Santrauka:
Kūdikio sutikimo šventė yra žinoma ir jau švenčiama Lietuvoje, tačiau nėra pakankamai informacijos apie tai, kokie yra šventės elementai, kaip tinkamai sudaryti valgiaraštį, kokia šventės aplinka, perteikianti šventės atmosferą, kokie šios šventės organizavimo ypatumai.
Baigiamojo darbo tikslas- išanalizuoti kūdikio sutikimo šventę sudarančius elementus ir sudaryti technologinę programą. Darbo tikslui įgyvendinti numatyti metodai: tiriamieji metodai - anketavimo duomenų analizė; technologiniai skaičiavimai; mokslinės informacijos kaupimas, sisteminimas, lyginamoji analizė.
Teorinėje-tiriamojoje darbo dalyje analizuojama kūdikio sutiktuvių šventė: kokie šventės elementai, kaip sudaromas šventinis valgiaraštis, kokios dovanos dažniausiai yra dovanojamos. Atliktas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad 89,1% respondentų yra girdėję apie šią šventę ir 15,5% joje dalyvavę. 45,5% atsakiusiųjų norėtų kūdikio sutiktuvių šventės savo būsimam pirmagimiui.
Technologinėje-tiriamojoje dalyje atsižvelgiant į šventinio maitinimo sudarymą, parengtas šventės valgiaraštis. Taip pat sudaryta 20 technologijos kortelių, 4 savikainos ir 4 maistinės ir energinės vertės kortelės, nubraižytos technologinės schemos. Numatyti patiekalai ruošiami laikantis nustatytų higienos normų, naudojant tinkamus įrenginius. Atliktas eksperimentinis tyrimas, kurio metu palyginami du patiekalai atliekant juslinę analizę, sudarant maistinės ir energinės vertės korteles. Apskaičiuotos vieno renginio išlaidos ir kaina vienam žmogui.
Description:
Martyna Frankaitė. Development of a Technological Programme for a Baby Welcoming Party in the Restaurant “Vasaris”. Scientific advisor dr. Vaclovas Makūnas, Kauno kolegija/ University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Catering Department. – Kaunas, 2018. The baby welcoming party is known and already organized in Lithuania. However there are still such issues like feast elements, the right menu, the environment creating the atmosphere of the party. The aim of the bachelor thesis is to analyse the elements that make up the baby welcoming party and develop a technological programme for it. The methods to accomplish the aim are the research methods - questionnaire data analysis; technological calculations; collecting of scientific information; systemization; comparative analysis. The theoretical part of thesis deals with the baby welcoming party: elements of the feast, the ways of composing a menu and the most common gifts. The survey has been carried out to find out the number of respondents who either had heard about this type of the party or had participated in it, the most common family celebration places, respondents’ opinion about baby welcoming party in Lithuania as a traditional celebration. According to baby welcoming party traditions, a menu was created. Also the cards of technological, primal cost and value of food nutrition and energy have been created. Technological schemes have been drawn. The dishes for a baby welcoming party have to be made by keeping hygiene norms and using suitable equipment. The technological research has been carried out during which two dishes were compared by performing sensory analysis, concluding nutrition and energy value cards. Expenses for one baby welcoming party and costs for one person have been calculated. The volume of the thesis is 45 pages. It includes 10 tables, 6 figures, 27 references and 12 appendixes.