Santrauka:
Suprojektuotas vytintų dešrelių su uogomis gamybos cechas, kurio pamainos našumas – 400 kg/pam. po 200 kg vytintų dešrelių su goji uogomis ir vytintų dešrelių su spanguolėmis. Kiekvieno produkto gamybai yra naudojami reglamentai ir higienos normos, pagal kurias yra sukuriama RVASVT sistema, pagal kurią, atlikus technologinio proceso, maisto saugos ir kokybės vertinimą, yra nustatyti SVT taškai: SVT – 1B gyvulinės žaliavos priėmime, SVT – 2B dešrelių brandinime ir SVT – 3B dešrelių džiovinime, SVT – 4B gatavo produkto sandėliavimas. Gamyboje yra naudojami šie pagrindiniai įrenginiai: platforminės svarstyklės PA – 3000, mėsmalė W32k/W98k, Maišyklė Talsa 275, kimštuvas Risco RS114. Atlikus ekonominį įvertinimą, vytintų jautienos dešrelių su goji uogomis savikaina yra 10 Eur, o vytintų jautienos dešrelių su spanguolėmis 9,84 Eur
Description:
Darius Krivickas. Production technology of cured beef sausages with berries. Final paper . Supervisor Žydronė Žarskienė. Kauno kolegija/University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Department of Food Technologies. Kaunas, 2018.
The objective of the paper: To create production technologies of cured beef sausages with berries, that contain health benefits to the consumer.
The subject of the paper: the production technology of cured sausages.
The structure of the paper: introduction, theoretical part, technological part, financial- economic evaluation of the project, conclusions, literature and other information sources.
The outcomes of the paper: Two technologies for the production of cured sausages with berries have been developed, material has been collected from information sources and scientific articles. Two recipes have been created "Cured beef sausages with cranberries" - 200 kg / shift, "Cured beef sausages with goji berries" - 200kg / shift.
Based on the analysis of food safety and quality, the following CCP ’s have been identified:
1. CCP– 1B reception of raw animal materials.
2. CCP – 2B sausage maturing.
3. CCP – 3B sausage curing.
The main equipment for the technological processes is platform scales PA – 3000,
meat grinder W32k/W98k, mixer Talsa 275, stuffer Risco RS114.
After the economic - financial evaluation, the cost of cured beef sausages with berries has been determined , which ranges from 22.14 to 22.3 EUR / kg. The volume of the paper: 50 pages, literature sources 9, tables 17, illustrations 6 Keywords: beef, berries, cranberries, goji berries, starting cultures, nitrile salt, edible salt, bacterial culture, dry bacterial culture mixture.