Santrauka:
Kasmetinis turizmo sektoriaus augimas, skatina žmonių domėjimąsi naujais turizmo
produktais. Auganti rinka turizmo specialistus, taip pat skatina analizuoti jau turimus išteklius bei paslaugas, kad turizmo paslauga vartotojams būtų aiškiai ir patraukliai pateikiama. Darnus vystymas yra viena iš prioritetinių krypčių, rengiant valstybines strategijas ar programas įvairiuose valdymo lygmenyse: nuo tarptautinio iki vietinio (savivaldybių). Jungtinių Tautų organizacija dar 1992 m. Rio de Žaneire darnų vystymąsi įvardijo kaip pagrindinę
ilgalaikę visuomenės vystymosi ideologiją (United Nations, 1992). Europos Sąjungos strategijoje
„Europa 2020“ (2010) kaip vienas prioritetų išskirtas tvarus vystymasis (angl. Sustainable
growth), Lietuvos pažangos strategijos projekte „Lietuva 2030“ taip pat akcentuojama, kad
visuomenės, ekonomikos ir valdymo pažangai pasiekti ir garantuoti darnų šalies vystymąsi,
būtina švari ir saugi aplinka ir integrali šių sričių tarpusavio sąveika. Tad svarbus vaidmuo
atitenka darniam turizmui, kuris siekdamas mažiau pokyčių vietinei aplinkai, kultūrai ar
neigiamų pokyčių gamtos apsaugos atžvilgiu, kartu kuria naujas darbo vietas, vietos
gyventojams ar verslininkams. Darnaus turizmo tikslas yra sujungti visus dalyvaujančių turizme
subjektų – vietinių gyventojų, turizmo verslu užsiimančius verslininkus, turizmo išteklių
valdymą ir turistų – teigiamų potyrių vystymą ir bendradarbiavimą.
Temos aktualumas. Lietuvos kurortinių teritorijų populiarumas turistų tarpe yra vienas
iš didžiausių, lyginant su kitais turizmo traukos centrais. Kiekvienais metais žmonių
susidomėjimas ir srautai vis didėja. Šiame darbe analizuojamos Kauno rajono kurortinės
teritorijos darnaus turizmo plėtojimo galimybės. Kauno rajone esančių Kulautuvos, Kačerginės
ir Zapyškio gyvenviečių teritorinis junginys kurortinės teritorijos statusą įgijo 2017 vasario 22 d.,
jis įsigaliojo tų pačių metų balandžio 1 d. Dabartinė Lietuvos turizmo plėtros programa
(2014–2020 m.) ypač akcentuoja darnaus turizmo reikšmę ir svarbą įgyvendinant naujus turizmo
projektus ir laiko šią kryptį prioritetine.
Šiame darbe siekiama išanalizuoti darnaus turizmo plėtojimo prielaidas šioje kurortinėje
teritorijoje. Lietuvoje yra keturi kurortai ir penkios kurortinės teritorijos, kurios sulaukia
skirtingo turistų skaičiaus. Norint pritraukti turistus į kurortinę teritoriją, reikia užtikrinti gerą
infrastruktūrą, pritaikyti kurortų viešas erdves lankytojams, organizuoti patrauklias pramogas ir
kultūrinius renginius. Tačiau bene svarbiausia – į visas veiklas įtraukti kuo daugiau vietos
gyventojų, kad jų socialinis vaidmuo jiems teiktų pasitenkinimą ir prasmės pojūtį tampant
pilnaverčiais darnios bendruomenės kurortinėje teritorijoje nariais. Atsakingai pritaikius darnaus
turizmo principus Kauno kurortinėje teritorijoje, galima tikėtis geresnės vietos gyventojų
gyvenimo kokybės bei didesnio pasitenkinimo veikla, kuria užsiima. Sėkmingas šių principų8
pritaikymas taip pat užtikrintų brandų vietos gyventojų požiūrį į turimus resursus ir skatintų juos
atsakingai vartoti. Savo rodomą elgesio modelį perteikę ateities kartoms bei atvykstantiems
turistams, paklotų pamatą darniai plėtrai ne tik vietovėje, kuri juos supa, bet ir užtikrintų darnią
ir harmoningą ateitį kur kas didesnei visuomenės daliai.
Teorinėje dalyje analizuojama darnaus turizmo esmė, jo klasifikavimas, apibrėžiami
kurortinės teritorijos ypatumai.
Praktinėje dalyje pateikiama Kauno rajono kurortinės teritorijos situacijos analizė,
anketinės apklausos ir interviu su specialistais rezultatų analizė.
Trečiojoje dalyje pateikiami pasiūlymai ir rekomendacijos, kurios padėtų įgyvendinti
darnios plėtros principus Kauno rajono kurortinėje teritorijoje.
Description:
Gytė Maliukevičiūtė. Preconditions for Sustainable Development of Tourism in Kaunas District Resort Area. Professional Bachelor’s thesis. Supervisor Liorančaitė-Šukienė A. Tourism and Hotel Management study programme, Faculty of Management and Economics, Kauno kolegija/ University of Applied Sciences. Kaunas 2018. 61 p.
Professional Bachelor’s thesis analyses preconditions for sustainable tourism in Kaunas district resort area. Sustainable development is the priority trend at different governance levels ranging from local to international when preparing state strategies and programmes. There has been an increasing interest in resorts and resort areas in recent years; thus, the sustainable development principles allow exploitation of current opportunities and natural resources preserving them for future generations. The aim is to evaluate the opportunities of the sustainable tourism development in Kaunas district resort area. Objectives: 1. to describe the concepts of sustainable tourism and resort area; 2. to conduct a situational analysis of Kaunas resort area; 3. to identify opinion of specialist and clients regarding the potential development of sustainable tourism in Kaunas district resort area; 4. to conduct a SWOT analysis for the Kaunas district resort area. Methodology: analysis of scientific literature and internet resources, quantitative and qualitative research and SWOT analysis. The concept of sustainable development and its principles, the concept of sustainable tourism, types and classification of tourism, development of sustainable tourism, its goals, indices and criteria, the concept of resort area, its classification and significance are discussed in the theoretical part. The criteria of resort area status, laws, and analysis of the current situation in Kaunas district with regard to the evaluation of historical and recreational resources and the infrastructure are presented in the practical part. To determine the opportunities for the development of sustainable tourism in this resort area, the quantitative and qualitative research was carried out. The results revealed that the infrastructure of resort area in Kaunas is not sufficiently developed: unfinished cycle lanes, the lack of accommodation, catering and entertainment establishments.
It is recommended to increase the number of accommodation places, to establish more places providing catering and sports and other tourist equipment rental services. The thesis consists of 61 pages, 16 pictures, 30 information sources, and 13 appendixes.