Santrauka:
Tyrimo problema: ar aktyvaus ugdymo metodai gerina ikimokyklinio ugdymo įstaigose maitinimo organizavimą, koks pedagogų požiūris į tai.
Tyrimo objektas: aktyvaus ugdymo metodų įtaka ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybos organizavimui bei pedagogų požiūris į juos.
Tyrimo tikslas: atskleisti aktyvaus ugdymo metodų įtaką ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybos organizavimui ir pedagogų požiūrį, bei galimybes juos pritaikyti.
Tyrimo uždaviniai: 1. Aprašyti aktyvaus ugdymo metodų daromą įtaką ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybos organizavimui; 2. Įvertinti aktyvaus ugdymo metodų veiksmingumą ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybai; 3. Atskleisti pedagogų požiūrį ir galimybes pritaikyti aktyvaus ugdymo metodus vaikų mitybos organizavime.
Tyrimo metodika ir tiriamieji: Medicinos studijų baigiamajame darbe analizuojamas ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybos organizavimas naudojant aktyvaus ugdymo metodus. Iškelti uždaviniai padedantys pasiekti tikslą. Įgyvendinant uždavinius teoriniu aspektu išanalizuojamas vaikų mitybos organizavimas, aktyvaus ugdymo metodų įtaka jam, bei pedagogų turimos žinios šia tema. Vykdytos veiklos ir stebėjimas vienoje darželio grupėje, veiklų metu naudojami įvairūs aktyvaus ugdymo metodai (darbas grupėse, diskusija, mokomieji žaidimai ir pan.), jų metu buvo siekiama pagerinti gerinti daržovių, skysčių, vaisių, duonos, sriubos ir košių vartojimą. Stebėjimas vykdytas 3 savaites. Pirmą savaitę buvo pildomas protokolas kaip vaikai vartoja arbatą, valgo daržoves ir renkasi maisto produktus. Antrą savaitę vykdyti užsiėmimai su vaikais susiję su šiomis temomis. Trečią savaitę vėl pildomas protokolas vertinant ar po veiklų savaitės vaikų požiūris pasikeitė. Vėliau rezultatai analizuoti SPSS programa ir vaizduojami diagramose. Atliekama apklausa norint sužinoti darželio pedagogų turimas žinias apie aktyvaus ugdymo metodus ir galimybes juos taikyti mitybos organizavimo gerinimui.
Tyrimo rezultatai: analizuojant pedagogų požiūrį ir galimybes taikyti aktyvaus ugdymo metodus paaiškėjo, jog pedagogai ugdymui dažniausiai pasitelkia visiems gerai žinomus ugdymo metodus: demonstracją ir vaizduojamosios raiškos veiklas. Taip pat ugdant stengiasi įtraukti ir aktyvaus ugdymo metodus. Auklėtojos dažnai naudoja objektus, kurie padeda vaikams, atliekant tam tikrą užduotį, įsiminti informaciją. Dauguma apklaustųjų norėtų į ugdymo procesą įtraukti daugiau aktyvaus ugdymo metodų ir sutinka, jog sveikos mitybos udgymas daro įtaką vaikų maitinimosi įpročiams, o mokant juos metodais, kurie priverčia aktyviai dalyvauti veikloje, padeda daug lengviau pasisavinti gaunamą informaciją. Taikant aktyvaus udgymo metodus Plungės „Rūtelės“ l/d „Lašiukų“ grupėje pagerėjo skysčių, vaisių, daržovių, sriubos, duonos ir košių vartojimas, veiklos padėjo vaikams susipažinti su aptartais maisto produktais, įgauti daugiau žinių sveikos mitybos tema.
Description:
The problem of the research: how active education methods affect the organization of nutrition in preschoolers.
Subject of the research: the influence of active education methods on the organization of nutrition of preschool children and the attitude of educators towards them.
The aim of the research: to reveal the influence of active education methods on the organization of nutrition of preschool children and the attitudes of educators, as well as the possibilities to apply them.
Research tasks: 1. Describe the impact of active education methods on the organization of nutrition in preschool children; 2. To assess the effectiveness of active education methods in the diet of preschool children; 3. To reveal the attitudes and possibilities of educators to apply active education methods in the organization of children's nutrition.
Research methodology and subjects: The final work of medical studies analyzes the organization of nutrition for preschool children using active education method. The objectives set are helping to achieve the goal. In implementing the tasks, the organization of children's nutrition, the influence of active education methods on it, as well as the knowledge of educators about it are analyzed from a theoretical point of view. Activities carried out and observation in one kindergarten group, various methods of active education are used during activities (group work, discussion, educational games, etc.), during these attempts are made to interest the child to taste the food that is less common to him, to improve the consumption of vegetables and water. Monitoring is carried out for 3 weeks. In the first week, the protocol on how children consume water, eat vegetables and choose foods is filled. During the second week, activities are taken with children related to these topics. In the third week, the protocol is updated to assess whether children's attitudes have changed after a week of activities. Subsequently, changes in results are tracked in the SPSS program and shown in a diagram. A survey is carried out in order to learn the knowledge of kindergarten educators about the methods of active education and the possibilities to apply them to improve the organization of nutrition.
Results of the research: analyzing the attitudes and possibilities of educators to apply active education methods, it became clear that educators usually use well-known educational methods for education: demonstration and visual expression activities. It also tries to incorporate active education methods into education. Educators often use objects that help children memorize information when performing a certain task. Most of those surveyed would like to include more active education methods in the educational process and agree that eating a healthy diet affects children's eating habits, and teaching them methods that make it much easier to absorb the information they receive. The use of active education methods in the „Lašiukų“ group improved the consumption of water, fruits, vegetables, soup, bread and mash, activities helped children to get acquainted with the food discussed, gain more knowledge.