Santrauka:
Tauragės restorane “Skonio Džiazas” pastebėta, kad žmonės labai dažnai jame organizuoja renginius. Tačiau šie jau pradeda atsibosti ir žmonės nori naujų pojūčių. Nesenai lietuvoje sparčiai pradėjo plisti degustacinės vakarienės, tačiau Tauragėje tokio pobūdžio renginiai dar nėra organizuojami.
Darbo tikslas: Degustacinės vakarienės technologinės programos sudarymas restorane „Skonio Džiazas“.
Teorinėje dalyje trumpai kalbama apie tai kaip atsirado degustacija ir kaip ji toliau vystėsi, bei išanalizuojama esama padėtis. Padaryta apklausa, kurioje dalyvavo apie 100 respondentų, jos metu buvo išsiaiškinta kokios virtuvės patiekalų šie norėtų paragauti ir ar juos apskritai domina degustacinės vakarienės idėja. Pagal gautus rezultatus išanalizuojama pasirinktos virtuvės istorija ir papročiai.
Technologinėje dalyje pateikiamas sudarytas valgiaraštis. Sudaryta 20 technologijų gamybos receptūrų iš kurių per vieną degustacinę vakarienę bus pateikti 5 patiekalai ir vynai. 5 patiekalų savikainų kortelės ir patiekalų maistinės-energinės vertės kortelės. Bei 2 technologinės schemos, su technologiniais gamybos procesais ir SVT sistema. Taip pat buvo atliktas tyrimas, kepami lietiniai blyneliai „Suzette“ su 3 skirtingomis rūšimis miltų. Tyrimo metu buvo bandoma išsiaiškinti kaip kinta lietinių “Suzette” savybės, naudojant skirtingas rūšis miltų tačiau tą pačią gamybos receptūrą.
Ekonominėje dalyje pateikiamos lentelės su degustacinei vakarienei reikalingų žaliavų suvestinę – 187,98 Eur., gauta kaina su antkainiu, bei degustacijos kaina vienam žmogui (30,33 Eur). Nustatytos išlaidos reikalingos darbuotojų užmokeščiui (77,80 Eur.) bei pagalbinėms medžiagoms (1,70 Eur.). Apskaičiuojamas renginio pelnas – 305,18 Eur.
Description:
Laura Kavaliauskaitė. Development of a Technological Programme of a Tasting Dinner in the Restaurant "Skonio Džiazas". Professional Bachelor Thesis / Scientific advisor lecturer Giedra Sadauskiene, Kauno kolegija/ University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Catering department. – Kaunas, 2018.
The local restaurant “Skonio Džiazas" in Taurage a tendency for different event arrangementhasbeen observed. The lack of novelty has been observed as well. Just a few years ago food tasting, or degustation started to make its way to Lithuania. It got very popular so fast, but such events have never been organized in Taurage.
The theorical part of the thesis presents a short history of the degustation and case analysis. There has been made a questionnaire type survey about the degustation dinner. The point of it was to find out if people are interested in degustation dinners and what kind of cuisine they prefer for dinner. Using the results of the survey the chosen cuisine history and customs have been analyzed.
The technological part of the thesis provides us with the menu for the degustation. 20 technological cards have been created. 5will be used in one degustation dinner, with different types of vine. There are 5 dish value and nutritional and energy value cards. There are 2 technological schemes with technological production processes with Critical control point system. As well as the experiment, with crepes „Suzette“, using 3 different kinds of flour. This experiment shows how using the same production technology with different kinds of flour, crepes “Suzette” change. In the economical part of the thesis, this part mainly consists of tables. There are tables with the cost of materials and an events cost for one person. The cost of supporting materials and salaries for the staff.
In the economical part of the thesis includes tables of the used materials and their costsof 187,98 Euros, the price with the addition of price and the price of the degustation dinner for one person (30,33 Euros), calculated salaries for the employees (77,80 Euros) and prices for additional materials (1,70Euros).
The volume of the bachelor thesis consists of 46pages,It includes11 tables, 6figures, 21references, 8 appendixes.