Santrauka:
Išanalizavus soportuojančių mitybos poreikius išaiškėjo, kad jie yra specialūs, todėl jiems reikalingas meniu subalansuotas būtent sportuojančio žmogaus oragnizmui. Viešojo maitinimo įstaigų Kauno mieste, kurios siūlytų maistą sportuojantiems yra vos keletas, todėl šis meniu sportuojantiems yra reikalingas. Patiekalai bus subalansuoti pagal sportuojančiųjų poreikius bei bus pateikiama informacija apie patiekaluose esančių makronutrientų kiekį.
Darbo tikslas - parengti sveikų patiekalų liniją “Meniu sportuojantiems” užkandinėje “Snack King”. Tikslas buvo įgyvendintas naudojant šiuos darbo metodus: literatūros šaltinių analizę, anketinę apklausą, valgiaraščio skaičiavimus, kontrolinius patiekalų kepimus, ekonominius skaičiavimus.
Teorinėje dalyje nagrinėjamas fizinės veiklos ir sveikos mitybos santykio būtinumas norint gyventi sveikai ir pasiekti sportinius pasiekimus.
Technologinėje tiriamojoje dalyje sukurtas valgiaraštis, kurį sudaro devyniolika patiekalų sportuojantiems. Patiekalai gaminami iš ingridientų, kurie yra naudingi sveikatai. Patiekalai praturtinti baltymais, augalinės kilmės riebalais ir kokybiškais angliavandeniais. Aprašytas patiekalų gaminimo procesas, apskaičiuotas jų kaloringumas. Maisto žaliavų kokybei užtikrinti aprašytas geros higienos praktikos taisyklių laikymasis ir sudarytos technologinės schemos su SVT. Parinkta įranga, kurią reikės įsigyti bei aprašytas jos eksploatavimas. Atliktas kontrolinis blynų kepimas ir jų rezultatų vertinimas, po kurio iš trijų miltų rūšių buvo išrinkti avižiniai miltai, nes blynai su šiais miltais turėjo aukščiausią maistinę vertę bei buvo geriausiai įvertinti apklaustųjų.
Atlikti ekonominiai skaičiavimai, kurių metu buvo apskaičiuotos naujo meniu įdiegimo sąnaudos: nepriklausomo tyrėjo darbo užmokesčiui (996,24 Eur), naujai įrangai (1113,4 Eur), darbuotojų mokymams (520 Eur).
Rekomendacijos – rekomenduojama platinti skrajutes, kuriose būtų pateikiama informacija apie meniu sportuojantiems įvedimą ir patiekalų įvarovę, artimiausiuose ir lankomiausiuose sporto klubuose. Vykdyti sporto klubų ir užkandinės lankytojų apklausas.
Description:
Daina Bradauskaite. Composing a Menu for the Active in Sports in the Snack Bar “Snack King” Professional Bachelor thesis / Scientific advisor Lecturer Inga Motiejuniene, Kauno Kolegija/ University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Catering Department. – Kaunas, 2018. Having analyzed the nutritional needs of the peole active in sports it turned out that they are special, so they need a menu balanced for the body of a person who is athletic. There are only a few public catering establishments in Kaunas, offering food for the people active in sports, so this menu is needed. Dishes will be balanced according to the needs of the ones in spots and will provide information on the amount of macronutrients in the dishes. The aim of the thesis is to prepare a line of healthy dishes " the Menu for the Active in Sports " in the Snack Bar „Snack King“. The methods used are the analysis of literature sources, questionnaire survey, menu calculations, checklists, economic calculations. The results of the work - the menu consisting of nineteen dishes for the active in sports has been composed. Dishes are made from ingredients that are good for health. The dishes are enriched with protein, vegetable fat and high quality carbohydrates. The process of cooking has been described, their calorific value has been calculated. The quality of raw materials in dihes ensures compliance with the rules of good hygiene practice and the development of technological schemes with SVT. The equipment to be purchased selected and described in its operation. There has been conducted a controle baking, during which the recipe with oatmeal was selected. Economic calculations have been made, regardless of wages to the researcher. The author of the Professional Bachelor Thesis recommends to distribute flyers that include information about the menu for the sporting enthusiasts and dining options at the nearest and most visited sport clubs, to run visitors‘ opinion surveys in sports clubs and the snack bar. The volume of the thesis is 49 pages. It consists of 19 tables, 7 figures, 29 references, 6 appendixes.