Santrauka:
Išanalizavus Kauno Panemunės lopšelio - darželio valgiaraštį išaiškėjo, kad valgiaraštis atnaujintas senokai ir nebeatitinka naujausių reikalavimų vaikų mitybai, todėl darželiui reikia sudaryti naują maitinimo programą atitinkančią naujus reikalavimus.
Baigiamojo darbo tikslas - sudaryti naują maitinimo programą Panemunės lopšelyje – darželyje. Darbo tikslui įgyvendinti numatyti šie metodai: mokslinės literatūros, informacijos šaltinių analizė, technologiniai skaičiavimai, bei tiriamasis darbas.
Teorinėje darbo dalyje aptarti ir apibendrinti įstatymai reglamentuojantys vaikų maitinimą, dėl rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir energijos normų, draudžiamų ir leistinų produktų, bei kiti reikalavimai. Aptariamia kaip turi būti gaminamas maistas, maisto įvairovė, pagrindinės maistinės medžiagos. Plačiau aprašoma keletas mėsų rūšių, pilno grūdo produktai, taip pat vaisiai, daržovės bei uogos.
Remiantis esamos padėties analize, sudarytas 15-os dienų perspektyvinis valgiaraštis, atitinkantis naujausias rekomenduojamas paros energijos normas ikimokyklinio amžiaus vaikams. Paros energijos norma sudaro 1500 kcal, iš kurių pusryčiai sudaro 375 kcal, priešpiečiai 225 kcal, pietūs 525 kcal, ir vakarienė 375 kcal. Sudarytos patiekalų technologijos, maistinės ir energinės vertės, bei savikainos kortelės, žaliavų kiekio suvestinė. Aprašyta kaip užtikrinama sauga, nubraižytos schemos su SVT ir su technologiniais procesais. Atliktas technologinis tyrimas, kuriuo įvertinama geriausia makaronų rūšis. Apskaičiuotos visos darbo rengimo išlaidos, kurios sudaro 500,89 Eur.
Rekomenduojama darželiui įsigyti naujos įrangos, tokios kaip konvekcinė garų krosnis, bei maišytuvas (blenderis), gaminti kuo įvairesnius patiekalus ir gaminti sveikatai palankiu gaminimo būdu, įvesti į valgiaraštį vaisių, uogų kokteilius.
Description:
Jovita Ozeraityte. Development of a New Nutrition Programme for 4 - 6- year-old Children in Kaunas Panemune Nursery- Kindergarten. Professional Bachelor thesis / Scientific advisor lecturer Raimonda Česnauskienė, Kauno kolegija / University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Catering Department. – Kaunas, 2018. After having analyzed the menu in Kaunas Panemune Nursery- Kindergarten, there was discovered a problem that menu had been updated long time ago and no longer met the latest requirements for children‘s nutrition, therefore was the necessity of developing a new nutrition programme corresponding newest requirements. The aim of the thesis is to develop a new nutrition programme in Kaunas Panemune Nursery- Kindergarten. To accomplish its aim, the following methods have been applied: the scientific literature, information sources analysis, technological calculations and the research work. The theoretical part of the thesis discusses and summarizes the legislation, regulating children‘s nutrition, due to recommended daily nutrients and energy norms, prohibited and permitted products, and other requirements. The ways of food producing, food diversity, and the main nutrients are discussed. Some types of meat, whole-grain products, as well as fruits, vegetables and berries are described in greater detail. Based on the analysis of the current situation, a 15-day perspective menu has been composed which meets the latest recommended daily energy norms for children of pre-school age. The daily energy rate is 1500 kcal, which consists of 375 kcal for breakfast, 225 kcal for lunch, 525 kcal for dinner , and 375 kcal for supper. The technologies of dish production, nutritional and energy value and prime cost tables, raw material summary table have been created. The ways to enshure safety have been described, schemes with SVT and schemes with technological processes have been charted. A technological study has been carried out to evaluate the best types of pasta. All final work preparation costs have been calculated, which amount to 500,89 Euros It is recommended for the kindergarten to purchase the new equipment, such as a convection steam oven, and a mixer (blender) to produce a wide range of dishes applying healthfriendly production methods, as well as to add fruit and berry cocktails to the menu. The volume of the thesis is 50 pages. It includes 18 tables, 8 figures, 19 references, 4 appendixes.