Santrauka:
Tyrimo objektas- cukrinių runkelių (Beta vulgaris ) veislės.
Tyrimo tikslas- įvertinti cukrinių runkelių daigumą, veislių derlių ir kokybę, šakniavaisių
cheminės sudėties kokybę, skirtingų veislių kerpės aukštį ir šakniavaisio rievės gilumą, lapų ligų
paplitimą, lapų ligų intensyvumą pagal Rumokų bandymų stoties rezultatus.
Tyrimo uždaviniai:
1. Aprašyti Rumokų bandymų stotyje auginamų cukrinių runkelių veislių
pradinį daigumą ir galutinį daigumą.
2. Palyginti Rumokų bandymų stotyje auginamas cukrinių runkelių veislių
derliaus kokybės rodiklius.
3. Išanalizuoti Rumokų bandymų stotyje auginamų cukrinių runkelių šaknia-
vaisių kokybę.
4. Nustatyti Rumokų bandymų stotyje auginamų cukrinių runkelių jautrumą
rudmargei ir geltai.
Tyrimo metodai: mokslinės ir profesinės literatūros analizė, informacijos bei duomenų
kaupimas, sisteminimas ir analizė. Rumokų bandymų stoties tyrimų analizė, bandymų stoties
stebėjimas ir analizavimas.
Tyrimo rezultatai:
Pirmoje darbo dalyje išanalizuotos cukrinių runkelių biologinės ir ūkinės savybės,
šakniavaisių cheminė sudėtis, augimo sąlygos, ligos , veislės, veislių privalumai ir trūkumai.
Antroje dalyje išanalizuotos agrotechninės priemonės, augalų priežiūra bandomuosiuose
laukeliuose, meteorologinės sąlygos, daigumas, veislių derlius ir kokybė, šakniavaisių cheminės
sudėties kokybė.
Pagrindinė darbo išvada: pradinis lauko daigumas didžiausias ʻLandonʼ (80,9 %) veislės
laukeliuose. Didžiausias galutinis daigumas 4-6 lapelių fazėje ʻLavenda KWSʼ(85,3%). Cukrinių
runkelių veislių derliaus kokybės rodikliai geriausi ʻHoplaʼ veislėje (Pasėlio tankumas -116 000
vnt./ha-1; šaknų derlius- 68,6 2 t/ha-1; cukringumas- 16,17%; biologinio cukraus derlius- 11,11 t/ha-
1; baltojo cukraus derlius- 9,65 t ha-1).
Description:
The object of the research- is varieties of sugar beet (Beta vulgaris).
The aim of the research- is to assess the germination of sugar beet, the yield and quality
of varieties, the quality of the chemical composition of the root crop, the height of lichen of different
varieties and the depth of the root crop slice, the prevalence of leaf diseases, the intensity of leaf
diseases according to the results of the Rumokai test station.
Research tasks:
1.Describe the initial germination and final germination of sugar beet varieties grown at
the Rumokai test station.
2.Compare the quality indicators of the harvest of sugar beet varieties grown at the
Rumokai test station.
3.Analyze the quality of sugar beet root crops at the Rumokai test station.
4.Determine the sensitivity of sugar beet to rudmarge and jaundice at the Rumokai test
station.
Research methods: analysis of scientific and professional literature, accumulation,
systematization and analysis of information and data. Analysis of research at Rumokai test station,
observation and analysis of the test station. Graphic representation and discussion of the results of
the analysis carried out.
Research results:
The first part of the work analyzed the biological and economic characteristics of sugar
beet, the chemical composition of root crops, growing conditions, diseases , varieties, advantages
and disadvantages of varieties.
The second part analyzed agrotechnical measures, plant care in test fields, meteorological
conditions, germination, yield and quality of varieties, quality of the chemical composition of root
crops.
Conclusion: the initial germination of the field is highest in the fields of the variety
ʻLandonʼ (80.9 %). Maximum final germination in the phase of 4-6 leaflets ʻLavenda KWSʼ
(85.3%). Quality indicators of the harvest of sugar beet varieties are best in the ʻHoplaʼ variety
(Crop density -116, 000 pcs ha-1; root yield - 68.6 2 t ; sugar content: 16.17%; bio sugar yield:
11,11 t ha-1; White sugar yield: 9.65 t ha-1).