Santrauka:
Baigiamojo darbo tikslas – Suprojektuoti žvėrienos vytintų gaminių su eteriniais aliejais gamybos
įmonę.
Baigiamojo darbo objektas. Vytintas stirnienos kumpis su citrinų eteriniu aliejumi ir vytinta stirnienos
nugarinė su čiobrelių eteriniu aliejumi.
Baigiamojo darbo struktūra. Įvadas, teorinė dalis, technologinė dalis, taikomoji metodologija,
finansinis-ekonominis projekto įvertinimas, išvados, literatūros ir kiti informacijos šaltinių sąrašas,
priedai.
Baigiamojo darbo rezultatai. Darbe yra pateikti išsamūs produktų, žaliavų ir pakavimo medžiagų
aprašai. Žvėrienos vytintiems gaminiams naudojamos žaliavos: stirnienos kumpis, stirnienos nugarinė,
druska, alyvuogių aliejus, citrinų eterinis aliejus, čiobrelių eterinis aliejus. Sudaryta žvėrienos vytintų
gaminių srauto diagrama nuo žaliavų priėmimo iki produkto realizavimo. Nustatyti du svarbūs valdymo
taškai. Žaliavų laikymas SVT-1B ir metalo patikra SVT-1F. Nustatytai rizikai valdyti parengtas maisto
saugos planas, kuris leidžia vykdyti nepertraukiamą rizikos veiksnių kontrolę. Aprašytas technologinis
procesas, išnagrinėti visų vytintų gaminių gamybos etapų cheminiai ir biocheminiai pokyčiai.
Projektuojant žvėrienos vytintų gaminių įmonę, buvo įvertinti darbuotojų, patalpų, žaliavų ir gatavos
produkcijos judėjimo ir kryžminės taršos srautai. Įmonė suprojektuota taip, kad būtų maža kryžminės
taršos galimybė. Nustatyti žvėrienos vytintų gaminių finansiniai-ekonominiai rodikliai. Vytinti
gaminiai yra pelningi, įmonės našumas yra pakankamas. Įvertinus grynąjį pelna įmonė atsipirks per 7 mėnesius. Vytintos stirnienos kumpio su eteriniais citrinų aliejais 1 kg savikaina 39,162 Eur. Vytintos stirnienos nugarinės su eteriniais čiobrelių aliejais 1 kg savikaina 49,682 Eur.
Baigiamojo darbo apimtis: Darbą sudaro 44 puslapiai, 25 lentelės, 2 paveikslai, 32 literatūros šaltinių, 1 priedas.
Description:
The purpose of the paper – To design a plant for the production of dried game products with essential
oils.
The object of the paper. Dried venison ham with lemon essential oil and dried venison loin with thyme
essential oil.
The structure of the paper. Introduction, theoretical part, technological part, applied methodology,
financial-economic evaluation of the project, conclusions, list of references, annexes.
The results of the paper. The paper provides detailed descriptions of products, raw materials and packaging materials. Raw materials used for dried products of venison: venison ham, venison loin, salt, olive oil, lemon essential oil, and thyme essential oil. A flow chart of dried game products from the acceptance of raw materials to the sale of the product has been developed. Two Critical Control Points (CCPs) have been identified as follows: storage of raw materials CCP -1B and metal detection CCP-
1P. A food safety plan has been developed to manage the identified risks, which allows for continuous control of risk factors. The technological process is described and the chemical and biochemical changes in all stages of the production of dried products are examined. The flows of workers, premises, raw materials and finished products and cross-contamination were assessed during the design of the dried game plant. The plant is designed to minimize the potential risk of cross-contamination. Financial and economic indicators of dried game products have been determined. The dried products are profitable, the productivity of the company is sufficient. After estimating the net profit, the company will pay off within 7 months. The prime-cost of dried venison ham with essential lemon oils €39,162/kg. The prime-cost of dried venison loin with essential thyme oils is €49,682/kg.
The volume of the paper: The paper consists of 44 pages, 25 tables, 2 illustrations, 32 literature sources and 1 appendix.