Santrauka:
Darbo tema: Kininio arbatmedžio, Camellia sinensis L., lapų arbatos paruošimas: bendras
fenolinių junginių kiekio nustatymas ir palyginimas.
Raktiniai žodžiai: Žalioji arbata, fenoliniai junginiai, arbatos paruošimas.
Temos aktualumas: Pastebėta, jog žalioji arbata, kuri ruošiama kaitinant ilgiau, turi mažiau
gydomųjų savybių, nei arbata, kuri ruošiama kaitinant trumpiau. Norint išsiaiškinti, kuris paruošimo
būdas tinkamesnis, nutarėme paruošti kininio arbatmedžio (Camellia sinensis L.) lapų arbatas pagal
gamintojo nurodymus, nustatyti fenolinių junginių kiekius, palyginti gautus rezultatus tarp paruoštų
arbatų ir pateikti pastebėjimus kaip gali kisti bendras fenolinių junginių kiekis priklausomai nuo
paruošimo būdo.
Tyrimo problema: Koks paruoštoje kininio arbatmedžio lapų arbatoje bendras fenolinių
junginių kiekis?
Tyrimo objektas: Paruošta kininio arbatmedžio lapų arbata, kurios sudėtyje yra bendras
fenolinių junginių kiekis.
Tyrimo tikslas: Nustatyti paruoštoje kininio arbatmedžio lapų arbatoje bendrą fenolinių
junginių kiekį.
Tyrimo uždaviniai: 1. Aprašyti kininio arbatmedžio (Camellia sinensis L.) paplitimą,
morfologinius požymius bei pagrindinių fenolininių junginių biologinę svarbą. 2. Aprašyti
dažniausiai gamintojų rekomenduojamus kininio arbatmedžio lapų arbatos paruošimo būdus. 3.
Įvertinti bendrą fenolinių junginių kiekį kininio arbatmedžio lapų arbatose paruošiant jas pagal
gamintojų nurodymus. 4. Palyginti paruoštuose arbatose fenolinių junginių kiekio priklausomybę nuo
laiko trukmės ir temperatūros.
Tyrimo metodika: Teorinis, susijęs su mokslinės literatūros analize ir eksperimentinis
tyrimas.
Pagrindiniai empirinio tyrimo rezultatai: 1. Kininis arbatmedis (lot. Camellia sinensis L.)
plačiausiai paplitęs tropinėje ir subtropinėje klimato juostoje. Žaliosios arbatos lapuose
dominuojantys fenoliniai junginiai pasižymintis antioksidaciniu, priešuždegiminiu, priešvėžiniu
poveikiu. 2. Žalioji arbata gaminama iš kininio arbatmedžio lapų. Europos sąjungos šalyse,
gamintojai dažniausiai nurodo kelis žaliosios arbatos lapų paruošimo būdus pateikiant temperatūrą,
laikymo trukmę ir kiekį. 3. Daugiausiai fenolinių junginių išsiskyrė kininio arbatmedžio lapų arbatoje,
kurios kilmė Europos sąjunga. Mažiausiai fenolinių junginių kiekis išsiskyrė lapų, įskaitant ir žiedų
arbatoje, kurios kilmės šalis Kinija. 4. Paruoštuose kininio arbatmedžio lapų arbatose užpylimo laiko
trukmė turėjo reikšmingą įtaką bendram fenolinių junginių išsiskyrimui, tačiau vandens temperatūra
tam įtakos visiškai neturėjo.
Description:
Thesis topic: Determination and Comparison of Phenolic Compounds Quantity in Herbal
Teas of Camellia sinensis L.
Keywords: Green tea, phenolic compounds, tea preparation.
Relevance of the topic: It has been observed that green tea, which is prepared by heating
for a longer time, has less healing properties than tea that is prepared by heating for a shorter time. In
order to find out which preparation method is more suitable, we decided to prepare Chinese tea tree
(Camellia sinensis L.) leaf teas according to the manufacturer's instructions, determine the phenolic
content, compare the results between prepared teas and provide observations on how the total
phenolic content may vary depending on the preparation.
Research problem: What is the total amount of phenolic compounds in the prepared
Chinese tea tree leaf tea?
Object of research: Prepared tea leaves of Chinese tea tree, which contain the total amount
of phenolic compounds.
Aim of the study: To determine the total amount of phenolic compounds in the prepared
Chinese tea tree leaf tea.
Objectives of the study: 1. To describe the prevalence, morphological features and
biological importance of the main phenolic compounds in Chinese tea tree (Camellia sinensis L.). 2.
Describe the methods most often recommended by Chinese tea tree leaves for making tea. 3. To
evaluate the total content of phenolic compounds in tea leaves of Chinese tea tree by preparing them
according to the manufacturers' instructions. 4. To compare the dependence of the amount of phenolic
compounds in the prepared teas on the time duration and temperature.
Research methodology: Theoretical related to the analysis of the scientific literature and
experimental study.
The main results of the empirical study: 1. Chinese tea tree (Latin: Camellia sinensis L.)
is most widespread in the tropical and subtropical climate zones. The predominant phenolic
compounds in green tea leaves have antioxidant, anti-inflammatory and anti-cancer effects. 2. Green
tea is made from chinese tea tree leafs. In the countries of the European Union, producers usually
indicate several ways of preparing green tea leaves by indicating the temperature, shelf life and
quantity. 3. Most of the phenolic compounds were excreted in Chinese tea leaf tea originating in the
European Union. Leaves, including flowers of tea, originating in China, excreted the least amount of
phenolic compounds. 4. In the prepared tea leaves of Chinese tea tree, the filling time had a significant
effect on the overall release of phenolic compounds, but the water temperature had no effect at all.