Santrauka:
Temos aktualumas. Vis daugiau žmonių visame pasaulyje pradėjo naudoti bičių produktus. Su kiekvienais metais daugėjo tyrimų apie bičių sunešamas gėrybes ir buvo pastebėta, jog laikantis tam tikrų vartojimo įpročių bičių produktai gali atstoti tam tikrus vaistus ir netgi kovoti prieš antibiotikams atsparias bakterijas, palengvinti susirgimus. Bičių produktai, iš kurių ir bičių duonelė, pasižymi daugybe biologinių savybių, kurios kovoja prieš mikroorganizmus ir gerina sveikatą (Fuenmayor ir kt., 2014). Mokslinės literatūros analizė atskleidė, jog daugelyje šalių buvo atlikti tyrimai su įvairių rūšių bičių suneštomis žiedadulkėmis bei bičių duonele, ir buvo tirta bičių duonelės antimikrobinis veikimas prieš etalonines mikroorganizmų kultūras.
Tyrimo problema: Ar bičių duonelė veikia antimikrobiškai?
Tyrimo objektas: Bičių duonelės antimikrobinis veikimas.
Tyrimo tikslas: Nustatyti bičių duonelės antimikrobinį veikimą.
Tyrimo uždaviniai:
1. Aprašyti bičių duonelės biocheminę sudėtį, jų biologines, chemines, farmakologines savybes ir antimikrobinį veikimą.
2. Nustatyti skirtingų bičių duonelės ekstrakto kiekių antimikrobinį veikimą etaloninėms mikroorganizmų kultūroms.
3. Palyginti bičių duonelės antimikrobinį veikimą gramteigiamoms ir gramneigiamoms etaloninėms mikroorganizmų kultūroms.
Tyrimo metodika. Mokslinėje literatūroje išanalizuota pateikta informacija apie bičių duonelės sudėtį, biologines, chemines, farmakologines savybes. Atliktas kokybinis mikrobiologinis tyrimas su skirtingų kiekių (ml) ekstraktais (24 proc. koncentracijos), išskirtais iš bičių duonelės ir iš skirtingų Lietuvos miestų surinkta bičių duonele. Tyrime naudota dešimt etaloninių mikroorganizmų rūšių ir jos buvo veikiamos penkiais skirtingais bičių duonelės ekstrakto kiekiais (0,1 ml, 0,25 ml, 0,5 ml, 0,75 ml, 1 ml). Iš viso tirta 25 bičių duonelės ekstrakto mėginiai su etaloninėmis mikroorganizmų kultūromis. Tyrimo duomenų analizė atlikta naudojant aprašomąją statistiką.
Tyrimo rezultatai ir išvados. Nustatyta, jog didesni bičių duonelės ekstrakto (24 proc. koncentracijos) kiekiai geriau veikia antimikrobiškai prieš bakterijas negu mažesni kiekiai. 0,1 ml ir 0,25 ml ekstrakto neveikė nei vienos iš dešimties tirtų mikroorganizmų kultūrų. 0,5 ml kiekis veikė du mėginius: grybelį C. albicans ir B. cereus. Geriausiai bakterijas, pagrinde gramteigiamas, veikė 0,75 ml ir 1 ml ekstrakto kiekiai. Nei vienam ekstrakto kiekiui nebuvo jautrios gramteigiama E. faecalis bakterija ir gramneigiamos K. pneumoniae bei P. vulgaris bakterijos. Bičių duonelės ekstraktas labiau veikia gramteigiamas nei gramneigiamas bakterijas, ir visa tai susiję su mikroorganizmų ląstelių sienelių struktūra, kuri yra sudėtingesnė gramneigiamose bakterijose negu gramteigiamose.
Description:
Relevance. More and more people around the world have started using bee products. With the increase in research on the benefits brought by bees every year, it has been observed that, according to certain consumption habits, bee products can replace certain drugs and even fight antibiotic-resistant bacteria, alleviating diseases. Bee products, including bee bread, have many biological properties that fight microorganisms and improve health (Fuenmayor et al., 2014). An analysis of the scientific literature has shown that in many countries studies have been carried out on pollen and bee bread from different types of bees, and the antimicrobial activity of bee bread against reference cultures of microorganisms has been investigated.
Problem of the research: Does the bee bread have antimicrobial activity?
Object of the research: Antimicrobial activity of bee bread.
Aim of the research: Determine antimicrobial activity of bee bread.
Task of the research:
1. To describe the biochemical composition of bee bread, its biological, chemical, pharmacological properties and antimicrobial activity.
2. To determine antimicrobial actovity of bee bread of different quantity extract on reference microorganisms cultures.
3. To compare antimicrobial activity of bee bread for gram-positive and gram-negative reference cultures of microorganisms.
Methodology. In the scientific literature was analyzed presented information about bee bread composition, biological, chemical, pharmacological properties and antimicrobial activity. A qualitative microbiological research was performed with different bee bread quantities of extract (24 percent concentrations) from five Lithuania bees farms. In the study were used ten reference cultures of microorganisms and they were exposed to five different extracts of bee bread (0,1 ml, 0,25 ml, 0,5 ml, 0,75 ml, 1 ml). In this research were analysed a total of 25 samples of bee bread extract with reference cultures of microorganisms. The analysis of the study data was performed using descriptive statistics.
Results and conclusions. It was found that higher amounts of bee bread extract (24 percent concentrations) have been shown to have better antimicrobial activity against bacteria than lower amounts. 0,1 ml and 0,25 ml extract volume did not affect any of the ten cultures of the microorganisms tested. The 0,5 ml volume affected two samples: the fungus C. albicans and B. cereus. Bacteria, mainly gram-positive, were best treated with 0,75 ml and 1 ml of extract. Gram-positive E. faecalis and gram-negative K. pneumoniae and P. vulgaris were not sensitive to any of the extracts. Bee bread extract has a greater effect on gram-positive than gram-negative bacteria, and all of this is related to the cell wall structure of microorganisms, which is more complex in gram-negative bacteria than in gram-positive ones.