Santrauka:
Antrojo tipo cukrinis diabetas sudaro 85% – 95% visų diabeto atvejų, tai – pasaulinė sveikatos problema, kurią įtakoja nesubalansuota ir netinkama mityba, bei tokie veiksniai, kaip nepakankamas fizinis aktyvumas, bei kiti. Tarptautinės diabeto federacijos duomenimis vien Europoje 52mln. gyventojų serga cukriniu diabetu ir šis skaičius sparčiai auga.
Baigiamojo darbo tikslas – išanalizuoti II tipo cukriniu diabetu sergančiųjų mitybos įpročius ir sudaryti tinkamą mitybos planą. Problemai spręsti bei darbo tikslui įgyvendinti numatyti šie metodai: informacijos šaltinių analizė, anketinė apklausa, valgiaraščio skaičiavimai, technologinis tyrimas.
Teorinėje – tiriamojoje dalyje išanalizuoti informacijos šaltiniai. Atliktas tyrimas, kurio metu cukriniu diabetu sergantieji respondentai atsakė į klausimus apie jų racione suvartojamus maisto produktus, fizinį aktyvumą, ligos komplikacijas ir gydymo būdus.
Atsižvelgiant į gautus tyrimo rezultatus ir išanalizavus informacijos šaltinius buvo parengtas 7 – ių dienu valgiaraštis. Sudarytos patiekalų technologijos, maistinės ir energetinės kortelės, nubraižytos technologijos schemos. Maistas bus ruošiamas laikantis nustatytų higienos reikalavimų ir parinkus tinkamus bei saugius naudojimui įrenginius. Apskaičiuotos visos darbo išlaidos, kurių suma yra 633,04 eur.
Rekomenduojama reguliariai bendrauti su specialistais, gydytojais – dietologais. Stebėti kūno masės ir savijautos pokyčius, didelį dėmesį skirti renkantis vartojamus produktus, atsižvelgiant į jų kokybę ir nerekomenduojamus sergantiesiems, produktus.
Description:
Agnė van Oeffelen.Composing a Diet Plan for the People with Type 2 Diabetes. Graduation Paper / Academic Supervisor Junior Lecturer Jurgita Starkuvienė, Kauno kolegija/ University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Catering Department. – Kaunas, 2018. The second type of diabetes is 85% to 95% of all diabetes, it is a global health problem that is affected by an unbalanced and inappropriate diet, and factors such as inadequate physical activity and others. According to the International Agency for Diabetes, only in Europe, 52 millions the population is suffering from diabetes and this number is rising. The aim of the final thesis is to analyze dietary habits of second type diabetes and to develop a proper nutrition plan. The following methods are used to solve the problems and achieve the purpose of the work: analysis of information sources, questionnaire survey, menu calculations, technological research. In the theoretical part - the research part analyzed information sources. The research was conducted in which respondents with diabetes responded to questions about their diet's diet, physical activity, disease complications, and therapies. Depending on the results of the study and the analysis of the sources of information, a 7day menu was prepared.Made meals technology, food and energy cards drawn technological scheme.The food will be prepared in accordance with the established hygiene requirements and the selection of suitable and safe equipment for use. The total amount of labor cost is 633,04 euro. It is recommended to regularly communicate with specialists and dieticians.Monitor changes in body mass and well-being, focusing on choosing the products you use, depending on their quality and those that are not recommended for the people with second type of diabetes. Scope of the work - the work consists of 50 pages, 15 tables, 8 figures, 18 literature and sources of information, 5 appendixes.