Santrauka:
Temos aktuolumas: Vaistažolės – tai augalai, kurie turi daug veikliųjų medžiagų ir atlieka daug svarbių funkcijų. Veikliosios medžiagos: eteriniai aliejai, flavanoidai, alkaloidai, fitoncidai, fenoliniai junginiai, vitaminai, glikozidai, pektinai, saponinai, rauginės medžiagos ir kartumynai. Arbata (Camellia sinensis) yra vienas populiariausių gėrimų, kurį dėl gydomojo ir gaivinančio poveikio vartoja nemažai žmonių visame pasaulyje.
Tyrimo problema: Koks lietuviškų arbatų veikimas bakterijų kultūroms?
Tyrimo objektas: Antimikrobinis lietuviškų arbatų veikimas mikroorganizmų kultūroms.
Tyrimo tikslas: Įvertinti arbatų antimikrobines savybes.
Tyrimo uždaviniai: 1. Aprašyti arbatų veikliąsias medžiagas, jų medicinine reikšmę. 2. Nustatyti skirtingų arbatų antimikrobinį veikimą mikroorganizmų kultūroms. 3. Palyginti arbatų antimikrobinį veikimą gramteigiamoms ir gramneigiamoms mikroorganizmų kultūroms.
Tyrimo metodika ir tiriamieji: buvo atliekamas kiekybinis mikrobiologinis tyrimas siekiant nustatyti arbatų antimikrobinį poveikį mikroorganizmų kultūroms, agaro skiedimo metodu ir ,,šulinėlių“ metodu. Tyrime buvo tirta 12 arabtų (6 – arbatos - medetkų, pankolio, šalavijo, ąžuolo žievės, melisos, bruknių arbatos, 6 – arabtų mišinai - ,,Kalėdos“, Kūno stiprybė“, ,,Kvėpavimas“, ,,Žvalus rytas“, ,,Kuršių marios“ ir ,, Miško žingsniai“), jų skirtingų ekstraktų kiekių (1, 2, 3 ml), ,,šulinėlių metodas“ ir jų poveikis 11 mikroorganizmų kultūrų (Escherichia coli ATCC 25922, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Proteus vulgaris ATCC 13315, Klebsiella pneumoniae ATCC 13883, Bacillus cereus ATCC 29212, Streptococcus mutans ATCC 25175, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Streptococcus oralis ATCC 10557, Candida albicans ATCC 10231).
Tyrimo rezultatai: didžioji dalis ekstraktų veikė antimikrobiškai bent vieną mikroorganizmų kultūrą. Palyginus arbatų ekstraktų antimikrobinį poveikį ( 3 ml, 2ml ir 1ml) gauti rezultatai rodo, kad mažiausias mikroorganizmų augimas agare, kuriame buvo įpilta 3ml arbatų ekstrakto, o gausiausiai mikroorganzimai augo agare, kuriame buvo įpilta 1ml arbatų ekstrakto. E.coli antimikrobiškai neveikė nei vienas ekstraktas, bet ,,šulinėlių“ metodu ąžuolo žievės ekstraktas veikė antimikrobiškai E.coli. Medetkų, pankolio, ąžuolo žievės ir bruknių lapų ekstraktai antimikrobiškai veikė gr(+) mikroorganizmus (E. fecalis, B. cerus, S. mutans, S. epidermidis, S. aureus, S. oralis), o ąžuolo žievės ir bruknių lapų ekstraktai veikė antimikrobiškai gr(-) šios mikroorganizmus: E. coli, P. vulgaris.
Description:
Relevance of the topic: Herbs are plants that contain many active substances and perform many important functions. Active substances include essential oils, flavanoids, alkaloids, phytoncides, phenolic compounds, vitamins, glycosides, pectins, saponins, tanning substances and bitter substances. Tea (Camellia sinensis) is one of the most popular beverages and is consumed by many people around the world for its therapeutic and refreshing effects.
Research problem: What is the effect of Lithuanian teas on bacterial cultures?
Object of the study: Antimicrobial effect of Lithuanian teas on bacterial cultures.
Aim of the study: To evaluate the antimicrobial properties of teas.
Objectives of the study: 1. To describe the active substances of teas, their medical significance. 2. To determine the antimicrobial activity of different teas on micro-organism cultures. 3. To compare the antimicrobial activity of the teas on Gram-positive and Gram-negative cultures.
Methodology and subjects: a quantitative microbiological study was carried out to determine the antimicrobial effect of the teas on the micro-organism cultures, using the agar dilution method and the 'well' method. The study included 12 Arabic teas (6 teas - calendula, fennel, sage, oak bark, lemon balm, lingonberry, 6 Arabic blends - Christmas, Body Strength, Breathing, Breathing, Breathing, Fresh Morning', 'Lagoon' and 'Forest Steps'), their different extract volumes (1, 2, 3 ml), the 'well method' and their effect on 11 microorganism cultures (Escherichia coli ATCC 25922, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Proteus vulgaris ATCC 13315, Klebsiella pneumoniae ATCC 13883, Bacillus cereus ATCC 29212, Streptococcus mutans ATCC 25175, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Streptococcus oralis ATCC 10557, Candida albicans ATCC 10231.)
Results: most of the extracts had antimicrobial activity on at least one micro-organism culture. Comparison of the antimicrobial effects of the tea extracts (3ml, 2ml and 1ml) showed that the agar containing 3ml of tea extract had the lowest growth of micro-organisms and the agar containing 1ml of tea extract had the highest growth of microorganisms. None of the extracts were antimicrobial for E. coli, but the oak bark extract was antimicrobial for E. coli by the 'well' method. Calendula, fennel, oak bark and lingonberry leaf extracts were antimicrobial for gr(+) organisms (E. fecalis, B. cerus, S. mutans, S. epidermidis, S. aureus, S. oralis), while oak bark and lingonberry leaf extracts were antimicrobial for the following gr(-) microorganisms: E. coli, P. vulgaris.