Santrauka:
D.Mikalauskaitės profesinis bakalauro darbas, vadovas Lekt. Aušra Adomėnienė, Kauno
kolegijos, Medicinos fakulteto, Farmakotechnikos katedra – Kaunas, 2021.
Darbo tema: fenolinių junginių kiekio nustatymas vaistažolių arbatose skirtose šlapimo
takų infekcijų simptomams mažinti
Raktiniai žodžiai: Šlapimo takų infekcijos, fenoliniai junginiai, miltinė meškauogė,
paprastoji spanguolė, paprastoji bruknė, vaistažolių arbatos
Tyrimo objektas: Paprastųjų bruknių (lot. Vaccinium oxycoccus), paprastųjų spanguolių (
lot.Vaccinium vitis–idaea) uogų ir miltinės meškauogės (lot. Arctostaphylos uva-ursi) lapų arbatos,
Pramoniniu būdu pagamintas maisto papildas.
Tyrimo metodas: Fenolinių junginių kiekis paruoštose bruknės, meškauogės ir
paprastosiose spanguolės arbatose, nustatytas naudojant kolorimetrinį metodą.
Tyrimo problema: Kaip skiriasi fenolinių junginių kiekis vaistažolių arbatose mažinant
šlapimo takų infekcijų simptomus?
Darbo tikslas: Atskleisti fenolinių junginių kiekį vaistažolių arbatose skirtose šlapimo takų
infekcijų simptomams mažinti.
Darbo uždaviniai: 1. Teoriškai aprašyti šlapimo takų infekcijas, jų nepageidaujamą poveikį
organizmui bei pasireiškiančių simptomų mažinimą. 2. Teoriškai aprašyti meškauogių, bruknių ir
spanguolių morfologinius požymius, biologiškai aktyvių medžiagų sudėtį bei jų gydomąsias savybes.
3.Nustatyti fenolinių junginių kiekį bruknių, meškauogių ir spanguolių arbatose. 4. Įvertinti fenolinių
junginių kiekio priklausomybę nuo pasirinktos augalinės žaliavos šlapimo takų infekcijų simptomams
mažinti.
Išvados: 1. Šlapimo takų infekcijų pagrindinius nepageidaujamus simptomus mažina
vaistažolių arbatos, maisto papildai, o esant paūmėjusiems simptomas skiriami vaistiniai preparatai. 2.
Meškauogėje ir bruknėje pagrindiniai biologiškai aktyvus junginiai dezinfekuojantys šlapimo takus yra
arbutinas ir metilarbutinas, o spanguolėje – benzoinė rūgštis. 3. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad pasirinktose
smulkintose žaliavose fenolinių junginių kiekis didesnis nei nesmulkintose. 4. Tinkamiausias ir
veiksmingiausias vaistažolių arbatų paruošimo būdas yra smulkinta žaliava.
Description:
D.Mikalauskaite’s professional bachelor's thesis, supervisor Lect. Aušra Adomėnienė,
Kaunas College, Department of Pharmacotechnics, Faculty of Medicine - Kaunas, 2021
Title: Determination of Phenolic Compounds Quantity in Herbal Teas for Reduction of
Urinary Tract Disorders
Keywords: Urinary tract disorders, Phenolic Compounds, bearberry, cranberry,
lingonberry, herbal teas
Object: lingonberry, cranberry, bearberry infusions and food supplement
Method: The content of phenolic compounds in prepared teas of lingonberries, bearberries
and cranberries determined by the colorimetric method.
Research problem: How do the content of phenolic compounds in herbal teas differ in
reducing the symptoms of urinary tract infections?
Aim of this research: To reveal the content of phenolic compounds in herbal teas to reduce
the symptoms of urinary tract infections.
The objectives of the Study: 1. Theoretically describe urinary tract infections, their
undesirable effects on the body and the reduction of symptoms. 2. Theoretically describe the morphological
features of bearberries, lingonberries and cranberries, the composition of biologically active substances and
their healing properties. 3. Determine the content of phenolic compounds in lingonberries, bears and
cranberries in teas. 4. Assess the dependence of phenolic compounds on the selected vegetable raw material
to reduce the symptoms of urinary tract infections.
Conclusion: 1. The main undesirable symptoms of urinary tract infections are reduced by
herbal teas, dietary supplements, and in case of exacerbation of the symptom are prescribed drugs. 2. In
bearberries and lingonberries, the main biologically active compounds disinfecting the urinary tract are
arbutin and methylarbutin, while in cranberries benzoic acid. 3. The investigation has shown that the
selected minced raw materials contain higher levels of phenolic compounds than non-minced raw materials.
4. The most suitable and effective method of preparation of herbal teas is minced raw material.