Santrauka:
Riešutai – sveikas, skanus, turintis daug baltymų ir vitaminų užkandis. Daugelis žmonių skubėdami pasiima pakuotę riešutų ir užkanda pakeliui į susirinkimą, koncertą ir kt. Taip pat riešutai tinka salotų pagardinimui, įvairiems kepiniams, ar net maisto ruošimui. Riešutų tarša yra labai svarbi, kadangi riešutų nenuplausi po tekančiu vandeniu, todėl labai svarbu jog į rinką patektų tik higienos normą atitinkantys riešutai. Kiekvienais metais yra nustatoma virš 2 pažeidimų susijusių su riešutų tarša pelėsiniais grybais. Tokie riešutai yra grąžinami pradiniam siuntėjui arba utilizuojami. Tačiau, jei riešutai yra netinkamai sandėliuojami, netinkamai apdoroti, ar buvo auginami netinkamomis sąlygomis, tarša pelėsiniais grybais gali atsirasti jau riešutams patekus į rinką, parduotuvių lentynas ar žmogaus virtuvę. Kai riešutai netinkamai apdoroti, juose gali likti daugiau vandens, tokius riešutus sandėliuojant šiltoje patalpoje, kur yra drėgmės, taip pat ten kur gali lengvai patekti gyvūnai, juose gali atsirasti pelėsinių grybų ir jie, palankiose sąlygose, greitai dauginasi, taip teršdami visus riešutus esančius pakuotėje ar kitame sandėliavimo inde.
Atliekant tyrimą buvo vertinama 20 riešutų mėginių, pirktų dviejuose, skirtinguose Kauno prekybos centruose (X ir Y). 10 mėginių buvo parduodami fasuoti, 10 sveriami. Po 2 mėginius iš fasuotų ir sveriamų buvo riešutai maišyti su razinomis. Antroje tyrimo dalyje, buvo atrinkti riešutų mėginiai, kurie neatitiko normos, kepinami dviejose temperatūrose skirtingais laiko periodais. Riešutuose ieškota pelėsinių grybų, tam naudotas Sabūro agaras su chloramfenikoliu. Riešutų tarša pelėsiniais grybais buvo įvairi, beveik visi riešutų mėginiai atitiko higienos normoje nustatytą kiekį, tik migdolų riešutai tiek fasuoti, tiek sveriami stipriai viršijo leidžiamą kiekį. Šie riešutų mėginiai paimti tirti temperatūros įtakai riešutų taršai pelėsiniais grybais. Atlikus tyrimą, gauti rezultatai rodo, jog riešutų taršai pelėsiniais grybais temperatūra daro įtaką. Kaitinant 140 temperatūroje 60 minučių, ant Petri lėkštelių pelėsinių grybų kolonijų augimo nesimatė.
Description:
Nuts – a healthy, delicious, high-protein and vitamin-rich snack. Many people in hurry, pick up a pack of nuts and have a snack on the way to a meeting, concert or other places. Nuts are also suitable for seasoning salads, various pastries, or even cooking. Contamination of nuts is very important, as nuts are not washed under running water prior to eating, so it is very important that only compliant nuts enter the market. Over 2 lesions related to nuts contaminations are detected in one year. Such nuts are returned to the original consignor or disposed of. However, if nuts are improperly stored, improperly processed, or grown in poor conditions, mold contamination can occur after the nuts have entered the market, store shelves, or the human kitchen. When improperly treated, nuts may have more water in them, and because of that, when stored in warm, humid place, easily accessible to animals, mold could start multiplying under such favorable conditions, contaminating all the nuts in the package or the storage container.
The study evaluated 20 samples of nuts, purchased in two different Kaunas super market (X and Y). 10 samples were sold prepackaged, 10 were weight. 2 samples from prepacked and weight of nuts were mixed with raisins. In the second part of the study, samples of nuts that did not meet the norm were baked at two different temperatures for different periods of time. Molds were searched for in nuts using Sabur agar with chloramphenicol. Contamination of nuts with mold varied, almost all samples of nuts complied with hygiene standard, only almonds both packaged and weight, significantly exceeded the permitted levels. These nuts samples were taken to study the effect of temperature on nuts mold contamination. These results obtained in the study show that mold contaminations of nuts are influenced by temperature.