Santrauka:
Įmonės našumas 100000 l/metus. Sidro „Antaninis“ bus gaminama 50000 l/metus ir „Auksis“ – 50000 l/metus.
Produktų asortimentą sudaro 2 rūšių sidrai iš Lietuvoje užaugintų obuolių „Auksis“ ir „Paprastasis antaninis“.
Sidro gamybos technologijos ir procesai skirstomi į vaisių žaliavos perdirbimo technologijas ir procesus bei sidrų gamybos technologijas ir procesus. Pramoninėje sidro gamyboje pagrindiniai siekiai yra sumažinti fermentacijos laiką ir darbo sąnaudas, kad gamyba būtų pelninga ir kokybė aukšta.
Technologinio proceso metu nustatyti SVT: vykdant kontrolę žaliavų priėmimą ir laikymą metu SVT-1B, butelių plovimo metu SVT-2C.
Apskaičiuoti finansinį – ekonominį projektą, buvo apskaičiuojamos visos būtinosios išlaidos projekto įgyvendinimui – nuo žaliavų pirkimo iki produkto paruošimo realizacijai.
Projektuojant gamybos cechą, buvo suprojektuoti visi būtini aspektai, tam, kad gamybą vyktų sklandžiai be trikdžių. Cechą sudaro 16 įvairių patalpų, kurių bendras užimamas plotas yra 347,9 m2
Description:
Simas Karpavičius. Technilogical Solutions of Application of Different Apple Species for Natural Cider Production. The final paper. Scientific advisor: PhD. Aušra Šimonėlienė. Kauno kolegija / University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Department of Food Technology. – Kaunas, 2018. The purpose of the paper: Applieing different species of apples into production of natural cider technology. The object of the paper: Natural fermentation off apple cider. Cider is an alcoholic beverage obtained by partially or completely fermenting fresh apple juice. The structure of the paper: consists of introduction, theoretical and technological parts, financial - economic evaluation of project, conclusions and literature and other information sources, annexes. The result of the paper: by using different equipment in the production of natural cider, it is possible to expand the range of products by widely using fruits and berries. The optimum storage temperature at a temperature of 4 to 10 oC, it is recommended to use the product chilled. The equipment made by „Czech brewery system“ is used for the production of apple cider to obtain the right product quality. This production line is characterized by high productivity and the ability to expand the range by introducing new types of cider. Product cost 0,75l – 3,45 Eur. The volume of the paper: the paper includes 41 pages, 20 tables, 1 illiustratios, 22 literature sources and 1 appendixes. Keywords: Cider, sparkling cider, apples, juice.