Santrauka:
Temos aktualumas: pasak Okazaki ir kt. (2005) aterogeninė dislipidemija, dažnai aptinkama pilvinio nutukimo atveju, yra susijusi su trigliceridų (TG) padidėjimu serume. Wimalawansa (2016) teigia, kad nutukę asmenys turi sumažėjusi vitamino D biologinį prieinamumą, todėl reikia didesnių vitamino D dozių. Sun ir kt. (2019) nustatė, kad asmenys, kurių serume yra didesnis vitamino B12 kiekis, buvo mažiau nutukę. Pasak Obeid (2013) pakankamas fosforo suvartojimas gali apsaugoti nuo visame pasaulyje augančios nutukimo epidemijos.
Tyrimo problema: kokios visceralinių riebalų ir kraujo rodiklių sąsajos?
Tyrimo objektas: visceralinių riebalų ir kraujo rodiklių sąsajos.
Tyrimo tikslas: atskleisti visceralinių riebalų ir kraujo rodiklių sąsajas.
Tyrimo uždaviniai: 1. Aprašyti kraujo rodiklių ir visceralinių riebalų kiekio reikšmę žmogaus sveikatai. 2. Nustatyti visceralinius riebalus ir kraujo rodiklius. 3. Įvertinti visceralinių riebalų ir kraujo rodiklių sąsajas.
Tyrimo metodika: taikyta mokslinės literatūros apie kraujo rodiklių ir visceralinių riebalų kiekio reikšmę žmogaus sveikatai analizė. Pasirinkta kiekybinio tyrimo strategija, naudojant patogiąją imtį (X bendruomenė). Duomenų rinkimo įrankiai – laborotorinių kraujo tyrimų duomenų protokolas ir kūno kompozicijos analizės protokolas. Antrinė duomenų analizė atlikta „Microsoft Office excel 2016“ir „IBM SPSS statistics 28“ programomis taikant statistinės duomenų analizės metodą naudojant aprašomąją statistiką (vidurkių, dažnių, ryšių skaičiavimas).
Tiriamieji: 78 savanoriškai sutikę dalyvauti X bendruomenės nariai.
Pagrindiniai empirinio tyrimo rezultatai: didžiajai daliai tiriamųjų imunologiniai,biocheminiai ir bendri kraujo rodikliai atitiko normos ribas, daliai tiriamųjų buvo nustatytas padidintas cholesterolio ir gliukozės kiekis kraujyje. Daugiau nei pusei tiriamųjų buvo nustatytas vitamino D deficitas, likusiems – nepakankamumas. Normalus visceralinių riebalų kiekis nustatytas beveik pusei tiriamųjų, likusiai daliai tiriamųjų nustatytas pavojingas sveikatai visceralinių riebalų kiekis. Aptiktas statistiškai patikimas ryšys tarp visceralinių riebalų ir gliukozės (p< 0,01), tarp visceralinių riebalų ir cholesterolio (p < 0,01), tarp visceralinių riebalų ir DTL (p =0,04), tarp visceralinių riebalų ir MTL (p <0,01), tarp visceralinių riebalų ir TG (p =0,02), tarp visceralinių riebalų ir eritrocitų (p <0,01).
Description:
Relevance of the work: according to Okazaki et al. (2005) atherogenic dyslipidemia, commonly found in abdominal obesity, is associated with an increase triglycerides (TG) in serum. Wimalawansa (2016) states that obese individuals have decreased bioavailability of vitamin D and therefore require higher doses of vitamin D. Sun et al. (2019) found that individuals with higher serum levels of vitamin B12 were less obese. According to Obeid (2013), adequate phosphorus intake may protect against a growing obesity epidemic worldwide.
Research problem: what are the relationships between visceral fat and blood parameters?
Research object: relationships between visceral fat and blood parameters.
Purpose of the research: to determine the relationship between visceral fat and blood parameters.
Task of the research: 1.Describe the importance of blood indicators and amount of visceral fats for human health. 2. Determine visceral fat and blood indicators. 3. Evaluate the links between visceral fats and blood indicators.
Methodology of research: an analysis of the scientific literature on the significance of blood counts and visceral fat for human health was applied. A quantitative survey strategy using a random sample (community X) was chosen. Data collection tools include laboratory blood test data protocol and body composition analysis protocol. Secondary data analysis was performed using Microsoft Office excel 2016 and IBM SPSS statistics 28 using the method of statistical data analysis using descriptive statistics (calculation of means, frequencies, relationships).
Subjects: 78 members of the X community who voluntarily agreed to participate.
Results of the reseach: immunological, biochemical, and total blood counts were within the normal range for the majority of subjects, and elevated blood cholesterol and glucose were observed in the majority of subjects. Vitamin D deficiency was found in more than half of the subjects, and deficiency in the rest. Normal visceral fat was found in almost half of the subjects, and the rest of the subjects were found to have dangerous visceral fat. A statistically significant association was found between visceral fat and glucose (p <0.01), between visceral fat and cholesterol (p <0.01), between visceral fat and HDL (p = 0.04), between visceral fat and LDL (p <0.01), between visceral fat and TG (p = 0.02), between visceral fat and erythrocytes (p <0.01).