Santrauka:
Vaisių pastilės gamybos technologija. Baigiamasis darbas. Vadovė Lina Vaičiūlytė-Funk. Kauno kolegija, Technologijų fakulteto Maisto technologijos katedra – Kaunas, 2021.
Darbo tikslas. Sumodeliuoti vaisių pastilės gamybą, nenaudojant pridėtinio cukraus ir atsisakant receptūroje pridėtinio pektino.
Darbo objektas. Vaisių pastilės be pridėtinio pektino.
Darbo struktūra. Darbą sudaro įvadinė dalis, teorinė dalis, kurioje pateikiama informacija apie gaminamų produktų naudingumą, technologinė dalis, kurioje kuriamas gamybos planas, ekonominė apžvalga, gamybos cecho brėžinys, išvados.
Darbo rezultatai. Suprojektuota vaisių pastilių gamybos įmonė. Atliekami technologiniai procesai, naudojant inovatyvią įrangą. Gamyba vyksta nenaudojant pridėtinio cukraus, konservantų, maisto priedų bei dažiklių. Žaliavoms taikomi kokybės reikalavimai, kokybei užtikrinti – geros higienos ir geros gamybos praktika, įgalioti darbuotojai produkto saugumui užtikrinti vadovaujasi įmonėje patvirtintomis būtinosiomis programomis. Būtinosiose programose numatytas žaliavų, medžiagų ir gatavos produkcijos sandėliavimas, įrangos priežiūra, personalo higiena, sanitarija. Parengta neatitiktinio produkto valdymo programa. Gaminami produktai yra visiškai paruošti vartojimui, gali būti taikomi įvairaus amžiaus grupių vartotojams – vaikams, suaugusiems, senjorams. Vaisių pastilės gaminamos iš natūralių žaliavų, taikomi gamybos procesai, kad būtų išsaugota kuo daugiau organizmui naudingų medžiagų. Apžvelgus ekonominius rodiklius, nustatyta produktų 1 kg preliminari savikaina: vaisių pastilė su obuoliais – 4,65 Eur/kg, vaisių pastilės su obuoliais ir kriaušėmis – 5,59 Eur/kg, vaisių pastilės su obuoliais ir slyvomis – 2,54 Eur/kg.
Darbo apimtis. Darbą sudaro 40 puslapiai, 8 lentelės, 1 paveikslas, 30 literatūros šaltiniai, 7 priedai.
Description:
Production technology of fruity pastilles. Thesis. Head Lina Vaičiulytė - Funk. Kauno kolegija, Department of Food Technology, Faculty of Technology – Kaunas, 2021.
Work objective. Design a plant where fruit pastilles will be produced.
Working object. Production of fruit pastilles without the use of added pectin.
Work structure. The work consists of an introductory part, the part of theory, which provides information about the usefulness of the manufactured products, a technological part, in which a production plan is developed, an economic overview, a drawing of the production workshop, and conclusions.
Results of work. A fruit pastille manufacturing company has been designed. Technological processes are applied using innovative equipment. Production takes place without the use of added sugar, preservatives, food additives and colors. The quality requirements are applied to the raw materials, good hygiene and good production practices are applied to ensure the quality, and the authorized employees follow the necessary programs approved by the company to ensure the safety of the product. Necessary programs include storage of raw materials, materials and finished products, equipment maintenance, personal hygiene, and sanitation. A non-conforming product management program has been developed. The products are completely ready for consumption, can be applied to consumers of all ages – children, adults, seniors. Fruit lozenges are made from natural raw materials, production processes are designed to preserve as many beneficial substances as possible for the body. After reviewing the economic indicators, the preliminary cost of 1 kg of products was determined: fruit pastille with apples 4.65 Eur / kg, fruit pastille with apples and pears 5.59 Eur / kg, fruit pastille with apples and plums 2.54 Eur / kg.
Scope of work. The work consists of 40 pages, 8 tables, 1 figure, 30 literature sources, 7 appendices.