Santrauka:
Išanalizavus Kauno Senamiesčio progimnazijos vaikų valgiaraštį išryškėjo pagrindinis minusas – valgiaraštis sukurtas ir galioja nuo 2016-09-01, todėl privaloma jį peržiūrėti, atnaujinti naujais patiekalais, įtraukiant naujus, vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis praturtintais produktais.
Baigiamojo darbo pagrindinis tikslas yra atnaujinti valgiaraštį Kauno Senamiesčio progimnazijoje. Norint išspręsti problemą ir įgyvendinti iškeltus tikslus buvo numatyti šie pagrindiniai metodai: anketinė tėvų apklausa, technologinis tyrimas, įvairių mokslinių bei informacinių šaltinių analizė bei valgiaraščio ir ekonominiai skaičiavimai.
Teorinėje baigiamojo darbo dalyje, remiantis teisės aktais, yra aprašomi 7 – 10 metų amžiaus vaikų reikalingų maistinių medžiagų paros normos, jų kiekiai. Plačiau aprašomos maisto medžiagos, jų šaltiniai ir nauda organizmui. Taip pat atlikta anketinė apklausa, kurios metu išsiaiškinta, jog tėvai didelių priekaištų valgiaraščiui neturi, bet norėtų, jog senas valgiaraštis būtų atnaujintas, jį praturtinant daržovėmis ir vaisiais, kuriuose slypi vitaminai ir mineralinės medžiagos.
Įvertinus apklausos rezultatus buvo sukurtas perspektyvinis 15 dienų valgiaraštis, kuris atitinka rekomenduojamas paros normas. Valgiaraštyje yra tiekiami pietūs, kuriuos sudaro sriuba, pagrindinis patiekalas ir sezoninis vaisius. Energijos paros norma 7 – 10 metų amžiaus vaikui yra paskirta 1700 kcal, iš jų pietums buvo skiriamas 35 proc., kurie sudarė 595 kcal. Visa kita energijos normos dalis suvartojama namuose.
Technologinėje baigiamojo darbo dalyje atlikti valgiaraščio skaičiavimai, t.y. sudarytos 30 technologijos kortelių, 2 technologinės schemos, 4 patiekalų savikainos ir maistinės vertės kortelės bei trijų dienų žaliavų suvestinė. Taip pat atnaujintas valgiaraštis, numatyta maisto sauga, žaliavų laikymo sąlygos bei pirminio ir terminio paruošimo pasirinkimas. Buvo atliktas technologinis tyrimas, kurio tikslas buvo nustatyti lietinių juslinę analizę. Gaminant buvo pakeista įprastinė žaliava (jautiena), į produktą (lęšius), nenusileidžiančiu savo maistine verte.
Baigiamajame darbe taip pat apskaičiuojami ekonominiai skaičiavimai, įvertintos baigiamojo darbo išlaidos, kurios sudarė bendrą sumą 1064,25 eur., numatyti valgyklos resursai ir įmonės valdymas.
Description:
Greta Degutytė. “Renewal of the Menu in Kaunas Senamiestis Progymnasium by Enriching Dishes with Vitamins and Mineral Substances“ Graduation Paper, Academic Lecturer Raimonda Česnauskienė, Kaunas kolegija/University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Catering Department. – Kaunas 2018. After analyzing the children's menu of Kaunas Senamiečio progymasium it was found the main negative is the menu. It was created and still valid from 1 January 2016, therefore it is mandatory to review it, update it with new dishes, including new products enriched with vitamins and minerals. The main goal of the final work is to update the menu at Kaunas Senemiesčio progymnasium. In order to solve the problem and achieve the goals set forth, the following main methods were provided: questionnaire parental survey, technological research, analysis of various scientific and informational sources, menu and economical calculations. The theoretical part of the final work, based on the legislation, describes the daily rates of required nutrients required by children aged 7 to 10 years. In detail is written the nutrients, their sources and benefits to the body. A questionnaire survey was also conducted to find out that parents do not have a big objection to the menu. They instead would like to rebuild the old menu, enriching them with vegetables and fruits that contain required vitamins and minerals. Upon evaluation of the survey, a prospective 15-day menu was created which corresponds with the recommended daily requirements. The menu serves lunch consisting of, a soup, a main dish and seasonal fruit. The energy normally required for a child aged 7 to 10 is 1700 kcal, of which 35% were allocated for lunch, which was 595 kcal. The rest of the energy is normally consumed at home. Food is prepared in accordance with food safety, good hygiene rules and using wellmaintained equipment. In technological part of the final work, the calculations of the menu were done like 30 technology cards, 2 technological schemes, 4 food price and nutritional value cards and 3-day resume of raw materials. Also menu was updated, described food safety, storage conditions for raw materials and choice of primary and thermal preparation. A technological research was conducted to determine the sensory analysis. In the manufacture, the usual raw material (beef) was changed into the product (lentils), with little change in its nutritional value. In the final work also economic calculations were calculated and the final work expenses were estimated, which totaled 1064,25 EUR., identify canteen resource and company management. The work consisted of 50 pages, 8 pictures, 28 tables, 21 sources of information and 11 annexes.