Santrauka:
Baigiamasis darbas. Lietuvoje užaugintų vynuogių vyno gamyba naujai projektuojamoje įmonėje. Greta Peimaitė. Vadovė dr. Aušra Šimonėlienė; Kauno kolegija, Technologijų fakulteto Maisto technologijų katedra. – Kaunas, 2021.
Darbo tikslas. Atlikti Lietuvoje auginamų vynuogių vyno gamybos galimybių studiją suprojektuojant naują įmonę.
Darbo objektas. Lietuvoje užaugintų vynuogių vyno gamybos įmonės modeliavimas.
Darbo struktūra. Turinys, lentelių ir paveikslų sąrašas, santrumpų ir sąvokų žodynėlis, santrauka, įvadas, teorinė dalis, technologinė dalis, finansinis-ekonominis projekto įvertinimas, išvados, literatūros ir kitų informacijos šaltinių sąrašas, priedai, profesinio bakalauro baigiamojo darbo deklaracija, konsultantų atsiliepimai.
Darbo rezultatai. Atlikus mokslinės literatūros apžvalgą matyti, kad vynams gaminti Lietuvoje dėl klimatinių sąlygų tinka ne visos vynuogių veislės. Projektuojamoje įmonėje buvo pasirinkta vynuogė Marechal Foch veislė, nes vynuogė tinka Lietuvos klimatui, turi mažai taninų. Sudarytas saldaus ir sauso vyno gamybos planas naudojant pasirinktas vynuoges: per metus pagaminama 10000 l vyno: 5000 l sauso ir 5000 l saldaus. Išanalizavus rizikos veiksnius, SVT nenustatyta; rizikos veiksniai yra valdomi būtinosiomis programomis. Modeliuojamos patalpos išdėstytos pagal srauto diagramą, taip pat išvengiant bet kokios galimos kryžminės taršos, kurią galėtų sukelti darbuotojai. Atlikus ekonominius skaičiavimus apskaičiuota, kad įmonė dirbs pelningai – pelnas sieks 268348,71 EUR per ataskaitinius metus.
Darbo apimtis. Darbą sudaro 43 puslapiai, 16 lentelių, 2 paveikslai, 32 literatūros šaltiniai, 2 priedai.
Description:
The final paper. Wine production from grapes grown in Lithuania in a newly designed company. Greta Peimaitė. Scientific advisor: dr. Aušra Šimonėlienė; Kauno kolegija / University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Department of Food Technology. – Kaunas, 2021.
The purpose of the paper. To carry out analysis of the production of wine made from grapes grown in Lithuania by designing a new company.
The object of the paper. Modelling of a wine production company that makes wine from grapes grown in Lithuania.
The structure of the paper. Contents, list of tables and iustrations, list of references and appendixes, summary, theoretical and technological part, financial – economical project evaluation, conclusions, list of literature and other information sources, appendixes, declaration of professional bachelor final work, consultant recommendations.
The results of the paper. After rewieving scientific literature, it sees that not all grape species fits for making wine in Lithuania because of climate conditions. The company chose Marechal Foch grapes because it’s suitable to grow for Lithuanian climate, grapes has low of tannins. Concluded production plan of sweet and dry wines by using chosen grapes: per year producing 10000 l wine: 5000 l dry and 5000 l sweet. CCP have not been established. Risk factors are controlled by required programs. Modelling rooms are presented in flowchart diagram, also to avoid any cross – contamination which can cause workers. After economical calculations company’s economic activity will be stable, profit per year 268348,71 EUR.
The volume of the paper. The paper includes 43 pages, 16 tables, 2 illustrations, 32 literature sources and 4 appendixes.