius produktus bei šeimos mitybos kaitą.
3. Šeimos maitinimosi iššūkiai auginant alergišką maistui vaiką buvo maitinimo problema ugdymo įstaigoje; informacijos stoka; skirtinga gydytojų nuomonė apie vaiko sveikatą, diagnozę ir gydymą; maitinimosi viešoje vietoje problea ir aplinkinių abejingumas.
Description:
Relevance of the topic. The growing number of children with food allergies shows that this is an important issue in society. There are increasingly complex and dangerous reactions to certain foods. This problem creates challenges and difficulties for families. People and children who are allergic to food feel constrained, limit themselves and change their family lifestyle, especially their eating habits.
Investigation problem. What are the peculiarities of family nutrition in raising a child allergic to food?
Research object. Peculiarities of family nutrition in raising a child allergic to food.
The aim. To reveal the peculiarities of family nutrition when raising a child allergic to food.
Research tasks:
1. Describe the concept of food allergy and the peculiarities of a child's nutrition in the case of food allergy.
2. Reveal the nutrition of a child allergic to food.
3. To identify the challenges of family nutrition in raising a child with food allergies.
Research methodology and subjects. 2022 February - March a questionnaire survey (quantitative study) was conducted using a questionnaire (consisting of 23 questions). The participants of the study were the parents of all kindergartens in Kaunas, and children with food allergies (80 respondents were interviewed). The qualitative study used an interview method (10 questions). The parents of one Kaunas nurseries and kindergartens raising a child allergic to food were randomly selected. Parents were invited to a remote meeting. The obtained results were analysed, and then statistical analysis of the results was performed using Microsoft Excel software and SPSS Statistics 22.
Results. Almost half of the respondents described the child's form of food allergy as mild. The most common allergies were: milk and dairy products, eggs, nuts and wheat. It also turned out that only 18.3 per cent. the diet of the respondent families did not change, i. eat as usual, but prepare food for the child separately (without allergens). The most frequently mentioned family nutrition challenges in raising a child allergic to food were: “Finding the right alternatives”, “Finding the right mix for babies”, “child feeding the holiday, in institutions”, “People's opinions”, and “Different opinions of specialists”, “The child’s desire to eat " etc. A significant number of respondents indicated that they were in a state of constant control. Trips, celebrations, and events become dangerous for an allergic child. Therefore, when raising a food-allergic child, snacks and food should be prepared at home, because not all children's events are suitable for children with allergies.
Conclusions.
1. The growing number of children with food allergies shows that this is an important problem in society. Allergic reactions to food can lead to a variety of ailments of the skin, digestive system, respiratory system and other organs. In an effort to protect children from allergic reactions, adapted meals are organized in preschools, recreation camps, social care homes and children’s educational institutions.
2. The most common allergies were: milk and dairy products, eggs, nuts and wheat. Respondents identified strict avoidance of certain foods, the search for food alternatives, the child's training in the correct selection of allergenic products, and changes in the family's diet as the most effective way to raise a child with a food allergy.
3. The challenges of family nutrition in raising a child allergic to food were the problem of nutrition in the educational institution; lack of information; different opinions of doctors about the child's health, diagnosis and treatment; the problem of eating in a public place and the indifference of those around.